6 Юни, 2023 10:14 3 978 52

Украинското зърно отново пречи на българските зърнари

  • олио-
  • зърнари-
  • украинско олио-
  • мерки

Създаването на непазарни бариери чрез ограничаване на вноса на суровина няма да повлияе върху цените на слънчогледа местно производство

Украинското зърно отново пречи на българските зърнари - 1
Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводители искат забрана за внос на олио от Украйна. Към момента изкупната цена на 1 тон слънчоглед е около 630-650 лева в различните региони на страната, което ясно показва, че тенденцията е надолу - това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ Илия Проданов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По техни изчисления около 1 милион тона слънчоглед има по складовете и почти 2 тона пшеница.

Илия Проданов обобщи, че в момента има забрана от 2 май за внос на стоки от Украйна, но тя касае само пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, а нерафинираното и рафинираното олио не са в този забранителен списък и това прави забраната не толкова работеща.

Нашите преработватели заместиха суровината с нерафинирано олио и се забелязва огромен ръст на нерафинирано олио.

"Не са реализирани поради слабото търсене и изключително ниската цена, която е много, много под себестойността, на която е произведена. От миналата година цената е много надолу спрямо себестойността и е около 50% надолу, защото в момента слънчогледа, който стои по складовете себестойността му е около 1000 лева на тон", поясни Проданов.

По думите му, има достатъчно суровина за производство на олио до новата реколта след 3 месеца. Количествата, които има са напълно достатъчни да се задоволи и вътрешния пазар и този за износ.

Производители на олио обаче посочиха, че българските предприятия продават продукцията по експортни международни цени и стойността на местния слънчоглед винаги е следвала международната, като е в пряка зависимост от глобалните пазари, а не от локални ограничения.

Създаването на непазарни бариери чрез ограничаване на вноса на суровина няма да повлияе върху цените на слънчогледа местно производство, защото количествата многократно надхвърлят вътрешното потребление, което също води до извода, че цените ще следват глобалните пазари.

Производителите на олио определят очакванията на земеделците за високи цени като необосновани. Според Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти заради нежеланието на земеделците да продават на текущите пазарни цени, големият задържан запас и невъзможността на преработвателите да предлагат надпазарни стойности за суровината при падащи пазари на продукцията, ситуацията се влошава с всеки ден и двата сектора ще понесат огромни загуби, включително и в новата реколта.

От организацията предупреждават, че невъзможността на преработвателната индустрия да осигури необходимия слънчоглед при пазарни цени ще доведе до директни икономически последствия като намаляване на износа и търговското салдо на България, на генерирания БВП от сектора, до затваряне на предприятия, работа на намален капацитет и намаляване на наетия персонал.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опааа

    56 3 Отговор
    “…и почти 2 тона пшеница.” 😆 Мисирките пишат всеки ден глупости!

    Коментиран от #13

  • 2 Даниел

    51 7 Отговор
    Е как няма да им пречи,нали трябва цената да ни е по вкуса!
  • 3 асддассд

    79 3 Отговор
    Как може стока, идваща от страна, в която има война да бъде по-евтина (с 50%!!!) от същата стока, произведена в България????

    Коментиран от #7, #8, #14, #19, #25, #27

  • 4 Хлъц

    56 3 Отговор
    Държат с милиони тонове слъчоглед,от миналата реколта,създават изкуствен дефицит на вътрешния пазар,а сега ...Олее,ле,защото жътвата чука на вратата само след 3-4 месеца.Но пак наглеят и едните и другите.Да следваме глобалните пазари!? Да разбираме висока цена на слънчоглед,а от там- висока цена на олио.Е,но за всяка болест,има и билка.Било нетафинирано,под себестойност( коя- вашата надута изкуствено ли?). Ами като сме солидарни с братския украйнски народ,ще бъдем докрай.Кой с оръжия,кой със снаряди,кой с хотел на морето.Вие също- ще купувате от тях" под себестойност" А вашите запаси на птичи пазар.За папагалите- и те са живи душици.
  • 5 Хаха

    12 24 Отговор
    С една дума с новата реколта ще берем ядове, което ще доведе до фалити и на някой които хеитят тук до 1 или 2 години ще им се стъжни, защото от производители и износители в този сектор ще станем само вносители. И тогава пък ще ревете, че много скъпо станало и незнам си какво. А пък на някой ще им се наложи да се върнат към селските си корени, че може да не могат и нищо на трапезата да сложат. Абе територията лека полека си отива към своя край заради дебилското си мислене на индивидите на територията.

    Коментиран от #18, #24, #46

  • 6 Абе...

