Last news in Fakti

21 Април, 2023 21:51 2 741 70

"Уестингхаус" ще доставя уран за АЕЦ "Козлодуй"

  • уестингхаус-
  • уран-
  • аец козлодуй

Ново гориво за атомната ни централа

"Уестингхаус" ще доставя уран за АЕЦ "Козлодуй" - 1
Снимка: Министерство на енергетиката

Американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse) подписа договори за доставка на уранов материал с корпорациите "Камеко" (Cameco) и "Уренко" (Urenco) в Министерството на енергетиката вчера, съобщиха от българското енергийно ведомство. Това стана в знак на партньорство и готовност за осигуряване на надеждни и сигурни доставки на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

Доставките по подписаните договори ще се използват от "Уестингхаус" за производството и доставката от 2024 година на свежо ядрено гориво за 5-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". Договореният уранов материал ще бъде доставен в завода на "Уестингхаус" в Швеция, където ще бъде използван в процеса на производство на касетите свежо ядрено гориво.

БТА припомня, че в края на миналата година АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-ти блок на атомната ни централа. Служебният министър на енергетиката Росен Христов уточни тогава, че срокът на договора е 10 години. Договорът не включва извозването на отработеното ядрено гориво.

В срещата, чийто домакин бе министърът на енергетиката Росен Христов, участваха представители на ръководствата на трите чуждестранни компании, на българските БЕХ и АЕЦ "Козлодуй", както и посланиците на САЩ, Великобритания, Канада и Швеция. Всички те изказаха своите благодарности за сътрудничеството с Министерството на енергетиката и дадоха висока оценка на реалните постижения на министър Росен Христов и неговия екип за диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

"Нашето убеждение е, че не може да говорим за сигурност в енергетиката, без да имаме диверсификация на доставките. Освен геополитически съществуват и технически рискове и когато имаш повече от един доставчик, подобни ситуации се преодоляват по-лесно и по-бързо. Това виждане прилагаме и за доставките на газ", обясни министър Христов, цитиран от пресцентъра на Министерството на енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    106 7 Отговор
    Откакто янките бърникаха по реакторите авария след авария.

    Коментиран от #26

  • 2 Мдааа

    91 5 Отговор
    Сащ ще пробват да взривят атомна централа в съюзническа държава!
  • 3 ПОМНЕТЕ ТОВА

    101 3 Отговор
    ....................Договорът не включва извозването на отработеното ядрено гориво....................МНОГО ВАЖНО УСЛОВЕ.............. НЕ СЕ РАДВАЙТЕ..........!
  • 4 Да бе

    64 3 Отговор
    Никой не може да разбере кой ще доставя ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй. Пълен хаос, сума ти компании подписали намсикви договори. Дали ще е екпорт или реекспорт, КОЙ знае...

    Коментиран от #13

  • 5 Последния Софиянец

    7 75 Отговор
    А съдраните вати ще доставят девушки от 20 рупли за Анадола, да берат семки!

    Коментиран от #58

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тото

    77 5 Отговор
    Или те от кого ще го купят според вас ????😂😂😂😂Пак ще дойде от Русия но със надценката защото нашите реактори са конструирани да работят само със руско гориво.
  • 8 Да бе!

    89 2 Отговор
    Ще се " доверсифицираме" здраво! Кой разреши на служебно правителство ,да подпише подобен договор,за цели 10 години? Някой задава ли си изобщо тежкия въпрос - съвместима ли е тази технология,със руски реактор? Да пази Господ,но утре ако се случи авария тип" Фукушима" кой ще носи отговорност? Имаме жив,учебникарски пример за страшните последици от подобна ситуация в Япония.Държава с мощна икономика,и светлинни години от нас в технологии,човешки ресурси.И пак все още не са се оправили.А отработените касети,къде ще съхраним? Директно ни посочват,че шведа няма да го извозва.Това означава да построим хранилище.На кой терен,? А цената на подобно " удоволствие" по груба оценка още преди 5 г,варираше между 1,3- 1,5 милиарда,в долари.Това не е склад за олио и захар.Само годишната подръжка отива над 150 милиона.Нека някой да ме убеди,че управниците,без изключение са на пълен контрол от саш. Следващото което да очакваме,да подарят на същия уестингчо,и двата реактора,като" мощен инвеститор" Което означава че цялата ни енергетика ще бъде в ръцете на сащистан.

