Last news in Fakti

28 Март, 2023 16:57 18 014 81

Вече и у нас може да печелите пари от върната бутилка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Получавате по 5 стотинки на шише или кен

Вече и у нас може да печелите пари от върната бутилка (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1

Кръгова икономика и депозитна система – последните години все повече се говори за нея, но за съжаление малко се прави. До 2025 г. България е задължена, като държава член на Европейския съюз (ЕС) да въведе депозитната система. Европейската директива гласи, че до 2025 г. страната ни трябва да рециклира 75% от пластмасовия амбалаж, а до 2030-та този процент трябва да е 90%. Една сега – краят на март 2023 г. от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), обявиха, че до края на седмицата ще има избран изпълнител за интегриране на национална депозитна система в страната и до средата на месец май ще бъдат представени резултатите от нея.

Първата крачка, обаче не е на държавата, а на бизнеса. Двес две от най-големите търговски вериги у нас, който вече имат внедрена депозитна система в други държави, решиха пилотно да я пуснат и у нас.

В 10 магазина на Lidl и 5 търговски обекта на Kaufland граждани на столицата и част от големите български градове, ще могат да връщат бутилки. В по-големите магазини са поставени по 2 броя машини, за да могат двама души едновременно да връщат бутилки. Условията са бутилките да са до 3 литра и да не са от олио, мляко или други подобни течности. Причината е чисто хигиенична. Клиентът, върнал бутилка, ще получи 5 стотинки за нея. „След доста анализи, решихме, че 5 стотинки за тестовата фаза е добро начало. Този депозит под формата на ваучер клиентите ще могат да използват при пазаруването си“, каза Милена Драгийска, управител на една от веригата магазини, въвела пилотния проект на депозитната система. В зависимост от това колко бутилки връща, след като система му ги приеме, той получава талон с баркод. Тук има някои ограничения. Първото е, че въпросният талон не може да бъде осребрен, а стойността му може само да бъде приспадната от сметката, направена в съответния магазин. „В пилотна фаза сме и не във всичките ни 116-те магазина има свързаност между автоматите и касовите апарати. Също така приехме ангажимент и към индустрията, че реализираме изолиран пример, да обобщим заедно резултатите и след това да направим цялостна свързаност“, каза специално за ФАКТИ Дгарийска.

Второто ограничение е, че талонът може да бъде използват единствено във филиала на магазина, в който са върнати бутилките и съответно е издаден талона.

Третото ограничение е, че максималната стойност на един талон е 2 лева. Ако бъдат върнати бутилки на стойност над 2 лева, то системата издава втори талон.

Четвъртата особеност е, че полученият ваучер може да бъде използван в рамките до 90 дни от неговото издаване.

Бутилките и кеновете трябва да бъдат с ненарушена цялост (бел. ред. не трябва да са смачкани) могат да са с или без капачка. Тези, които не бъдат приети от системата се изхвърлят разделно. За момента не се приемат стъклени бутилки.

„Тези опаковки са ресурс и като такъв, той трябва да бъде върнат отново в икономиката – да бъде рециклиран и оползотворяван. Именно чрез такъв тип инициативи ще надградим системата за разделно събиране на отпадъци и ще спомогнем за промяна на потребителските нагласи. Именно такъв тип пилотни проекти ще спомогнат за въвеждането на Национална система за депозита, който вече е факт в редица държави членки“, каза заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, която беше на официалното представяне на пилотният проект.

„Стъпката, която се прави с пускането на този проект, е още една крачка към по-зелена икономика на България. От една страна се защитава околната среда, а от друга – пестим средства“, каза посланикът на Германия у нас Ирене Планк. „Рециклирането е процес, който касае не само производителите и търговците, но и нас като граждани“, допълни тя.

Пилотният проект е безсрочен, „но при него трябва да надграждаме, т.е. след първия и втория месец да видим какво се случва, как функционират всички процеси, какъв е отзвукът при потребителите, дори да си зададем въпроса и за 5-те стотинки, и за натоварването, колко биха били“, допълни Драгийска. Тя уточни, че извозването на амбалажа ще става чрез логистиката, която обслужва магазините. Събраните бутилки и кенове ще бъдат събирани в основните бази на двете вериги – Елин Пелин и Пловдив. Там ще бъдат балирани и оттам отиват към преработвател, който да ги превръща в рециклат. Последният също се намира на територията на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 48 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    79 44 Отговор
    Какво значение има това упражнение, скед като после пак отива у ТЕЦ-а и си избиват стотинките през сметката за тока. На Ганчо му остава само измамното чувство на демокрация у устата.