    29 30 Отговор
    Не искаме нищо украинското. Отровни боклуци!
    Ние си произвеждаме достатъчно. Стига сте ги толерирали тези нагли украинци.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Краварска медия

    25 27 Отговор

    До коментар #3 от "асддассд":

    Може би защото е отровна и съвсем леко радиоактивна
  • 9 Гост

    52 3 Отговор
    Те българските зърнари искат да продават на старите цени които бяха по-високи от сегашните…

    Коментиран от #15

  • 10 Дааа

    17 23 Отговор
    Украинските храни са отровни!
  • 11 Буко Баламата

    43 8 Отговор
    Тези вечно реват за нещо.Като не можете да произведете на нискацена ще сеете нещо друго.
  • 12 Зърнарите

    41 12 Отговор
    Не трябва да забравят че са на свободен пазар в ЕС а не на регулиран в СИВ.Големи нахалтици са.
  • 13 Опа я

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Опааа":

    Ти да не мислиш, че знае, колко са два тона!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хоуст

    28 7 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Именно заради това е целия цирк ако не е украинското зърно щеше да е рев против друго
  • 16 Пурко

    38 3 Отговор
    То украинското зърно сигурно не е особено чисто след толкова бомби ама и нашите тарикати си го задържаха по складовете с идеята че ще поскъпне пък то стана зърнената сделка и сега олеле
  • 17 е истината е

    21 3 Отговор
    щото сме алчен народ. и не само алчен. ама квото такова
  • 18 Орел

    40 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    90 % от "зърнарите" работят за износ. Само си мислиш, че олиото и брашното е от български суровини.
    В Париж франзелите може да са от българско брашно, в София не са.
  • 19 Хаха

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "асддассд":

    Е ми защото някой печелят по тамошните върхове, а такива като нас обикновените хора и там след време ще ядът мухи и насекоми, защото ще ги занулят с пълна сила.
  • 20 бай Иван

    17 2 Отговор
    Зърното няма как да пречи! Пречат политиците!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Вечерко

    35 2 Отговор
    От около 30 години все нещо им пречи. То не бе курс на долар, вятър,сухо им било, много дъжд валял, пеперуди много в Тайланд и цена на петрол въпреки субсидии, нулево и намалено ДДС и ред благини като липса на контрол за корупция на определящите субсидиите. Получават за надрана земя ,а не за доказано произведено или реализирано на пазар и в държавен резерв. Тея с вечните си вдигания на цени още преди пандемия и война ,единствено от алчност унищожиха животновъдство и отказаха хората да гледат животни. Пратиха Ви в лапите на големите вериги за бъклици.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гост

    12 13 Отговор

    До коментар #3 от "асддассд":

    Може,може, ниско качество,използване на забранени пестициди ,евтини естествено, липса на куп регулации и изисквания от страна на ЕС и др.Да,като потребители гледаме ниската крайна цена,но за сметка на какво? От друга страна ,,спекулата" на нашите също не ни е по вкуса и джоба . И сега от някаква криворазбрана солидарност, дайте да изкупуваме на Украйна зърното и слънчогледа.Е,няма как да стане, уж беше само транзитно преминаване,а не търговия в държавите осигуряващи коридор.ЕС сам си нарушава законите и разпоредбите, макар че сега запяха друга песен с удължаване на забраната,но да си спомним че в началото бяха против.
  • 26 Забравихте ли как направихте олиото 8 лв

    22 3 Отговор
    Забравихте ли как преди няколко месеца обратната песен пеехте и вдигнахте цените
  • 27 Може

    15 7 Отговор

    До коментар #3 от "асддассд":

    Забранените изкуствени торове и химикали от ЕС са много много по-евтини. Държавите извън ЕС произвеждат бърза продукция с тях, а в същото време продават на европейския пазар, къде е забранено използването им. Ние внасяме всичко от Турция, които произвеждат бързо и евтино, а нашите производители фалират, защото имат регулации и изисквания.

    Коментиран от #30, #37

  • 28 ха сега де!

    9 0 Отговор
    Е това са триковете на търговци-прекупвачи, а не на зърнопроизводители. За да могат да се вместят като междинно звено. Как ще повлияят на цените на суровината когато заводите за българско олио се изнесоха и работят в Румъния от десетилетия?
  • 29 Българка

    5 13 Отговор
    Не искаме отровна продукция от Украйна.Пълно е с радиация.Да си я ядат т..пите украинци.
  • 30 Верно ли?

    16 2 Отговор

    До коментар #27 от "Може":

    Странно как не фалират производители в Испания и Италия например.Във Венеция(по принцип е скъпо тия уж) цена кило ягоди(италиански) 6 евро,тук 14 лв????Лакомия брато,българска лакомия..."ден година храни" казал българския,а не италианския или украинския!!!
  • 31 Верно ли?

