2 Октомври, 2024 11:37 1 020 5

Китай с мощен удар по Канада във войната с електромобилите

  • китай-
  • канада-
  • мита-
  • мерки-
  • електромобили

Пекин ще предприеме контрамерки след наложените мита на Отава

Китай с мощен удар по Канада във войната с електромобилите - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китайските власти ще предприемат мерки в отговор на въведените от Канада повишени мита върху електрически превозни средства, стоманени и алуминиеви продукти, внасяни от Китай, съобщи Министерството на търговията на Китай.

„За определен период от време канадската страна многократно е игнорирала обективни факти и е пренебрегвала международните търговски и икономически правила. Китай ще предприеме всички необходими мерки за надеждна защита на законните права и интереси на китайските предприятия“, се казва в изявлението.

В него се подчертава, че Пекин настоява Отава „да подхожда към въпросите на двустранната търговия и икономическо сътрудничество рационално и обективно“, да спазва правилата на Световната търговска организация (СТО) и „да не се движи по погрешния път“. . Коментарът на Министерството на търговията отбелязва, че Канада, „въпреки протестите и увещанията“, е предприела подобни стъпки, за да упражни едностранен натиск върху Китай „следвайки отделни държави“.

Търговският отдел припомни, че Китай вече е подал иск в СТО в отговор на протекционистичните действия на канадското правителство. „Методите, които Канада използва, нарушават принципите на пазарната икономика и лоялната конкуренция. Те сериозно подкопават нормалното търговско-икономическо сътрудничество между компаниите на двете страни“, се уточнява в съобщението.

Посочва сериозните рискове, пред които са изправени глобалните вериги за доставки поради подобни мерки. Освен това подходът на Отава би "сериозно повлиял на търговско-икономическите отношения между Китай и Канада". „КНР е категорично против“, заключава министерството.

На 1 октомври Канада въведе повишени мита за електрически превозни средства (ставката е 100%), а от 15 октомври ще въведе по-високи мита върху алуминиеви и стоманени продукти (25%) от Китай. Пекин разследва дали Отава е дискриминирала доставчиците на тези стоки, внесени от Китай.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 5 Отговор
    Сега е моментът Китай да си вземе Тайван докато САЩ бранят Израел.
  • 2 Сталин

    23 3 Отговор
    Няма такова нещо пазарна икономика,всичко е спекула и монопол,"пазарна " икономика е когато западните мародери грабят колониите

    Коментиран от #5

  • 3 Китай

    4 12 Отговор
    Напълни света с боХлуци
  • 4 Бойкот на алчните от О-Л-Х

    4 4 Отговор
    Канада отдавна е краварска колония и изпълнява техните заповеди...
  • 5 Анджо

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Нали Китай са велики и ще завладяват света със свръх производство. Е , искат да продават на САЩ и Канада ама не става. Нека сега да продават на любимата русия, даже и Индия ще ги отсвири и накрая Европа. Нищо , че Индия е в БРИКС те не искат да купуват от Китай. Е тогава на кого ще продават .