Last news in Fakti

31 Август, 2021 18:08 1 844 4

КСБ: 100 млн. лв. за строителство в актуализацията са крайно недостатъчни

  • валентин николов-
  • ксб-
  • актуализация на бюджета

От спрените разплащания с бранша първи ще пострадат работниците и ще натоварят социалната система

КСБ: 100 млн. лв. за строителство в актуализацията са крайно недостатъчни - 1
Валентин Николов

Предвидените в актуализацията на бюджета 100 млн. лв. за разплащане на извършени строителни дейности са крайно недостатъчни. Това каза на среща между работодателските организации и синдикатите и ПГ на „БСП за България“ Валентин Николов, представител на УС на КРИБ и изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Той отбеляза, че в строителството нещата стоят много драматично и има опасност от силно социално напрежение в предстоящите месеци.

Валентин Николов допълни, че от спрените разплащания на държавата с бранша първи ще пострадат работниците, които ще се влеят в социалната система и допълнително ще я натоварят. В строителството са заети над 200 000 души.

В същото време България е с най-ниските в ЕС цени в строителството и най-високите цени на тока, а дори и по тях държавата не може да се разплати с изпълнителите, отбеляза Николов. Той даде пример с Европа и САЩ, където за противодействие на кризата се отделят колосални средства за инфраструктура и пътища.

„Какво значи, че няма пари за боя и мантинели на готовия път Перник-София и там всяка сутрин е ад за шофьорите?! Министерствата най-добре знаят какви договори има сключени, какво е изпълнено и предстои да се изпълни до края на годината. Не трябва да има спор, че строителите, които са си свършили работата, трябва да си получат парите. Можем да се окажем в много страшен капан. Ако до края на годината трябва да се разплатят 700-800 млн. лв. за извършена работа, а има само 100 млн. лв., трябва да си дадем сметка, че това е огромен корупционен потенциал. Какви ще са критериите, по които ще се избере на кого ще се плати и на кого – не“, отбеляза Валентин Николов. И добави, че според официалната информация в момента в бюджета има много добра събираемост и има резерви.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 0 Отговор
    На строителната мафия на Бойко Борисов и Делян Пеевски и това е много!
  • 2 Вервайте

    1 0 Отговор
    КамОрата на строителите знае да смята. Бързо.В проценти. Вервайте им!
  • 3 Не Политик

    0 0 Отговор
    СТРАННИ НЕЩА! И АЗ СЪМ БИВШ СТОЙТЕЛ И ЗНАМ ЧЕ ПРОЕКТА ЗА СТРОЙТЕЛСТВО СЕ ФИНАНСИРА ПРЕДВАРИТЕЛНО СУИТЕ ЗА ТОВА СЕ ПОЛУЧАВАТ НА ЕДИН ДВА ИЛИ ТРИ ЕТАПА НО ПРЕДВАРИТЕЛНО. ТОЯ КАКВО ЧАКА И КАКВО ТЪРСИ !?! ДА НЕ БИ ДА Е РАБОТЕНО НА ВЕРСИЯ СЛУПАЙНО МИ ! БУЛГАРИШ
  • 4 СТРОЙТЕЛ

    0 0 Отговор
    ПЛАЩАНЕТО ВСЯКА СЕДМИЦА В ПЕТЪК В ПЕТ ЧЕСА. НА ДРУГИ ВЪДИЦИ НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ.