Отидете към основна версия

1 967 12

Винопроизводството е притиснато в ъгъла (ВИДЕО)

  • трифон зарезан-
  • вино-
  • поморие-
  • производство

В Поморие зарязаха лозята на Трифон Зарезан

Помощта, която беше отпусната за сектора по 40 лв. на декар е крайно недостатъчна. „Само разходите за един декар са между 800 и 1000 лв.“, пояснява Исса.

Недостатъчната подкрепа от страна на държавата и липсата на работна ръка са сред основните проблеми. Други не по-маловажни обаче са проблемите с рекламата на българските вина на международния пазар. На родния пазар също се изпитват затруднения с разпространението на продукцията. „Единственото, което ни спасява е традицията, която спазва българина да консумира българско вино“ признава един от големите производители на вино в Поморие.

„Държавата трябва да разбере, че този сектор е важен. Браншът - лозари и винари, е притиснат в ъгъла. Нужна е субсидия за килограм грозде. На година у нас се добиват 130 - 140 000 тона грозде, което при субсидия от 30-40 стотинки на килограм прави около 40 млн. лева. Тези пари ще се върнат обратно в държавата чрез акциза, ДДС, закупуване на бутилки, тапи, логистика. Така ще бъдем и по-конкуретни“, коментираха от бранша.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини