29 Септември, 2024 08:35 844 25

Олиото може да поскъпне

  • слънчоглед-
  • олио-
  • добив-
  • цена

Причината е ниският добив на слънчоглед, поради лошото качество на семената

Олиото може да поскъпне - 1
Снимка: БГНЕС

Една от най-слабите реколти на слънчоглед от 10 години насам, отчитат зърнопроизводителите в цялата страна. Добивите са рекордно ниски, а качеството на семената е много лошо, като основна причина е сушата и високите температури.

В същото време изкупните цени на продукцията остават ниски, като опасенията на производители и потребители са, че олиото може да повиши цената си.

Симона Семова е дългогодишен агроном към земеделска фирма във великотърновското село Момин сбор. Казва, че тазгодишната реколта на слънчоглед и царевица е от най-слабите от 10 години.

„Добивите бяха страшно ниски - слънчогледът е някъде около 180 кг на декар, царевицата – 200 килограма , като това не го помня от 2013 г. Тогава беше също такава година – с много малко валежи, суша, много високи температури! Точно това способства да не се опраши достатъчно слънчогледът и да не се озърни царевицата равномерно. Качеството на зърното е под всякакъв критерий, изкупните цени също са много ниски, не можем да си покрием разходите в никакъв случай“, разказва тя, цитирана от bTV.

Ниските добиви на маслодайната култура веднага се отразяват по веригата – на търговци, на производители и на крайните потребители.

В момента в магазинната мрежа цената на олиото варира от 3,50 лева до около 5 лева за литър, в зависимост от производителя. Великотърновци засега не се притесняват, че олиото ще поскъпне.

„Беше по 8 лева, беше по 6 лева. Е чак пък толкова фатално, на фона на всичко, което поскъпва. Днес се возих в такси – за 2 километра – 6 лева, олиото е малък проблем“, казва клиент.

„Има и скъпо, има и евтино олио, има и на промоция олио...Ще купят от Украйна“, казва друга жена.

Жътвата на слънчоглед приключи преди около две седмици, но повечето зърнопроизводители държат продукцията на склад заради ниските изкупни цени.

При тези ценови нива, те не могат да покрият разходите си. Опасяват се отново от евтин внос от Украйна.

„Изкупната цена на слънчогледа в момента е 80-85 лв., но има много високи изисквания – трябва зърното да бъде обеззаразено, да бъде добре съхранено, започват пазарлъци и просто не знам как ще си реализираме продукцията“, казва агрономът Симона Семова.

Тя се надява да няма внос на слънчоглед от други страни.

„По принцип мислим малко да изчакаме, да видим как ще се уталожи пазарът. Сривът от Украйна беше голям! Миналата година с 20-30% паднаха цените и беше страшно, добре че имахме малко по-висок добив. В противен случай, бяхме на тотална нула“, допълва тя.

Заради горещото и сухо лято, държавите от целия Черноморски регион отчитат по-слаба реколта на слънчоглед, а заради лицензионният режим на Украйна, износът ще е много затруднен.

От бранша на преработвателите на маслодайни култури ще разчитат основно на български слънчоглед, но уточняват, че ако цените на външния пазар се повишат и тук олиото ще поскъпне.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олиото

    7 6 Отговор
    и зехтина поскъпват яко !
  • 2 Бай той Толстой

    23 1 Отговор
    Тоя номер сме го играли вече 🤗.Спекулата около 2023 беше забележителна.Сега просто ще си купим зехтин от Гърция,а не олио от България!
  • 3 Иван Грозни

    20 1 Отговор
    Тия лапат пари и от БГ и от европа и все недоволни. Едип път суша, друг път киша после семената били виновни.Да не говорим за ситуацията около украйна. Аз разбирам мотивите на производителите за пазарната икономика ама не разбирам защо държавата липва, а е финансов фактор в процесите. Е как няма да има съмнения в действията на отделни структури на държавата.
  • 4 стрел☢️к

    19 2 Отговор
    туй го има само в бг ! кат поскъпне ще нарастне добива ли ? що трябва да издържам олиоджийте ? вместо фалит и да иде следващия, монополистите са лобирали да са единствени и ние да ги издържаме срещу нищо !
  • 5 При Нинова от БСП

    4 9 Отговор
    Олиото стигна 6 лева......рекорд на управляващите комунисти.
  • 6 Ххх

    15 1 Отговор
    Като скъпне тук, ще внасяме по-евтино олио от Англия.
    Нищо че не са производители. Тоя сериал с надуването на цените пак ли ще го повтарят?
  • 7 Нинова докара цената на олиото