    Коментиран от #5, #15

  • 2 Бурят Орденоносец

    66 15 Отговор
    Къде се издават биологични отпадъци?
    Искам да предам в пункта стоян георгиев.
    Пари не ща.

    Коментиран от #3, #8, #23

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 В това има смисъл

    32 11 Отговор
    В капачките категорично не.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ром Бакарди

    36 18 Отговор
    Опаааааааа....нашта урганизация на клушарити, сметосабирачите и далдисващити вав кунтейнерите са активизира и де що пластмасуви ботилки и алумин кенове сме сабрали- юруш към тез машини! Сега ша напрайм паре- барем идно пидесе хиляди пвц ботилки ша давами ! Убърнато вав паре- две хиляди и петстин лева, разделену на три.....близо 850 кинта на клан! Виднага ракиа, кипабчита и кифтета от "Горнооряховска скара"
  • 7 Абе

    122 3 Отговор
    Най-полезно, екологично и икономично е като едно време - бурканчетата за кисело мляко, бутилките за бира, безалкохолни и др., да се връщат !

    Коментиран от #12, #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 С темпо

    43 3 Отговор
    на охлюв !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БгТопИдиот🇧🇬

    54 12 Отговор

    До коментар #5 от "инженер":

    Аз отдавна съм си направил кръгова икономика.

    Всичко пластмасово и горимо го ползвам в котела зимата само че не трябва да надвишава 5% от основното гориво за да гори без пушеци (така правят и ТЕЦ-овете)
    Биологичните ги давам на комшията дето гледа кокошки на двора си.
    Строителни и стъклени ги ползвам за пълнеж при циментиране.

    Генерираме отпадъци -0 %

    Искам "НОБЕЛ" за мир

    Коментиран от #13

  • 12 1122

    22 28 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    Те бяха оборотни и се използваха многократно. По-хигиенично е използването на пластмасови опаковки. Би трябвало обаче да не се използват повторно за хранителни продукти, а за други опаковки.
  • 13 ха ха ха

    22 7 Отговор

    До коментар #11 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    А защо точно за мир? Да не би рециклирането да ви помири със съседите?

    Коментиран от #14

  • 14 БгТопИдиот🇧🇬

    47 13 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха ха":

    МИ нали от фонда за "мир" дават кинти за снаряди на урКите.

    Та и язи не искам приз "еко" а искам приз "МИР"

    Лицемерие ,амиго на Н-та степен !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ива

    118 5 Отговор
    Я да кажат колко дават в Германия като връщат бутилките... 25 цента не е 5 ст.

    Коментиран от #62

  • 17 Мдаа

    41 4 Отговор
    Какъв е смисъла като повечето от шишетата машината не ги приема. (Виж видеото под статията.)
  • 18 Много малко

    78 3 Отговор
    През социализма връщах бутилки и си беше голям бизнес. Като събера 2 чанти вземах по няколко лева. Но тия 5 стотинки изглеждат доста малко.
  • 19 Тоалетна хартия

    79 5 Отговор
    За 5 ст.да се превръща къщата в сметище....Тоз проект е обречен!!! Боклука да си го събират от кошовете!!
  • 20 гост

    53 1 Отговор
    Като им правите реклама,кажете кои бутилки ще се приемат.Само тези с,, pet" обозначение.За всичко друго пуснато в машината ще получите чаша чешмянка.От чешмата в къщи обаче.
  • 21 Ганьо Балкански

    21 27 Отговор
    Бутилките ги хвърлям през терасата
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    62 3 Отговор
    както обикновенно сте го по-българили.Некоректно сте го направили!според мен сте го направили за да не пускате клошари.........И стойноста на една бутилка не е 5стотинки.за да има стимул направете стойноста 0,1лев! и е хубаво да може да се вземат пари ,а не да се прихващат при пазаруване.Страхувате се,че ще ви залеят с пластмаса.Разберете ,търговията не е само ,прибиране ,а и вадене!
  • 23 Полях се с кафе

