Отидете към основна версия

4 262 46

Валентин Николов за ”Уестингхаус”: Ние сме по-подготвени да построим новия американски реактор

  • валентин николов-
  • уестингхаус-
  • американски ядрен реактор

Трябва да скъсаме с руската зависимост

Снимка: БГНЕС

”Ние сме по-подготвени от други страни за това да построим нов реактор. Това каза Валентин Николов в предаването ”Лице в лице” на БТВ, след като вчера стана ясно, че ”Уестингхаус” е подписала договор за предварителни инженерни дейности с ”АЕЦ Козлодуй - Нови мощности” за изграждане на нов реактор с технологията ”Ей Пи 1000” (AP1000) на площадката на АЕЦ ”Козлодуй”.

Николов, който е изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй, коментира: " Като имаме първи технологиите можем да ги предлагаме на нашите съседи. можем да предлагаме обучение на хора и пр. И аз смятам, че трябва да се възползваме от това условие. На 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй рано или късно им идва края. Ние трябва да ги заместим. След като сме ядрена държава, да продължим да бъдем такава.

Ние лицензирахме площадка за 7 блок, защото очаквахме решение по арбитражното дело. Тогава направихме тази площадка за Уестингхаус и те казаха, че ще ни представят технологията безплатно, за да направим хибриден проект, евентуално".

По думите му, има решение на Народното събрание, което трябва да бъде изпълнено. Това решение на НС задължава МС да сключи междуправителствено споразумение между САЩ и България, във връзка с изграждането на 7 блок и евентуално на 8 блок на площадката на АЕЦ Козлодуй.

След като МС проучи всички възможности, може да вземе решение за изграждане на нова мощност.

Уестингхаус дава само проекта, той се грижи за системите за сигурност, той не строи. Ще се обяви търг. Имя няколко фирми, които могат да се явят на такъв конкурс и да се търси най-ниска цена, заяви Николов.

Той коментира и договора между Булгаргаз и турската фирма Боташ. "Няма лошо да се правят проверки на договори, стига да не са политически. Ние отдавна искаме да имаме излаз на техните терминали.Така че този договор е добър

Ако чрез него се заобикаля нашето нежелание да ползваме руска газ, то тогава вече е проблем. Могат да се проверят финансовите условия, може да се провери дали не се прави микс с руска газ. "

Но ние трябва да се възползваме от турската страна, защото това е един от начините да се спре руската зависимост. Другата възможност е чрез Гърция, подчерта Николов.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 37 гласа.

Свързани новини