Last news in Fakti

21 Декември, 2022 23:04 3 877 153

"Уестингхаус" ще доставя ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

  • уестингхаус-
  • ядрено гориво-
  • аец козлодуй

В четвъртък ще бъде подписан договор, съобщиха от МЕ

Договор за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде подписан утре с "Уестингхаус Електрик Швеция". Това съобщиха от Министерството на енергетиката, предаде БТА.

Споразумението е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание на Република България от 9 ноември т.г. за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик. В тази връзка подобно споразумение се подготвя и с френската "Фраматом" за доставка на гориво за шести блок. С това ще се постигне пълна диверсификация и сигурност на доставките, посочват още от Министерството на енергетиката.

Договорът ще бъде подписан от Георги Кирков – изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", и Азиз Даг – управляващ директор на "Уестингхаус Електрик Швеция".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 89 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санкция

    144 20 Отговор
    Очаквайте авария!!!

    Коментиран от #15

  • 2 Софиянец

    130 19 Отговор
    Модерна робство!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Исторически парк

    132 21 Отговор
    България скоро ще стане Чернобил! Американското гориво не пасва на руските реактори!

    Коментиран от #72

  • 6 Крайно неизгодно

    129 11 Отговор
    Скъпо, доколкото има информация не е напълно съвместимо ... САЩ купува уран от Русия, ние ще го плащаме на цени по 2, 3,,... Това служебно правителство прекали отвсякъде – да сключва договори за 10 година напред. Явно хората на Радев са решили да изкарат по някой лев.
  • 7 Последния Софиянец

    136 18 Отговор
    Тия Соросоиди няма да мирясат докато не взривят АЕЦ Козлодуй.

    Коментиран от #130

  • 8 Солей

    127 14 Отговор
    А части и поддръжка от къде? Или ние да си предплатим за горивото пък другото по-натам ще го мислим! Нещо като схемата с фъ16!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Истината

    116 16 Отговор
    Сега остана само и Добруджа да продадат!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 нннн

    108 12 Отговор
    Президентът удължи живота на това НС уж да е полезно, а то прави само глупосри. Да не кажа престъпления...
  • 13 Кико

    106 12 Отговор
    Ех, демокрация! Ама краварска демокрация!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 лошо

    63 9 Отговор

    До коментар #1 от "Санкция":

    ни се пише, ще ни пораснат опашки на зад.ниците.
  • 16 Сатана Z

    78 11 Отговор
    В едно село близо до Козлодуй се води следния диалог:

    - Ахх, какви огромни дини сте отгледали!
    - Не са дини, а е грозде...

    - Мале, а какви големи тикви!
    - Грах е, грааах.

    - Пък и славеят как пее в двора ви, чак се залива!
    - Не е славей. Гайгеров брояч е!
  • 17 Енергетика

    95 12 Отговор
    Уестингхаус ЩЕ СИ ТЕСТВА ядреното гориво в България. До момента всички опити за заместване на ядрено гориво в руски реактори, с такова от Уестингхаус са били ...проблемни меко казано, граничещи с аварийни.
  • 18 ЕС и НАТО в България

    119 12 Отговор
    Икономика - не
    Здравеопазване - не
    Образование - не
    Армия - не

    Корупция - да
    Продажници - да
    Пропаганда - да
    Цензура - да
  • 19 Нямам думи !

    92 9 Отговор
    Тия нормални ли са ? Чернобил ще ни се стори като детска приказка.Това гориво не е съвместимо с руската централа !
  • 20 Жоро

    89 9 Отговор
    И къде ще извизваме отработеното гориво? Или ще си го трупаме тука?!
  • 21 мдаа

    79 12 Отговор
    Доколкото разбирам за пети блок ще се доставя ядрено гориво от Уестинг хаус, а за шести блок - от Фраматом. Френското ядрено гориво всъщност е руско, защото те имат лиценз за горивото на руската Твел. Бъдете спокойни, ядреното гориво на Уестинг хаус ще се плаща, но няма да се ползва, защото е опасно за нашата АЕЦ. Радев и служебното правителство добре си играят картите - плащат, но ползват руското гориво от Франция и за двата блока, за да осигурят безопасността на ценстрала. А не можем да не плащаме на рекетьорите, защото тук са разположили няколко бази и няколкохилядна американска войска. Ще плащаме като изтребителите, къде ще ходим, кой ще ни защити от хищниците? Но, както няма да получим изтребителите за които платихме, така и няма да ползваме горивото, което ще плащаме.
  • 22 Петьо Петров