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бурят Орденоносец":

    заради твоя коментар.
  • 24 СНиколов

    26 3 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    Ама мола ви се вии как се объркахте да кажувате че нящо по времето
    на оня лошавия така наречен хуймунизъм и било полезно
    при това и екологично.
    Цъ нивъзможно това го е нямало
    това е въшлива хинформация :)
    Койт разбал разбрал койт не да си гуеда зомбивизора :)
  • 25 Неуморния

    59 7 Отговор
    ПАК СМЕШНА ИСТОРИЯ 5ст .. ????в Германия 1 бутилка празна е 25цента...де Киро на кирия пак кражби и разпродажби, нищо нее наред в тази загубена България...

    Коментиран от #65

  • 26 Ехо

    29 2 Отговор
    В Германия на територията на магазина няма както е тук,аптека,застраховки,банки,други търговци.Техните помещения са за амбалаж,първо си връщаш амбалажа и след това пазаруваш.А Кауфланд имат и бензиностанции по-големи от на Марешки. с по-евтино гориво от другите бензиностанции и се редиш на опашка.Така е в Германия много преди да пристигна в България.
  • 27 Наблюдаващ

    24 5 Отговор
    Колко струват машините и кой печели от тях. Няма да има отговор е ясно, ама как спите спокойно.... Има и Господи, има и възмездие.
  • 28 Я Я Я Я ДА

    9 9 Отговор
    ДА ГИ ВРЪЩА ДРУГАРКАТА - РУМЕНА РАДЕВА - ЗА ДА СИ УВЕЛИЧИ ЗАПЛАХАТА ................
  • 29 Николов

    10 29 Отговор
    Абе много сте интересни всички, които повтаряте като папагали, че в Германия давали по 25 цента. Да, но си ги плащат предварително при покупката на родукта, а тук можеш да ги събереш от улицата и паркингите и да ги предадеш в машината!

    Коментиран от #31, #33, #51

  • 30 Минго

    27 3 Отговор
    Ще ловите маймуни с трици! Дали ще си напълня коридора с бутилки на стойност цели 5 (пет) стотинки?
  • 31 Мамул

    29 4 Отговор

    До коментар #29 от "Николов":

    Оооо, господин Николов, не знаех, че Ти ми плащаш бутилките от газираните напитки които хвърлям в казана. Бях в заблуда, че когато купувам безалкохолно си плащам и съдържанието и опаковката..
  • 32 Павел пенев

    33 9 Отговор
    Еврейските мошеници в Лидл И Кауфланд отново ни скубят. В Германия за всяка върната бутилка независимо колко е голяма се плаща по 0,40 цента, а у нас по 0,5 стотинки. Къде отива тази разлика? Къде са КЗК и КЗП ? Корумпирани типове, които поощряват крадците.

    Коментиран от #43, #44, #80

  • 33 Павел пенев

    12 6 Отговор

    До коментар #29 от "Николов":

    Много си зле.
  • 34 Остарял от чакане

    22 4 Отговор
    Та нали има контейнери за разделно събиране на отпадъци! Е и какво от това, кото ги събират в един общ камион за отпадъци?!
    А ЕС ,да спре да ни ползва ,като депо за техните боклуци, и да ни нарежда ,какви% да намаляване.
  • 35 Николов

    14 16 Отговор
    Така...за простолюдието ще направя още един опит да обясня коментара си по горе...В Германия (примерно), съм си купувал кен бира или енергийна напитка на цени и по 20 цента. На касата обаче плащам тези 20 цента + 25 цента за опаковката. Така всеки пазарувал дали от този магазин или друг има интерес да си върне ВЕЧЕ дадените 25 цента за бутилката. Не мога да разбера защо някои хора тук се правят на много умни, а най вероятно от село не са излизали!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хитреците