    3 9 Отговор
    До 6 лв литъра.....сега другарите комунисти да не плачат

    Коментиран от #16

  • 8 Селянина с Пежото

    8 0 Отговор
    Когато реколтата беше добра вдигнахте изкупната цена и ревахте, че има евтин внос от Украйна. Няма угодия. Пазара е свободен, ще има суровини и олио на нормални цени. Земеделците да се молят да е по-добра следващата година.
    Бог да ни помага. Амин!
  • 9 АБВ

    8 0 Отговор
    Внесете от Украйна много сложно

    Коментиран от #10

  • 10 Що ли олиото от Украйна

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "АБВ":

    Е по евтино от нашето....там не се ли бият в Путин
  • 11 Хасковски каунь

    7 0 Отговор
    При тази хубава реколта на пшеница очаквам хляба да поевтинее
  • 12 Интересно

    3 2 Отговор
    Украинци с цистерни товарят олио в Монтанско и превозват в Пловдив където се пълни в бутилки,чиста печалба..............
  • 13 Селянин бръсне се с мотика

    8 1 Отговор
    Значи имат малка реколта ама мислят за износ и вдигане на цени.А щяло да има дефицит ???
  • 14 Kaлпазанин

    4 3 Отговор
    Украйна ще ни спаси ,ако я има до Нова година ,и да я има де ще отнеме малко време докато се сменят етикетите ,от произведени в укрия със сделано в Русия ..аз викам направо да има вържем всичкия ток и да им пращаме на тях ,ако трябва да изтеглим още 10милиарда заем и то задължително в долари да има за тях ,а пък ние ще ви купуваме от Турция Гърция и другите комлиии .тв са най важното нещо в нашия не(щастен)живот те са бъдещето на света без който няма оцеляване .сороските идиоти не разбрахте ли че евреин може само да иска и да получава ,без да връща .ние сме прости ние сме гои ,укрите още по просто и още по гои
  • 15 Тхор

    1 1 Отговор
    Ще ми ядете сега... Имотите и колите.Ни вода, ни храна
  • 16 Рошко

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Нинова докара цената на олиото":

    Докара ти го натю,а кой ни вкара в него ако не си спомняш да ти напомня ,един дребен лукав брадат лукав гусин от потеклото на зеления юда ,на него ще благодариш ,че си имал всичко ама ти подарил всичко твое ,по точно присвоил

    Коментиран от #18

  • 17 Правилно

    10 0 Отговор
    ли разбирам:
    - държат слънчогледа на склад и не го продават защото искат да вдигнат цените
    - искат да изнасят навън на по-високи цени но искат и да спрат вноса от Украйна щото им подбива цените

    И аз като потребител тряба да пусна сълза за тези спекуланти дето се опитват да ми надуят цените??
  • 18 И преди Нинова да е вице

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Рошко":

    Бяхме в НАТО.....и олиото си беше 2.50 за литър. Дойде Нинова на власт и цената стана 6 лв за литър...яко са нагуши.....сега Нинова я нема , цената на олиото е 2.70 и пак сме в ...НАТО....нали другари.
  • 19 Българка

    6 1 Отговор
    Потребителите пък искаме цената на олиото да не се повишава. И ако трябва да има внос, за да се защити интереса на хората, то това би било правилна мярка. Стика зърнарите са извивали ръцете на потребителите.
  • 20 Нинова направи удар с олиото

    1 3 Отговор
    И комисионите от оръжията за Украйна....
  • 21 Георги

    2 1 Отговор
    СПЕКУЛА, ПРОСТО НЕ КУПУВАЙТЕ ОЛИО, КУПЕТЕ СИ ЗЕХТИН! Цената на слънчогледа се повишава и бързаме да изкараме едни лесни пари!
  • 22 Няма да ви се отвори парашутът.

    3 0 Отговор
    Ще внасяме от Румъния, там е 20% по евтино.
  • 23 Тъпана

    2 1 Отговор
    Търгашите са виновни хората се бъхтят на полето а оня го бие чекмеджето и се оправдават с украйна
  • 24 Ами,да

    4 0 Отговор
    В Румъния и Гърция земеделците постоянно поливат.Нашите зърнари разчитат на Дедо Боже,за да им е безплатно.
  • 25 Поредните небивалици и лъжи

    5 0 Отговор
    Помощ за Урките да има, а за нас ако стигне и когато стигне!