    65 7 Отговор
    От всички политики проведени в нас през прехода става ясно едно. трупът е налице, но не е ясно къде ще бъде надгробният камък.
  • 23 Варненец

    91 9 Отговор
    Сега очаквайте всички подлоги "експерти и анализатори" да тръгнат по краварските медии и да започнат да ни обясняват колко е хубаво това гориво и колко независими ще станем! Майкопродвници!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Пор Чвор

    71 7 Отговор
    Началото на края. Бастисат ли и аец-а, сме живи умрели. Ще ни остане само да скачаме с два пръста горе
  • 26 Макак

    81 7 Отговор
    Господи, откъде се пръкнаха такива безумци?! То бива продажници, бива, ама това е убийствво на собствения си народ.

    Коментиран от #33

  • 27 Справедлив

    69 6 Отговор
    Вън всякаква пасмина вън от нашата мила страна България. Продажници мръсни.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Крестингхаус

    61 4 Отговор
    Гасим значи и последната ни енергия.
  • 30 Запознат

    73 4 Отговор
    Руснаците от Росатом казаха сложи ли се гориво в АЕЦ Козлодуй различно от руското не носят отговорност ако стане авария.

    Коментиран от #136

  • 31 Петьо Петров

    17 5 Отговор
    Родословие на кръвосмешението...или откъде идат проблемите ни.
    Знам, че Дядото (Д.Благоев) е бащата на нашите червено-сини социалисти и демократчета. Социал-демократ демек. Знам и, че дядо Джо Байдън е в момента бащата на американските демократчета. Перикъл е баща пък изобщо на демокрацията. Демократът Уидро Уилсън е предполагаем финансов баща на социал-демократа Ленин, а пък другият от родата, Рузвелт, е силно заподозрян в австрийска извънбрачна връзка с финансово подпомагане на майката на социал-националиста Хитлер. Май ще имам нужда от генеалог, онези по родословията. Сталин е малко извън класацията, но грузинците са извесни с кръвожадната си галантност. За Путин вече знам, че е минал от внук на социал-демократ през баща социалист, дорде прогледнал и станал националист монархист. И сега е враг на всички гореизредени. като онзи от миналото, как му казваха, Гай Юлий май. Наше момче е,ербап и с нашите си ценности, мисля, че БРУТната му сметка няма да е крива.
    Дали да не взема да почета малко историята и да разбера кой кум и кой сват? Че от пресата малко трудно се ориентирам. Пък и да разбера кое е ляво и дясно в политиката, че кат гледам наоколо няма кой да ми обясни, никой не знае. Аз четох малко, ама не стига. Демократи, социалисти, либерали, марксисти, троцкисти евроатлантици и подобни са все ляво ориентирани, мечтатели някакви, а националисти, консерватори, републиканци и пр. са онези на правия /десният/ бряг. Демек тези за държавността.

    Коментиран от #34

  • 32 НОВО ПЕТ

    67 6 Отговор
    Официално вече сме само територия! Може да благодарите на герб, пп, дб, дпс, бв, славито, хазартчето, "патриотите" и всички остана евроатлантически подлоги изредили се на майка България!

    Коментиран от #46

  • 33 да бе, да

    35 10 Отговор

    До коментар #26 от "Макак":

    Да не плащаш на рекетьора е сигурна смърт. С това решение се отлага смъртната присъда като се надяваме, че войната скоро ще приключи, а с нея и световният хулиган ще се изнесе в посока отвъд голямата локва. Как не схващате на какъв чудовищен натиск е поставена страната ни и как управляващите и президентът трябва да се огъват, за да запазят народа ни? Абе, проумейте го най-после, ние не решаваме нищо, на нас големият брат ни спуска задачите и всеки опит за опълчване може да ни коства физическата смърт.

    Коментиран от #35, #45, #95

  • 34 Петьо Петров

    11 2 Отговор

    До коментар #31 от "Петьо Петров":

    Ама вие четете, четете, може и да успеете да ми помогнете да разплета този Гордиев възел.

    Коментиран от #49

  • 35 Софиянец

    53 6 Отговор

    До коментар #33 от "да бе, да":

    Смелият умира веднъж, страхливеца всеки ден! Срам сме за майка България!

    Коментиран от #40

  • 36 Енергетик с 25 години стаж в системата

    74 4 Отговор
    За да се успокоите донякъде, ще ви обяадя, че нашият тип реактори не могат да се взривят като чернобилските, които отдавна са изведени от експлоатация навсякъде по света. Разбира се изтичане на радиация при сериозни аварии са възможни, но няма да се стигне до Чернобил 2".

    За да се пртесните, ще ви обадя, че заради американския рекет, евтин ток повече никога няма да видим, а е много вероятно да дойде време на постоянен режим "дискотека".

    Пак легитимирайте продажници на власт.
  • 37 Енергентика

    52 4 Отговор
    Историята е подобна на тази с газа = ядреното гориво си е пак руско, само че касетите са сглобени от Уестинхаус и вече е "демократично", ядрено гориво. Само дето Уестинхаус нещо им куца сглобката и когато трябва касетите да се инсталират в реактора (а това е роботизиран процес поради високата радиация) нещо касетите спичат и ... нещата стават ни назад ни напред. Иначе таблетките в тях са си оригинално руски.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 не е така

    21 35 Отговор

    До коментар #35 от "Софиянец":

    Българите са оцелили, защото са знаели, че когато са слаби и сами трябва да се снишават. Това е разумно поведение. Другото е като да се правиш на ербап сам срещу десетима. Ще те отупат и опело ще ти направят. Кажи ми как ние можем да се опънем на САЩ? Какво имаме зад гърба си - армия, жизнеспособен народ, ядрено оръжие, силен съюзник? Какво? И като ни избият какво ще постигнем? Лудост е това, не е смелост. По-добре жива мишка, отколкото мъртъв лъв. Нека да изчакаме резултатът от войната, той ще реши не само съдбата на Украйна, но и нашата съдба, както и съдбата на цяла Европа. Харесва ни, не ни харесва, това е положението.

    Коментиран от #55

  • 41 ХАХАХА

    52 4 Отговор
    На ни банани сега и красиви опаковки като от Кореком ,бързо ще загасят светлините на България вече дори не го крият . Аварията в Чернобил ще ни се види детска игра. На времето номенклатурата ядеше спициална храна ,а сега боклуците директно ще се изнесат оттук,нас ще ни оставят да умрем.
  • 42 1234

    7 39 Отговор
    ако уестингхаус имат 2 пълни горивни цикъла на този тип реактори, защо не, особено ако цената е по-ниска.
    и в договора да е записано изрично кой поема разходите за щети, ако такива възникнат заради горивото

    Коментиран от #139, #150

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Сатана Z

    55 5 Отговор
    САЩ вече не притежават технологията за обогатяване на уран за нуждите на ядрената си енергетика. Те вече нямат и атомно машиностроене. Вече десет години правят опити, но все още не могат да реализират успешен проект на атомна електроцентрала (АЕЦ), отговаряща на новите стандарти за безопасност, въведени след аварията във Фукушима. САЩ се изхитриха и продадоха на Русия 20% от запасите си на уран. Двадесет години вече американците не могат да решат проблемите с неутрализацията и депонирането на отработеното ядрено гориво, защото приеха закони, забраняващи преработката на тази ценна суровина на територията на страната си. САЩ нямат технология за производство на МОКС гориво (Mixed Oxide Fuel) (Получава се от преработката на отработено ядрено гориво и съдържа смес от оксиди на плутоний и различни видове уран. Намалява съдържанието на уран в горивото с около 30%, бел.пр.). САЩ нямат технология за производство на ядрени реактори с бързи неутрони. Голям проблем за САЩ е и неутрализацията на радиоактивни отпадъци от реализацията на военни програми.
    С две думи:САЩ нямат нищо

    Коментиран от #53

  • 45 Можеха и

    40 2 Отговор

    До коментар #33 от "да бе, да":

    могат да се опънат на САЩ и ЕС, но не го правят и само плащат рекет за милиарди. Държавата почна да взема огромни заеми над 10 милиарда на година и здравата ще затънем.
  • 46 Ъъъъъъ

    5 24 Отговор

    До коментар #32 от "НОВО ПЕТ":

    Забрави Вазраждане

    Коментиран от #48

  • 47 Алмодовар

    57 5 Отговор
    Това вече не е България! Това е една долнопробна американска колония -клоака! Не съм вярвал, че ще доживея такъв позор!

    Коментиран от #56

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Петьо

    17 5 Отговор

    До коментар #34 от "Петьо Петров":

    Да ти драсна, че евреите си остават евреи само по майчина линия. А дано фамилията Шеломов ти говори нещо. Та... надей се на спасение от никъде. Целия бивш източен блок се владее и командва от хазарите.

    Коментиран от #82

  • 50 КОНТРАТА

    28 3 Отговор
    Сега ще купят стари касети с гориво ползвани на цената на нови и някой ще получи комисионна естествено. Козлодуй трябва да се зарежда 2024 година
  • 51 Ястребите

    34 3 Отговор
    На луди ни направиха. Направо ни утрепаха отвсякъде. Не е реално.
  • 52 Споко горивото е руско

    38 3 Отговор
    просто ще го плащаме с 300% по-скъпо.
    2-варянт прецакване на централата и ЕС да каже ще внасяте ток от нас.😁😁😁😁
    Което го искат от доста време да нямаме централа и да сме зависими.
  • 53 ЦК на КПСС

    33 3 Отговор

    До коментар #44 от "Сатана Z":

    Не е баш така, имат принтер и цвъкат зелена тоалетна хартия, а и демокрация имат и я раздават на нуждаещите се.
  • 54 Илиев

    41 4 Отговор
    Само Възраждане може да спре тази трагедия!
  • 55 Софиянец

    34 4 Отговор

    До коментар #40 от "не е така":

    Продажниците са оцелели така! Истинските българи са дали живота си!
    А всичко това, което си изброил и вече го нямаме, е точно благодарение на оцелелите продажници, свикнали да мислят само за себе си!

    Коментиран от #60

  • 56 така е

    58 5 Отговор

    До коментар #47 от "Алмодовар":

    За днешното състояние на България са виновни Горбачов и Елцин, които продадоха държавата си, а заедно с нея и всички сателити. Живях по времето, в което бяхме в орбитата на СССР и вече 33 години живея в режим, който не знам как да нарека. Това, че осветлението, отоплението, водата, горивата, здравеопазването и образованието са луксозни стоки, разбрах едва когато попаднахме в орбитата на хипер, ултра, мега демокрацията САЩ. Преди това тези неща бяха нещо, което се подразбираще от само себе си и или не се плащаха изобщо, или струваха жълти стотинки. Америка ни научи, че основните човешки потребности имат висока цена, която е непостижима за 80% от работещите българи. Америка ни научи, че трябва да плащаме за нещо, което никога няма да получим и ще потъваме в дългове, за да им плащаме за благоволението дори да ни погледнат. ДБ, ПП, ГЕРБ и другите мекерета са само симптом на заболяването, но не са истинското заболяване. Все пак има надежда - Русия се изправи и поведе свещена война, след която, ако победи, ще си върне сателитите обратно, защото те са от нейното семейство. Молете се Русия да спечели тази война, това е единственото спасение за България.

    Коментиран от #62

  • 57 Леководолаз

    45 3 Отговор
    Удар след удар след удар! А се очаква още еврозона и влизане във война! Приключваме!

    Коментиран от #59

  • 58 Българин

    48 3 Отговор
    Народе! Радвате ли се на новите партньоре!? На лукса да си в ЕС!? На честта да си в НАТО!?