    18 0 Отговор
    го представят така,сякаш ще приемат всички бутилки. Всъщност машините ще приемат бутилки, които са предварително таксувани,както е в Европа. Все файда,че поне пластмасата ще се връща. Не им прави чест,че заблуждават,че правят нещо за природата и хората.
  • 38 каква пропаганда какво чудо

    15 0 Отговор
    само какво гръкмо заглавие “…да печелите пари…” а то какво било хахахахаха 0.5ст на бутилка си е доста стабилна печалба толкова голяма че освен клошари друг няма да ви носи бутилки
  • 39 ганю

    19 1 Отговор
    зрасти върнахте се 50 г назад за да ви дойде акъла в главата
    като хлапе връщах бирени бутилки за ст.
    открихте топлата вода умници
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Корги

    8 1 Отговор
    Всичко това звучи като добро и правдоподобно основание за сигнал до НАП и КЗП. "В тестова фаза сме", дъра-бъра, на баба ви хвърчилото, мошеници.
  • 43 рпг

    13 0 Отговор

    До коментар #32 от "Павел пенев":

    по 0,25 евро на бутилка.25 евроцента.Стъклените са по 8 евроцента.Така е в Германия.
  • 44 адаша

    14 0 Отговор

    До коментар #32 от "Павел пенев":

    В Дания е на класове- а, б и ц. 1/2л., 1л. и 2л. Приемат всякакъв амбалаж- дори и пластмасови касетки. Цената е доста над 0.05лв. Със бележката може да си вземеш и парите от касата. Жълтурите правят доста пари от тази дейност. Събират ги с колелета- триколки. Понякога чакаш доста време на автоматите. Нали се сещате тука кой ще ги събира от кофите?
  • 45 Ани

    9 2 Отговор
    В САЩ хората връщат бутилки зад супермаркета от 1990. За по рано не зная защото не съм била там преди това.
  • 46 Ботето5

    14 3 Отговор
    Пак побългарени тъпотии,пак ограничения и условия,пак ненормални изисквания !

    Коментиран от #74

  • 47 КЪДЕ ДА ВЪРНА БОКЛУЦИТЕ БОКО И КИРО !

    14 4 Отговор
    НЕ ЩА ВАУЧЕР !
  • 48 свиреп ОХЛЮВ

    8 4 Отговор
    Ами то един човек от Банкя откри как да се печели и от чекмеджета ! Ама не го оповестява или патентова , за да могат и другите хора ! Егоистично , но е ГАРАНТИРАНО от КОГО ?
  • 49 май не

    13 2 Отговор
    Дали ще нося до магазина торба с 10 бутилки, че да получа 50 стотинки? Ами ако пазарувам след работа напът към вкъщи, торбата с бутилките дали ще я нося на работа?
    А бутликите от олио и мляко какво ги правим? И кои са "други подобни течности"?.....
  • 50 Пловдивчанин

    13 2 Отговор
    Защо в Германия дават 25 евроцента а тука 2.5? 10 пъти! А това в шишето е на същата цена нали? 10 пъти оооооу 10! Ако имахме родолюбиви управници знаете ли какво щеше да ви чака?
  • 51 Олд Четърхенд

    12 1 Отговор

    До коментар #29 от "Николов":

    Другарю Николов,наивник на средна възраст.Ти мислиш ли че цената на бутилката за мляко не е включена в крайната цена? Явно си го мислиш,няма друго обяснение за инфантилния ти пост.
  • 52 не става

    12 1 Отговор
    Прекалено много ограничения и условности. Няма да заработи този пилотен проект. После ще обобщят, че не става така. И ще измислят нов, също толкова глупав "проект". А всичко е много просто и лесно - просто върнете системата, която беше едно време!!! Още преди 35 години имаше отлично работеща система за кръговрат на амбалажа.
  • 53 Ана

    12 1 Отговор
    Страшна работа пет стотинки си е богатство
  • 54 хихи

    8 1 Отговор
    Това работеше в Германия 2006 година и цената беше 25
  • 55 Браво

    3 3 Отговор
    Много добра идея !
  • 56 До Ана

    4 12 Отговор
    Целта е не да забогатяваш, а най-вече екологична, не знам как не го разбирате някои !
  • 57 зеленчук

