Last news in Fakti

15 Юни, 2023 11:22 2 338 5

Петролът отново тръгна надолу, Китай разочарова икономически

  • нефт-
  • петрол-
  • китай-
  • опек

Промишленото производство в Китай е нараснало с 3,5 на сто през май на годишна база, оставайки далеч под априлския си ръст с 5,6 на сто

Петролът отново тръгна надолу, Китай разочарова икономически  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цените на петрола се понижиха в днешната азиатска търговия, след като Китай публикува разочароващи икономически данни. През май ръстът на китайските продажби на дребно и на промишленото производство е останал под очакванията, засилвайки опасенията, че най-големият вносител на петрол в света е изправен пред по-слабо икономическо възстановяване, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, поевтиняха с 21 цента или 0,3 на сто до 72,99 долара за барел.

Американският лек суров петрол бе надолу с 20 цента до 68,07 долара за барел.

И двата контракта изгубиха 1,5 на сто вчера, след като Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) остави без промяна основните си лихвени проценти, но също така прогнозира необходимост от още повишения на лихвите тази година. Това предизвика притеснения сред инвеститорите, че среда с по-високи лихвени проценти ще забави икономиката и ще намали търсенето на петрол.

Днешните икономически данни от Китай само засилиха опасенията за търсенето на петрол.

Промишленото производство в Китай е нараснало с 3,5 на сто през май на годишна база, оставайки далеч под априлския си ръст с 5,6 на сто.

За същия период продажбите на дребно в страната са се повишили с 12,7 на сто, при прогнози за растеж от 13,6 на сто, докато през април наддадоха с 18,4 на сто.

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с около 8 милиона барела през седмицата, приключила на 9 юни, според данни на Администрацията за енергийна информация. Анализатори очакваха спад от около 500 000 барела.

Запасите от бензин и дизел също се повишиха повече от очакваното.

В САЩ, сезонът на пътуванията изглежда има слабо начало и докато общото косвено търсене на петрол изглежда стабилно, то все пак спада с 0,3 милиона барела на ден спрямо същия период на миналата година, посочиха анализатори на американската банка "Ситигруп" (Citigroup), според които "видимите глобални петролни запаси също продължават да се покачват".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗАПОЗНАТ

    14 3 Отговор
    САМО МОЖЕ ДА СИ МЕЧТАЕТЕ ЗА КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА
  • 2 Нафто

    13 1 Отговор
    Петролът отново тръгна надолу,но цените по родните бензиностанции няма да мръднат или ще тръгнат нагоре.
  • 3 Глупаци

    5 4 Отговор
    Китайците от тука нататък само надолу ще вървят.
  • 4 Наблюдател

    2 3 Отговор
    Когато петрола не се копува с долари тези не могат да направят изчисленията защото всички тези изчисления са за използването на долара като разплащане но те няма информация когато използват други валути

    Коментиран от #5

  • 5 Къде видя изчисления?

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Това е борса. Купуваш, продаваш и всички го виждат. Къде и как си правиш сметките никой не се интересува.