    12 2 Отговор
    Странно как не фалират производители в Испания и Италия например.Във Венеция(по принцип е скъпо тия уж) цена кило ягоди(италиански) 6 евро,тук 14 лв????Лакомия брато,българска лакомия..."ден година храни" казал българския,а не италианския или украинския!!!
  • 32 Реалист

    13 0 Отговор
    Следователно хляба трябва да е 1 лв. ама ярак
  • 33 Глупаци

    16 1 Отговор
    Ама да забранят всичко вносно та да могат да ни дерат как си искат българските производители.
  • 34 Мим

    15 0 Отговор
    В складовете имало два тона пшеница.То само при един частен собственик,който гледа десет кокошки има толкова.Тоя чете ли си какво пише след това....
  • 35 Мдааммм

    17 2 Отговор
    "Ден година храни",ама после "лакомо д кръв с" казал народа.Да фалират,хич не ми пука....значи можеше април месец миналата година да спекулират с тройни цени(8-10лв) на олиото,когато себестойността му беше от по-предната година лятото(много ниска),услади им се ,а сега ривът,задавиха се от преяждане с банкноти...и ще зазавър с "на крив х космите му виновни"!!!!
  • 36 редник

    4 3 Отговор
    /...абрана за внос на олио от Украйна./

    В Украйна не знам да има маслинови дървета, та да има олио (от олива).
    Става дума за масло от слънчоглед...
  • 37 регулации ли?

    19 0 Отговор

    До коментар #27 от "Може":

    Нашите зърнари получават стотици милиони подпомомагане от еврофондове. Складират продукция и дебнат за най-висока цена за продажба, ама този път не им се отвори парашута.
  • 38 Тити

    5 0 Отговор
    Пречи им че е евтино!
  • 39 точно тия мафиоти зърнени ли реват

    16 0 Отговор
    Украинското зърно било под себестойността си, така ли? Щото аз познавам един мултимилионер зърнен бос, който коли и беси в северна България, кара няколко джипа за стотин хиляди, точи си нафта от комбайните, построи си къща за милиони от тия за "гости" по европроект, има автопарк от комбайни и трактори също за милиони, работниците му взимат минимална и без осигуровки, изнудва всички в района и купува земя на безценица. Точно тоя седнал да ми реве, че украинското зърно било под себестойността си. НЕ. Вашето зърно е МНОГО МНОГО НАД СЕБЕСТОЙНОСТТА СИ. Вие крадете от всеки един български пенсионер, който брои стотинките да купи хляб за 2лв+. Дано фалирате. Дано внесат и украинско месо и яйца, всички ПОД себестойността си, за да спрат да ни изнудат такива като вас, които шарят на всяко едно правителство, за да им вървят далаверите.

    Коментиран от #51

  • 40 1111111111

    6 2 Отговор
    Напълно съм ЗА забрана на вноса на храни, но съм и ЗА забрана на износа. Тези хем не искат да внасяме за да ни дерат, хем искат да изнасят, когато им е кеф.
  • 41 Съдията Дред

    10 0 Отговор
    Миналата година, когато цената беше над 1200 лева на тон, продаваха само в случай на остра нужда от пари, щото чакаха цената да мине 2000 лева, и сега - леле, трябва да продаваме с надценка от само 30 процента? Пазарни условия, ако миналата година бяхте продавали регулярно, сега нямаше да квичите. И нямаше да плащаме безумни цени за олио. Но не, свикнали яко да дерат. А получават плащания от държавата и ЕС на площ, за слънчогледа и добавка на тон, получават обратно пари за акциза върху дизела. Същевременно най честите придружители на "миски" на Малдивите са зърнари, техни са едни от най скъпите имоти и коли в България. От мене съчувствие да не чакат.
  • 42 Трябва

    3 1 Отговор
    да са "благодарни" на бившия земеделски министър Гечев. Той е много горд с бъркотията, която сътвори.
  • 43 Ламбо

    6 1 Отговор
    То на българските зърнари какво ли не им пречи , може би космоса ?????????
  • 44 Българин

    1 2 Отговор
    Не купувайте боклуци
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 факуса

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    от много демокрация стана капитулация
  • 47 иванова

    1 1 Отговор
    Украйна е страна извън ЕС. При внос от там трябва да се плати мито.Тогава нещата ще си дойдат на място.
    И трябва да се има предвид ,че тази продукция,която трябваше да нахрани гладуващите в Африка, не е на украински фермери,а на западни корпорации.
  • 48 гмо

    2 0 Отговор
    Абе до кога ще търпим тия бандити зърнарите я вижте какви машини и паркове имат за милиардии още искат от народа не ели време за ЗАТВООООООООР А ДАВАТ НА БАБА МИ 30ЛВ РЕНТА НА ДЕКАР ЗЕМЯ
  • 49 ЛИЛИ

    2 0 Отговор
    КАК СТАНА ТАКА ОЛИОТ ОО 7.50 СТАНА 2-50 КАКВО СЕ ПРОМЕНИ
  • 50 Гост

    1 0 Отговор
    В една демократична страна, законодателите налагат мита и акцизи на вносните стоки, за да не конкурират родното им производство. В една подчинена и продадена страна родното производство страда от вноса на чужди стоки. Точка по въпроса и пак да гласувате за "псевдо промяната".
  • 51 Ти за

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "точно тия мафиоти зърнени ли реват":

    " октопода" ли? Така е, но това не значи,че трябва да се тровим с укр. боклуци, нали?
  • 52 Пешо

    0 0 Отговор
    Сваляйте цените на хляба и олиото ненаяли се гадове .