    България силна ли е, независима ли е, конкурентна ли е?!
  • 59 Забравяш и

    38 3 Отговор

    До коментар #57 от "Леководолаз":

    "Клуба на богатите" с крайна цел дигитален концлагер т.е. пълно технократично корпоративно-банкерско робство.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Минувач

    30 3 Отговор
    Кирцата нали натисна за Иестингхаус. Кой ли прибира комисионната сега? Какъв тъп въпрос.
  • 62 Дъ Мозък

    38 3 Отговор

    До коментар #56 от "така е":

    Руснаците ако искат Украйна си заминава за 24 часа, и то без ядрено оръжие. Такова нещо като Русия да не спечели няма да има даже и бай дрън не го сънува това.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ай, честито!

    4 38 Отговор
    До тука бяхме с рашистките прошляци.

    Коментиран от #98

  • 66 Бат Гечо

    50 2 Отговор
    Мога да се обзаложа, че САЩ ще ни вземат АЕЦ Козлодуй до няколко години, както ни взеха Тецовете. Робът не може да притежава нищо! А някои и самолети чакат! Хаха!
  • 67 Дай Лама

    29 3 Отговор

    До коментар #60 от "не се сърди":

    не е вярно това което си написал, точно кравите насадиха това мише мислене което имаш

    Коментиран от #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 дай лапа

    1 27 Отговор

    До коментар #67 от "Дай Лама":

    Не знам дали ми е мише мисленето, обаче знам, че Турската империя не е имала ядрено оръжие, и касетъчни бомби даже не е имала, ако разбираш какво искам да ти кажа. Спомни си за Югославия и си налягай парцалите, ако не искаш от България да останат няколко области, приобщени към съседните държави.

    Коментиран от #79

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Стефчо

    30 2 Отговор
    А отработеното гориво къде? А да, ще го закопат тук ,или ще го хвърлят в някоя река.

    Коментиран от #75

  • 72 Ейиии, добре че каза

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Исторически парк":

    Само ти ги разбираш тез работи. Хахаха.
  • 73 Това правителство явно не става

    23 2 Отговор
    Радев продаде и той България... Край
  • 74 Таня

    32 2 Отговор
    Това ли представлява "клубът на богатите "? Постоянно да даваш, а нищо да не вземаш?

    Коментиран от #87

  • 75 не бързай

    31 3 Отговор

    До коментар #71 от "Стефчо":

    Чакай да видим първо дали изобщо ще пристигне такова гориво, после дали ще се обработи от нашите ядрени блокове, че чак после ще му мислим в коя река ще го хвърлим. На първо време е важно да платим няколко милиарда, после я камилата, я камиларя.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Добре, че е запада

    2 39 Отговор
    На фашагата путлер не може да се разчита за нищо.
  • 78 Хахаха

    27 1 Отговор
    А къде ще изпращат отработеното гориво?

    Коментиран от #93

  • 79 Софиянец

    26 2 Отговор

    До коментар #69 от "дай лапа":

    Смотан! Територия без население, държщавс ли е! За последните 33 години сме намалели с 3 млн.! Утре ще сме под 4млн! Сега е момента да се действа!

    Коментиран от #83

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Тролче

    30 2 Отговор

    До коментар #70 от "Голем кеф":

    Поне малко имаш ли ум и да помислиш, тук не става въпрос за политика ! Стига сте политизирали неща, които в крайна сметка ще ни направят бедни. Заради няколко НПО-та , които се хранят от вън народа мизерства !!!
  • 82 Петьо Петров

    15 2 Отговор

    До коментар #49 от "Петьо":

    Знам кого имаш предвид ...Шаломов, но мисля, че е повече от преекспонирано. Разбира се, не мога да го твърдя със сигурност, но мисля, че Путин е човекът който ми вдъхна надежда за един по-добър свят. Той проповядва моето. Моята Вяра, моите ценности. Колкото до хазарите или евреите...по-скоро част от евреите и останките на римляните. Не съм историк, въпреки любовта ми към историята и не мога да претендирам, че съм експерт.
  • 83 добре бе

    17 3 Отговор

    До коментар #79 от "Софиянец":

    Давай да действаме веднага! Кога започваме и какво правим точно? Излизаме 2 милиона без децата, старците и болните, и плашим контингента на американските бази с прашки ли? Дай план, иначе аз съм навит по принцип, но ми липсва рационалното решение на проблема. Чакам инструкции.
  • 84 Шайба

    25 3 Отговор
    На тия май хич не им пука дали ще гръмнем или не,важното е да си продават горивото.
  • 85 Преди да подпишете предателския

    20 1 Отговор
    договор, проверете кой е тоя бастун, наречен Азиз Даг (на фарси това означава "Dear Hot":-)))!

