Отидете към основна версия

5 685 32

Юанът се срина! Китай спешно се намеси в защита на валутата си

  • китай-
  • юан-
  • долари-
  • си дзинпин

Националната валута се понижи с около 4 на сто спрямо долара в рамките на последните два месеца на фона на отслабващо потребителско доверие и затруднения на имотния пазар

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В опит да забавят спада на юана, китайските власти определиха по-голям диапазон за търговия на валутата на страната, което позволи на притежаваните от държавата банки да се намесят на пазара продавайки долари, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Юанът се понижи с около 4 на сто спрямо американските пари в рамките на последните два месеца на фона на отслабващо потребителско доверие и затруднения на имотния пазар. След интервенциите китайската валута отскочи с около 0,4 на сто във вторник, най-сериозното му увеличение от почти две седмици.

Според Ройтерс, който се позовава на четирима души, запознати с хода на сделките, държавните банки са продавали долари, за да купуват юани на офшорния спот пазар, като изглежда, че валутата е успяла да се възстанови до психологически важното ниво от 7,25 за долар, допълват част от източниците.

Банките също са били активни късно в понеделник като са повишили рязко цената юана до затварянето на борсата, според още двама трейдъри, което оказва влияние върху официалното фиксиране на средната точка на централната банка за юана на следващия ден.

"Нивото от 7,25 остава ключово, каза един от източниците, добавяйки, че пробив на нивото може бързо да изпрати юана до дъна, наблюдавани за последно през 2022 г.

Днес Народната банка на Китай (PBOC) определи средна точка на курса на юана, която се отклонява от моделите за прогнозиране с най-много от май.

Анализаторите казват, че действията на централната банка и другите държавни търговски банки показват официално безпокойство от низходящата инерция на юана и че те биха могли да забавят, но не и да спрат спада, като се вземат предвид мрачните икономически перспективи. Държавните банки обикновено действат от името на централната банка на страната на валутния пазар, но те също могат да търгуват за себе си или за своите клиенти, допълва Ройтерс.

"Те изпращат повече сигнали сега, че се чувстват неудобно... и биха искали да забавят слабостта на юана", казва Мо Сион Сим, валутен стратег в "Банк ъв Сингапур" (Bank of Singapore). "Скоростта е твърде висока за техния вкус."

Юанът приключи понеделник на седеммесечно дъно от 7,2425 за долар и беше на 7,2105 при търговията днес следобед.

Анализатори казаха, че действията за спиране на спада на юана все още не са толкова твърди, колкото миналата година, когато регулаторите въведоха мерки за насърчаване на притока на капитал, но може да са достатъчни, за да забавят продажбите.

През ноември китайската валута достигна 14-годишно дъно от 7,3280 за долар, докато юанът за външна търговия достигна рекордно ниско ниво от 7,3746.

През май централната банка на Китай (PBOC) обяви, че ще предприема действия за ограничаване на колебанията в обменните курсове.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Свързани новини