    Коментиран от #32

  • 9 Ники

    37 3 Отговор
    Мамоооо, мамо. Дано да духа от изток вятъра.
  • 10 Момчил

    70 1 Отговор
    "Договорът не включва извозвана на отработеното гориво." И.зродите мръсни политически нека да обяснят къде ще отиде отработеното ядрено гориво . Целта явно е да ни отровят почвата,храната и водата. Това е скандално.
  • 11 Абе ти да не си

    62 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Тотален Олиго,или само провокираш форума! Какви копейки,какво " кушане" бе Олиго? Ние в момента,плащаме прескъп ток, независимо че Козлодуй е 100% държавна собственост.Благодарение на двете хамерички Марици,който ни продават ток( от наша държавна собственост,в която не са положили една тухла и болт) с 80% надценка, заложено като " преференциални цени" за десетилетия напред.Що за т,пи г,, веда се навъдихте? Те го фърфорят до грамажа,а то търчи да ги целува!

    Коментиран от #16, #18

  • 12 12343211

    33 0 Отговор
    Ми то хранилището, ако го правим все едно правим Белене...!
    Ако даваме отпадъка на друга държава, все едно им правим АЕЦ.
  • 13 Важното е

    36 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да бе":

    да вземат парите! Пък ние после ще се оправяме!
  • 14 А50

    54 2 Отговор
    Това си е мръсна бомба, въобще мръсна работа. Жал ми е за това наше падение и съсипване на държавата и населението. Тия от грийнпийс България няма ли да скокнат и да питата какво ще правим отработеното гориво. Единствено се надявам да САЩкия уран да се забави, като техните изтребители, дори и да е предплатен по-добре е да не идва
  • 15 йхнкхйких

    50 1 Отговор
    Край с БГ разпродадохме се за жълти стотинки ,всички богаташи в БГ са измамници,мутри,крадци на европари свързани с хората в политиката ! Смятайте имаме много плодородна земя ,а всички плодове и зеленчуци са масово внос ,животновъдството е колабирало.И сега случката с АЕЦ е върха на сладоледа ,а въпросната компания е една мафия и там не можеш да разбереш кой какъв шеф е и реално американска ли е европейска ли е ! Пълна мътилка

    Коментиран от #56

  • 16 А50

    45 2 Отговор

    До коментар #11 от "Абе ти да не си":

    Точно, каква диверсификация в енергетиката, като ще бъдем 100% зависими в енергетиката от САЩ.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 А50

    3 33 Отговор
    Ембарго до дупка за пияните вати!
  • 20 А50

    33 1 Отговор
    Само да питам децата на министъра Росен Христов в България ли/ще учат и работят. Много се съмнявам, на такива децата са взети на запад като еничари на много добри заплати и в същото време са и заложници та високопоставените имродители да слушкат. Та на управляващите не им пука за останалото туземно население, те използват България да си уредят нещата в чужбина
  • 21 А50

    2 35 Отговор

    До коментар #17 от "ТаУмВзе":

    Важното е, че Русия е в капитулаци и разпад! Копейките ще си живеят на сметището и така!

    Коментиран от #23

  • 22 Тиква

    32 0 Отговор
    И като го достави какво ще стане??? Пишете къде първо и последно заместиха и какви проблеми имаха и колко години!!! Но за това се мълчи нали!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 А50

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "ТаУмВзе":

    Колега колко ви плащат, цял ден си тук!

    Коментиран от #28

  • 26 Адрес 4000

    2 23 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти това не го мисли ,отивай на фронта в Украйна.Янките ще се оправят
    Капитан катамаран просто нагнетява напрежение в почитателите на другата гледна точка.
    Путинката щом опря до е-призовки е ясно накъде отиват нещата.
    Айде със здраве
  • 27 Бам Бам

    24 0 Отговор
    И нека голямото складиране на открити площадки да започне сега! След експлоатационния период идва забавният момент със неговото складиране ! Но на това му се вика диверсифициране ! Добре че имаме "голяма територия" и извънземна "технология" и "неизчерпаем" ресурс от пари да направим това без да ядем радиоактивни марули!
  • 28 А50

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "А50":

    Кажи ти колко ти плащат, за да използваш чужди никове и спамиш

    Коментиран от #29

  • 29 А50

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "А50":

    Мусорка, не ми ползвай ника!