    5 0 Отговор
    Двес две от най-големите търговски вериги....Овес.
  • 58 ЦЕНАТА НА СТЪКЛОТО Е КОЛКОТО СТРУВА

    8 0 Отговор
    НАФТАТА ЗА СЪЩОТО ТЕГЛО ТОЕСТ 1 КИЛО СТЪКЛО СТРУВА ЕДНО КИЛО НАФТА - И ТОВА БЕШЕ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ ! ПЛАСТМАСАТА Е ПО - СКЪПА ВЕЧЕ И ТО ДОСТА !
  • 59 още

    4 0 Отговор
    каза специално за ФАКТИ Дгарийска.
  • 60 Кори Гофф

    14 0 Отговор
    100 върнати бутилки-5 левчета! Нет смыселя никакого. Няма никакъв смисъл да ги връщаме тия бутилчици. По 22 стотинки ни прихващат опаковките за купени ястия,а бутилката ще е 5 стотинки. Няма кой да се върже на тая връщня!
  • 61 Тъмно зелен

    4 5 Отговор
    Вмирисахме планините и океаните с пластмаса и боклуци, много разбирачи тука, но никой не казва как да ги оправим. Хората все пак се опитват да правят нещо, като не можеш да помогнеш поне не пречи.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Потърпевш

    2 1 Отговор
    В Германия тези 25 сента са в цената на продуктите,там ди пише 19сента 1,5л минерална вода +pfand(депозит по нашенски).А тук все още няма депозит(не че не е какулиран в сената минимум 3 пъти).Никога държавата не се прецаква,ние ганьовците мислим по този въпрос цели покпления как да пр.....бем държавата и затова сме на този хал
  • 64 Потърпевш

    3 1 Отговор
    В Германия тези 25 цента са в цената на продуктите,там ди пише 19цента 1,5л минерална вода +pfand(депозит по нашенски).А тук все още няма депозит(не че не е калкулиран в цената минимум 3 пъти).Никога държавата не се прецаква,ние ганьовците мислим по този въпрос цели поколения как да пр.....бем държавата и затова сме на този хал
  • 65 Зевс

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Неуморния":

    Отново поредната българска схема направена с цел да се изпълни европейската деректива, като се ощети гражданина , който е решил да изхвърли празната бутилка. Ще го хвърлям в коша но за 2лв. лимит няма да се хвана. И без това плащам данък смет , на висока миза и никой не ме пита.
  • 66 ЕТО КАК ЩЕ ЗАБОГАТЕЕМ !

    7 0 Отговор
    РОКФЕЛЕР ТАКА Е ЗАПОЧНАЛ , ВРЪЩАЛ Е БУТИЛКИ И Е ТРУПАЛ ПАРИ !
  • 67 Мухаа,хаа! -

    7 0 Отговор
    Нали са на Българан територия,го побългариха.Дузина" ограничения" за пет стотинки!? Алоо,лично аз никога няма да събера нито една бутилка,нито един кен, за пет стотинки,който забележете: задължително да изхарча в съшия техен магазин,и то- във фиксиран времеви период.Както казваше бат, Бойко..Нещо ми намирисва на Уйдурма! Те на рогатото по пет стотинки ( който е длъжно да върне обратно при пазаруване) ,а те- на фирмите занимаващи се с рециклиране, минимум дубъл.При голандеца бутилка от 1,5 л ( вода) автомата директно ти " изплюва" 20 евроцента.От мой познати разбрах,че и при дойчо е същото.