    Коментиран от #88, #89, #102

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 така е

    21 1 Отговор

    До коментар #74 от "Таня":

    Таня, богатите затова са богати, защото само вземат и нищо не дават. Бедните затова са бедни, защото само дават и нищо не вземат. Хубавото е, че понякога се случва така, че богатите стават бедни, а бедните богати. Животът е превратно нещо, а парите са най-невярното нещо, по-невярно от която да е Златка.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Нощен.

    19 2 Отговор
    Покрай доставка на гориво ще докарат и радиоактивни отпадъци! Същото направиха в Запорожката аец!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Кинжал

    29 5 Отговор
    Продажните евроатлантици като съсипят АЕЦ Козлодуй и като съсипят рафинерията Нефтохим тази държава може да я закриваме. Затова два пъти в историята сме си губили държавата сега ще я загубим за трети път. Само нагаждачи и предатели я управляват. До тук след времето на социализма са единици политиците, които са защитавали някога интересите на България, но в последните 15 години нито един. Ние сме превзета и окупирана държава без всякакъв суверенитет, затова и натовската сган се разхожда тук като у дома си и не ни зачитат за хора.
  • 93 Защо

    8 0 Отговор

    До коментар #78 от "Хахаха":

    Защо питаш?В Добруджа.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Альооо

    2 7 Отговор

    До коментар #33 от "да бе, да":

    Стига философства.За Русия или за САЩ си?
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 ХАХАХА НИЕ КАТО СТРОИХМЕ КОЗЛОдУЙ

    3 3 Отговор
    ПОД РЕАКТОРИТЕ ПОСТАВИХМЕ РОТИЛ ЧЕ АКО ДОЙДЕ ЯДРЕННА ЗИМА ГОЛЯМ СТУД ДА ГИ СТОПЛИМ ДА НЕ ГРЪМНАТ
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Георги Сава Раковски

    6 22 Отговор
    Браво! България не трябва да зависи от енергийния шантаж на Русия!

    Коментиран от #119

  • 100 оня с коня

    10 26 Отговор
    Бавно,но ПОСЛЕДОВАТЕЛНО се отърсваме от Руската зависимост и стъпваме на Европейската Магистрала на принципа "по-добре късно,отколсото никога".Ако обаче Русия си мисли че със Шепа тролове тука ще смени Геополитическата ориентация на България..."блажени са верующите"!

    Коментиран от #101

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Коментар

    16 4 Отговор
    Тези да не се пробват да ни взривят?!Ужас!
  • 105 Щтрак

    5 24 Отговор
    Колкото Лукойл е само за руски петрол, толкова и Козлодуй е само за руско гориво. От десетилетия същите реактори си работят в Чехия с френско и американско и им излиза в пъти по-евтино. Само в Задунайска губерния още минава номерът за незаменимите руски ресурси.

    Коментиран от #108, #110, #149

  • 106 Уууууууууууууу

    28 5 Отговор
    100000000000000 милион пъти експертите им казаха,че ще има проблем и ще доведе до аварии.Аз не знам какви хора са това.Българоубийци!
  • 107 Вирус

    22 3 Отговор
    То това беше ясно тея ще ни прецакат и тези 2 блока искат и тецовете и познайте няма такъв висш служинаж
  • 108 Мнение

    20 3 Отговор

    До коментар #105 от "Щтрак":

    Пише,че в Чехия е имало проблеми и се изкривявали дисковете.
    Ти не беше ли онзи където пишеш,че трябвало "да се затрие семето на комунистите"?Да ни затриеш ли искаш?!
  • 109 Офффф

    5 16 Отговор
    Навремето така ни лъжеха, че Москвичите и Ладите работят само със съветски бензин. И вярно и тогава имаше дебили, които вярваха и даже се кълняха, че са пробвали ха ха.

    Коментиран от #111, #132

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 ВСИЧКОТО ЧЕЛОВЕКУ ДЕТО ПИШЕ ТУКА

    5 3 Отговор
    „Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле”
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Аз...

    7 4 Отговор
    Еееее не нали само с руско гориво можеше. Боко ще го чукат
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Уса

    13 4 Отговор
    Играйте им по свирката ще ви излезе на носовете.Авария може и да не стане,но ще правите основен ремонт на руска АЕЦ
  • 121 Уса

    21 1 Отговор
    За 20 години в Америка съм разбрал нещото,което всички стари кучета са ми казвали.Успееш ли да спестиш бягай иначе ще ти вземат всичко само да клекнеш и си клошар

    Коментиран от #141

  • 122 Адио, Кремъл!

    6 15 Отговор
    Адиос, навсегда! Най-накрая да счупим оковите и да дръпнем напред.
  • 123 Румпелщилцхен

    14 6 Отговор
    Тия не са в ред. Ще докарат Чернобил в България.
  • 124 Вот тебя ситуация

    14 5 Отговор
    Чернобил 2 понеже БГ политиците са некомпетентни и не разбират от ядрена енергетика.
  • 125 АЛФА КЕНТАВЪР

    2 7 Отговор
    БРАВО даноимаме ТОК ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 10 Отговор
    ТОВА е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА просто БИЗНЕС

    Коментиран от #148

  • 129 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор

    До коментар #127 от "Българин":

    ГОСПОДИНЕ не ИМ обръщайте ВНИМАНИЕ тоест такива ТОВА чакат ДА се заяждат по ФОРУМИТЕ
  • 130 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    НЕТ колега СПОКОЙНО в АЕЦ КОЗЛОДУЙ работят много способни СПЕЦИЯЛИСТИ
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 а ти

    4 1 Отговор

    До коментар #109 от "Офффф":

    пробва ли с какъв бензин вървят, и дали можеха да вървят с нафта?
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 гост

    10 2 Отговор
    нищо чудно ако тия три спирания на 6 блок се дължат на горивото от уестингхаус.

    Коментиран от #137

  • 135 това добре

    15 1 Отговор
    но къде ще отиде отработеното гориво - досега Русия го вземаше,ние нямаме условия за складирането му у нас
  • 136 вероятно

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "Запознат":

    но всъщност и това гориво е руско - и те го внасят, но преработват и вероятно проблем няма да има
  • 137 ха ха

    1 7 Отговор

    До коментар #134 от "гост":

    та договорът още не е подписан, да не си ндрусан - още са си със запасите от руско
  • 138 дядото

    15 1 Отговор
    добре,но с два въпроса.публично да се обявят руската и новата цена на горивото и второ-имаме ли технически гаранции за без авариина работа на реакторите.риска за вас от ново прецакване на държавата и народа силно нараства,проумейте го.
  • 139 Пет пари

    8 1 Отговор

    До коментар #42 от "1234":

    А какво правим отработеното гориво? Пазим си го за да може след няколко години да не ни трябва ток - ние самите ще светим.
  • 140 ЗЕВЗЕК

    4 1 Отговор
    Цената на тока ша падне ли.....
  • 141 Гордостта на Тарра

    13 0 Отговор

    До коментар #121 от "Уса":

    Така е... Америка е с най много клошари от Г 20 дял на населението най много кредити най много гета най много оръжие наркотици хазарт алкохол .. пак за сектите да не говорим..
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Глей ся, бате

    1 0 Отговор
    Глей ся, бате, как вирусолозите станаха ядрени енергетици.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Минувач

    8 0 Отговор
    Нищо не пише за НЕсвежото гориво, демек за отработеното. Къде ще го даваме? Уестингхаус задължават ли се в този договор да го вземат? Ако не - тогава, какво правим? Русия, ако се откаже да го изнасяме там, какво правим? Русия, ако в отговор на този договор, ни откаже преподписване на договорите на АЕЦ-а за ремонти и за резервни части? Ако ни откаже лицензионно обслужване и всякакви гаранции, заради използването на непроектното ядерно гориво и непоемане на рисковете от това за тяхна сметка? Само си представям ситуация - почваме да използваме скъпо американско гориво. Дай Боже да няма голяма авария и изтичане на радиация. Минава време и в един момент имаме натрупано отработено гориво и НИКОЙ не иска да го вземе? Отделно реакторите започват да дават някакви проблеми, заради другия тип гориво и касети. Трябва да се заменят някакви възли, но те се произвеждат само в Русия, а тя ни бие шута. Ще бъде чудно - спрени реактори, заради проблеми, чакащи ремонти, натрупано отработено гориво, пълни хранилища. Чудо на чудесата, токът в небесата, почваме да внасяме от Туркие, приходите в бюджета яко надолу, бизнесът на червено.... Толкова и такива рискове за едното нищо, да сме накажели Русия. Като са толкова за диверсификация - да направят още една АЕЦ, която да е със западно гориво и реактори, а не да рискуват основата на икономиката на държавата, каквато е Козлодуй. И без това една инвестиция в АЕЦ никога не е лоша, колкото и да струва. За такъв заем от няколко милиард
  • 146 Минувач

    2 0 Отговор
    ... За такъв заем от няколко милиарда, 20 или 30 да са, аз съм ОК, защото е бизнес инвестиция. На нас ни трябват не чужди инвестиции, дето всеки тъп политик се хвали, а български инвестиции в енергетика, заводи и промишленост, БЪЛГАРСКИ ИНВЕСТИЦИИ!
  • 147 ха ха

    0 0 Отговор
    значи скоро ще има голямо бамммм
  • 148 но на каква цена

    1 0 Отговор

    До коментар #128 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ако наистина си от Козлодуй, то питай истинските специалисти там колко са доволни от чисто политическите решения. Ако се разминем само с разхерметизирани касети (горивото) ще има само икономически загуби, но нещо ми подсказва, че проблемите ще са повече. Така, че нещо преди да е "ПРОСТО БИЗНЕС" трябва и да е с разумен риск.
  • 149 информиран

    4 0 Отговор

    До коментар #105 от "Щтрак":

    Пиши за това, в което си сигурен. В Чехия се отказаха, поради невъзможност да стабилизират хидродинамичния режим на реактора, а от там прегряване или деформация на част от касетите. В резултат, всяка година се бракуват касети (не се връщат в реактора) и всички последващи разходи. В Украйна също правиха опит, но след това се отказаха до 2014. После (разбираемо) с политическо решение и ги ползваха , но съвместно с руски. Стигна се до срамът, украинците да носят руско свежо гориво в Уестингхаус, та ха дано се научат да правят касети за ВВЕР. Формално, и в Украйна, така или иначе не решиха проблема с % на разхерметизиране на касети, но украинците нямаха избор - политиците определиха да продължават независимо от финансовите загуби. Добре, че нямаха аварии.
    Тук, ако се случи (а то няма как да не се, тъй като проблема не е отстранен) качването на цената на тока от Козлодуй няма как да се размине, все някой трябва да плати за бракуваното гориво, което ни чака.
    Фраматом имат договор с руснаците да произвеждат гориво за ВВЕР, но ако руснака си вземе лиценза - пак фал.
    Така че, няма успяла за момента диверсификация на гориво. Не разбирам заиграването с Козлодуй, освен ако не сме съгласни да ги спрем след година-две експерименти на наш гръб.
  • 150 и откъде да имат

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "1234":

    Вече повече от 20 години правят опити, но все не уцелват. Не могат и не могат. Явно ние ще сме поредните, където да продължат с опитите
  • 151 Майко мила

    1 3 Отговор
    Колко дипломирани ядрени енергетици има тука. Ама по някаква причина продават на пазара.
    Чешката АЕЦ Темелин (със същите реактори като нашите) ползва гориво от Уестингхаус 10 години до 2010 година, Финландия е ползвала, Унгария също, както и Украйна. Никоя централа не е аварирала!
    Цената е съвсем друг въпрос.
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Дарин Щерев

    1 0 Отговор
    Би било добре тук да пишат експерти за да се разясни за какво става на въпрос.Не е лошо че има много мнения но все пак експертното мнение е много по полезно и смислено от мнението на хора който не са експерти в областта на ядрената енергетика.