Отидете към основна версия

3 998 52

Украинското зърно отново пречи на българските зърнари

  • олио-
  • зърнари-
  • украинско олио-
  • мерки

Създаването на непазарни бариери чрез ограничаване на вноса на суровина няма да повлияе върху цените на слънчогледа местно производство

Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводители искат забрана за внос на олио от Украйна. Към момента изкупната цена на 1 тон слънчоглед е около 630-650 лева в различните региони на страната, което ясно показва, че тенденцията е надолу - това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ Илия Проданов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По техни изчисления около 1 милион тона слънчоглед има по складовете и почти 2 тона пшеница.

Илия Проданов обобщи, че в момента има забрана от 2 май за внос на стоки от Украйна, но тя касае само пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, а нерафинираното и рафинираното олио не са в този забранителен списък и това прави забраната не толкова работеща.

Нашите преработватели заместиха суровината с нерафинирано олио и се забелязва огромен ръст на нерафинирано олио.

"Не са реализирани поради слабото търсене и изключително ниската цена, която е много, много под себестойността, на която е произведена. От миналата година цената е много надолу спрямо себестойността и е около 50% надолу, защото в момента слънчогледа, който стои по складовете себестойността му е около 1000 лева на тон", поясни Проданов.

По думите му, има достатъчно суровина за производство на олио до новата реколта след 3 месеца. Количествата, които има са напълно достатъчни да се задоволи и вътрешния пазар и този за износ.

Производители на олио обаче посочиха, че българските предприятия продават продукцията по експортни международни цени и стойността на местния слънчоглед винаги е следвала международната, като е в пряка зависимост от глобалните пазари, а не от локални ограничения.

Създаването на непазарни бариери чрез ограничаване на вноса на суровина няма да повлияе върху цените на слънчогледа местно производство, защото количествата многократно надхвърлят вътрешното потребление, което също води до извода, че цените ще следват глобалните пазари.

Производителите на олио определят очакванията на земеделците за високи цени като необосновани. Според Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти заради нежеланието на земеделците да продават на текущите пазарни цени, големият задържан запас и невъзможността на преработвателите да предлагат надпазарни стойности за суровината при падащи пазари на продукцията, ситуацията се влошава с всеки ден и двата сектора ще понесат огромни загуби, включително и в новата реколта.

От организацията предупреждават, че невъзможността на преработвателната индустрия да осигури необходимия слънчоглед при пазарни цени ще доведе до директни икономически последствия като намаляване на износа и търговското салдо на България, на генерирания БВП от сектора, до затваряне на предприятия, работа на намален капацитет и намаляване на наетия персонал.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.

Свързани новини