    Коментиран от #77

  • 68 Стенли

    7 0 Отговор
    Тяхната работа мижи да те лажем
  • 69 Безпристрастен

    7 0 Отговор
    През социализма имаше перфектно изградена система за изкупуване на амбалаж.Нямаше вид бутилка( бира,нектар,плодов сок, буркан за компот или конфитюр или кисело мляко) която да не се изкупува.Мой приятел - беше шеф във тогавашното " ДСО" Амбалаж ( схващате ли, Държавно обединение) . Централата му беше на гърба ,на днешната НСО.Декари с наредени палета амбалаж.Бутилката от олио, швепс, оранжада-10 ст.Кола-250 гр-15 ст.Всички буркани по 4 ст.Приемаха ги чисти,измити и без нащърбване.В разговор ми е споменавал,че над 75% от консервните предприятия,заводи за олио, млекокомбинати са изплзвали тази система на повторен цикъл.След идеално измиване и дезинфекция.Нямаше домакинства,който да изхвърлят и една бутилка в кофата.Оставяха буркани за Домпром.Излишъка в магазина,или плод зеленчук,където изкупуваха дори щайгите от череши,или ягоди,грозде.Тук ни пробутват поредна ,обречена г,л,потевина.Всеки би приветствал примерно огромни контейнери с електронен брояч( да няма шики- мики) ,от който фирмите за рециклиране да прибират амбалажа.Но да заплащат по 10 ст/ брой.А парите да се превеждат във фонд" лечение на деца в чужбина" .Всеки ще занесе торбите с удоволствие.А сумите изобщо няма да са малки.Става дума за милиони бутилки,кенове месечно.
  • 70 гост

    5 2 Отговор
    За 5ст - да ги връщат клошарите.
  • 71 ами,

    5 0 Отговор
    Тази смешна схемичка е направена само за да се констатира от /компетентни/ЕС органи впоследствие,че целокупния български народ не желае да събира разделно.Което изобщо не е вярно поне за 50% от нас.Просто нарочно го правят за да изглежда безсмислено.Контейнерите за разделно събиране в населените места са малки, пълнят се бързо а се извозват рядко затова около тях стават сметища от празни бутилки и кашони. Забелязвам,че от поне две седмици и смесените контейнери в столични квартали остават с половината боклук след минаването на камиона.Само отчитане на дейност.
  • 72 Реалист

    6 0 Отговор
    На запада 50 ст. у нас 5 ст.:) тез копои тука ще го събират без пари да го препродават на запада:)
  • 73 КРОКОДИЛА

    0 5 Отговор
    РАДЕВ КОМУНИСТА Е ВИНОВЕН ЗА КРИЗАТА И МИЗЕРИЯТА НА ХОРАТА СЪД И ОТНЕМАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО - НА ЛЪЖЕЦА
  • 74 По-добре

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ботето5":

    По-добре от нищо!
    ИНАЧЕ РАЗБРАХМЕ, ЧЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЛЕВА ЩЕ ИМА!
    НИЩО, ЧЕ И МНОГО АЛТАВИ НЕЩА ИМА ОКОЛО ЖЕЛАЕЩИТЕ ТОЗИ РЕФЕРЕНДУМ! АМА НИЩО! ПОНЕ ИЗТРЕЗНЯХА ОТ РАКИЯТА, 4-4-2 и екстрите ОХ АХ Кой мъж, кой жената!
  • 75 Народен

    3 1 Отговор
    Германеца взима 25 цента от бутилка. На нашите им се досвиди да дадат 20ст или поне 10
  • 76 ¹19008е

    2 2 Отговор
    Пълен т...ак е това в Германия 25 цента за върнато кентче немците бъркат в кофите да ги търсят стъкло не плащат пластмаса 25 цента а вие 5стотинки стига майтап за наша сметка бе търгаши

    Коментиран от #78

  • 77 рпг

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Мухаа,хаа! -":

    В Германия е 25 евроцента,които ти ги взимат като купуваш,после ти ги връщат с бележка.Връщат ти парите които вече си дал...
  • 78 рпг

    0 2 Отговор

    До коментар #76 от "¹19008е":

    Немец там не бърка!!!Виж бедния българин или рядко пенсионер от друга националност,да...!
  • 79 минаващ

    1 0 Отговор
    Смешки!
    За върната пластмасова бутилка 5 ст., а за пластмасова кутия за еднократна употреба от щанда за насини храни вземате 20ст.!
  • 80 Идиот 17

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Павел пенев":

    В Германия за всяка пластмасова бутилка или кен , със специален стикер за рециклиране е25 цента без значение от големината .

    Коментиран от #81

  • 81 Идиот 17

    1 1 Отговор

    До коментар #80 от "Идиот 17":

    Пример 6 бири на щанда 1.79 обаче на касата 3.29 е как няма да имаш интерес да си вземеш 1.50 обратно?
    П.С.
    Простотията ходила по ...........