    Коментиран от #33

  • 30 Морски

    27 0 Отговор
    В България е пълно с продажни коп... ленца които са готови да взривят страната в буквалния смисъл само заради няколко долара.Толкова ме хваща бяс как ни експлоатират,заробват и загробват нашите партньори от САЩ,че взех да се надявам на руснаците да им писне и да им доставят няколко порции уран на тях
  • 31 Трупата от снимката на какво се хилят

    15 0 Отговор
    Дали са искренни? А ще ни разрешат ли трети космонавт и първи български на луната? Едва ли. Евреин нищо не дава, само взима!!!
  • 32 РУМЕН ГАДА РАДЕВ ПРОДАДЕ БГ на ФАЩ

    22 2 Отговор

    До коментар #8 от "Да бе!":

    КАК КОЙ РУМЕН ГАДИНАТА РАДЕВ - ПРЕЗИДЕНТА - Кой разреши на служебно правителство ,да подпише подобен договор,за цели 10 години

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 РУМЕН ГАДА РАДЕВ СКОРО ЩВИДИ ИЗВЪНЗЕМНИ

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "РУМЕН ГАДА РАДЕВ ПРОДАДЕ БГ на ФАЩ":

    ОРА ЩЕ ДОЙДАТ ДА ГО ПРИБЕРАТ И ДА НЕ ПРАВИ ПОВЕЧЕ ПОРАЗИИ КОВИДАРСКИ
  • 35 Ивайло

    16 0 Отговор
    Продажници на националната сигурност.Рискувате и сигурноста на цяла Европа.
  • 36 Тъмен субект

    18 0 Отговор
    А кой ще взима отработеното гориво? Да не говорим за ррисковете.

    Коментиран от #37

  • 37 А РАДЕВ ВЗЕ КОМИСИОНАТА А ГОРИВОТО

    14 0 Отговор

    До коментар #36 от "Тъмен субект":

    ЯДРЕНО ЩЕ ГО РАЗДАВАТ НА БЪЛГАРИТЕ ЗА ТОР В НИВИТЕ И РЕКОЛТАТАТА ЩЕ Е МНОГО ДОБРА КАТО УКРАИНСКАТА

    Коментиран от #39

  • 38 Колко струва

    17 1 Отговор
    това гориво и какви са икономическите изгоди ? Тия обаче си мълчат и колко посредници и фирми са се навързали да прибират комисионни.
  • 39 САМО РАДЕВ РАЗБОЙНИКА ЗДАЕ КОЙ КОЙ Е

    8 3 Отговор

    До коментар #37 от "А РАДЕВ ВЗЕ КОМИСИОНАТА А ГОРИВОТО":

    В ЯДРЕННАТА МАФИЯ В БЪЛГАРИЯ И КОЙ ПЛАЩА ПО ВЕЧЕ ( ПО МНОГО) КОМИСИОННА РУМЕН ГАДА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ СТАНА МИЛИАРДЕР И ТРЯБВА ДА СЕ РАЗСЛЕДВА ОТ КЕЛЕША ГЕШО АМА ГЕШО НЕ ИГРАЕ НА ЕДРО НИВО ПРЕЗИДЕНСКО ГЕШО ПРИБИРА ОРА ДЕТО КРАДАТ КОКОШКИ ДА НЕ УМРАТ ОТ ГЛАД

    Коментиран от #45

  • 40 Мнение

    12 0 Отговор
    Е,вчера пуснахте статия,че сме подписали с канадската фирма "Камеко" и ще достави на страната ни приблизително 2,2 милиона килограма уран,който не се знае как ще обогатяваме...сигурно ръчно?
    За какво ни е толкова много уран и ядрено гориво?Накрая цяла Европа ще ревне,че сте подкупни и само се чудите как от сделка рушвет да приберете.А ако пращате тоя уран на укрите от нашия джоб още по-зле...цял свят ще ревне в един глас!
  • 41 Васил

    23 2 Отговор
    Време е за Възраждане! Друго спасение няма! Няма и друг начин да си върнем държавата от ръцете на евроатлантическите изроди!
  • 42 Коментар

    11 0 Отговор
    Отделно и с френската "Фраматом" подписа договор,а имаме една централа.3 доставчика,страшно много уран ...има нещо гнило.Баба ви от село Долно Уйно с мизерната пенсийка ли ще плаща?
  • 43 И този,

    8 0 Отговор
    договор,защо е пуснал инфо по
    бельо.Кой може да търси сметка на
    амебата Желязков,по нощите.
    Няма обществено обсъждане ,няма
    президентски юмрук,няма да
    извозват скапаното гориво.Е та ние
    поддържаме краварската мафия.
    Чехите изгониха янките.А и ние си
    имаме уран на склад.Служебният
    Желязков,няма право на това.
    Нарочно товарят служебното,та
    като дойде редовното,да не е
    виновно за неговите поразии.Преди,
    един преподавател изтегли 1 млд.
    Тези ще дръпнат 12.
    Къде ще складират простотията си???!!!
  • 44 Донки Хот и Сан Чопанса

    14 0 Отговор
    Янки,вървете си в къщи!
  • 45 ГЕШЕВ КАТО ВЛЕЗИ С АВТОМАТИ ПРИ ПРЕЗИДЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "САМО РАДЕВ РАЗБОЙНИКА ЗДАЕ КОЙ КОЙ Е":

    ПРЕЗИДЕНТА ПОЧТИ ПРЕВЗЕ ВЛАСТТА АМА МУ ЗВЪНАХА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ И НАРЕДИХА ДА ВКЮЧВА ЗАДНА СКОРОСТ И БЕЖ ГЕШО СТРАХЛИВЕЦА ЗНАЕ ЗА СЪДБАТА НА Джовани Фалконе
  • 46 Гост

    8 0 Отговор
    Всичко е много просто. Всичко се договаря, парите се плащат от БГ, но поради технически грешки и "подробности" централата спира да работи. Така не само че оставаме без енергия, но и плащаме неустойки на американците. Така както платихме оборудване за Белене за повече от милиард долара, което не се използва.

    Коментиран от #47

  • 47 АЗ ПАРИ ДА ДАМ НА ФАЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    АЗ БЪЛГАРИН ВЕЛИК ДА СЕ НАРИЧАМ АЗ ПАРИ САМО ВЗЕМАМ не ДАВАМ И ВЗРИВЯВАМ ПОСОЛСТВА ПО ЦЯЛ СВЯТ НА ФАЩ БЕЗПЛАТНО САМО ДАВАЙТЕ БОМБАТА И Я ПУСКАМ С ДЕЛТАПЛАНА - ДЕЛТАПЛАНЕРИСТИТЕ НЕ СА ЗЕМНИ ОРА ТЕ СА НАЙ СМЕЛИТЕ АРАХАНГЕЛИ
  • 48 Чичак

    11 0 Отговор
    Уестингхаус" (Westinghouse) подписа договори за доставка на уранов материал с корпорациите "Камеко" (Cameco) и "Уренко" (Urenco) в Министерството на енергетиката вчера.........Министерството на енергетиката да не е някакъв почасов офис под наем бре ? Идват някакви за да си подписват договорите а в договора нас ни няма а?
  • 49 Наглецо

    11 0 Отговор
    И къде ще складираме отработения уран ? Поредния антибългарски договор от поредния продажник, да лапне едни проценти комисионна.Между другото,този уран е руски ! Страшна далавера ! Ще го купуваме на тройна цена.

    Коментиран от #53

  • 50 Чичак

    10 0 Отговор
    ...... Класика в жанра ! ....... Urenco (Великобритания) щели да получават естествен уран (UF6) от Cameco (Канада).... да го обогатяват някъде в Европа и да доставят после обогатен уранов продукт (EUP) за производство на пръти за ядрено гориво от Westinghouse.......... Посланикът на Великобритания в България Роб Диксън бил "много щастлив", другият пък бил "много горд", третият "нямал думи".... и постигането на тази сделка била великолепна, мега-супер, галактически-неповторима ....... Договорът като бонус не включвал извозването на отработеното ядрено гориво.......и всичко е 6......
  • 51 Чичак

    6 0 Отговор
    По голяма простотия в света няма ! Вместо с крайната фирма договор за крайният продукт да разпишем, ние договори тръгнахме от рудата до прътите и касетите с всеки един .........и с държавни гаранции... и гарантирано поне по 3, и по 4 спрямо руският.......браво !
  • 52 Хубаво го запомнете това !

    8 0 Отговор
    посланиците на САЩ, Великобритания, Канада и Швеция. Всички те изказаха своите благодарности за "сътрудничеството" с Министерството на енергетиката и дадоха "висока оценка" на реалните постижения на министър Росен Христов !!!!!!!!
  • 53 Между другото,този уран е руски

    4 1 Отговор

    До коментар #49 от "Наглецо":

    този уран НЕ е руски, а ЩЕ е Канадски, но това е без значение ! И на края само да не стане ГОЛЯМА БЕЛЯ от тази размита галимация ! И парите не са от значение даже......
  • 54 123456

    9 0 Отговор
    Предатели на съвременна България !
  • 55 И дебелия да не остане по на зад

    2 0 Отговор
    Борисов пред президента на "Уестингхаус": ГЕРБ работи за нови ядрени мощности АР 1000
    09 февруари 2023 14:55
  • 56 Ф16

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "йхнкхйких":

    Абе "мозък" тая плодородна земя дето я имаме,не ти ли идва на ума,че за нея трябва трудолюбиво население,българин земя повече няма да обработва освен ако не е с машини,разбирай зърно и подобни,малцинствата неискат повече да бачкат без пари така че няма как да стане това за плодовете и зеленчуците.
  • 57 ГРУ

    1 0 Отговор
    ЧТО НАД€ЛАЛ ШТИРЛИЦ(р.р.), КАК МОГ ДОПУ$ТИТЬ ТАКО€,
    НУ ШТИРЛИЦ, НУ ПОГОДИ $УКИН $ЫН....!
  • 58 Стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Пак ли си се надрусал бепедерас сифииски
  • 59 дядото

    4 1 Отговор
    защо ли дори за миг не съм се съмнявал в това решение.сега,ако има нещо вярно в българския превод на думата демокрация допълнете към статията.цените на поне 10 световни доставчици.колко ще струва на страната решаването на проблемите от смяната-разходи по реакторите,за разходите по отработеното ядрено гориво и после се хвалете.те краварите са ясни.остаряхме с бабата,но очаквам от тях и ек строги предписания как да се прави секс,как се правят деца и какво ли още не.
  • 60 БгТопИдиот🇧🇬

    5 1 Отговор
    С такива нови приятели (парТнери) ,Врагове не ни трябват !!!
  • 61 Като в заец

    3 1 Отговор
    Като в заец, отработеното гориво складирано под куполи, готово за мръсна бомба.
  • 62 УСА боклук

    2 0 Отговор
    Използваното ядрено гориво ще се складира в мазетата на НС и МС
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Колония БГ

    4 1 Отговор
    Договорът не включва извозването на отработеното ядрено гориво.?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!??!?
  • 65 Пурко

    0 1 Отговор
    Ще кажа само едно голямо ,,ГЛУПАЦИ,,
  • 66 едрфтгъхуй

    2 1 Отговор
    Честито, закъсахте я... За справка може да питате гугльо колко е "успешна" тая схема с подмяна на горивото и в Чехия, и в осраина... Питайте и по колко инцидента годишно имат, колко пъти е изхвърляна радиация...

    А после се запитайте и друго- дали руснаците ще ви поддържат централата? И дали Росатом ще удължи сроковете за употреба на 5-ти и 6-ти блок които изтичат в близко бъдеще... И не- друг освен производителя НЕ МОЖЕ да удължи сроковете...
  • 67 Оня

    1 0 Отговор
    А тока за бизнеса вече е под 20 стинки и още ще пада ! За ужасТ на безроднитеpycopoби !
  • 68 ДругияПът

    0 0 Отговор
    Другия път като си купят лимузина в парламента, да има отпред агитатори да диверсифицират поддръжката на немските возила ... като ползват части от Китай. Тогава белким им дойде акъла, че като купиш нещо от някого - най-добре той ще знае как се поддържа. Ще поживеем и ще видим и този цирк, 30 години вече живеем в ежедневен такъв. Жалко за поколението, което си мисли че живее нормален живот: кредити, кариера, натискачество, наглост и лицемерие до безкрай - егати ценностите внесохме в нашата култура.
  • 69 Деян

    1 0 Отговор
    Ама Уестингхаус откъде купува урана?😁 Отговора е :Една трета е от Русия.Е защо бе джанъм тъй?Ние не можем да купим от Русия а те могат и да ни доят като посредник??Да не говорим че е опасно даже. Ех народ робски..Кога ще прогледаш...
  • 70 Гай Турий

    1 0 Отговор
    Ужас, а техният уран е доставян от Русия. Вие мръсници, защо ни загробвате като ни набутвате на прескъпите американски материали??!