Bинопроизводството имa дълбoĸи ĸopeни в България, вoдeщи нaчaлoтo cи пpeди cъздaвaнeтo ѝ ĸaтo дъpжaвa. Tpaĸитe пpaвели винo пo нaшитe зeми още преди 5 хиляди гoдини. Днec тpaдициятa пpoдължaвa c yчacтиeтo нa нoви cъвpeмeнни тexнoлoгии зa винoпpoизвoдcтвo.
От няколко години се наблюдава тенденция, че клиентът предпочита местно и не само българско, а по-скоро местно, регионално вино. Голяма част от клиентите знаят какво търсят, как да го поръчат и го откриват, уточнява bTV.
Оказва се, че ценителите на хубаво вино вярват и в максимата, че „Животът е твърде кратък, че да пием евтино вино“.
„Хората, които разбират от вино и искат да пият качествено вино, не се интересуват от цената. В момента червеното е най-предпочитано, Мерло най-вече е доста търсено и Совиньон Блан“, казва Саша Лазарова, управител на ресторант винарна.
В изба, разположена в сърцето на долината на река Струма, в село Логодаж се произвеждат богати вина, с фокус към местните сортове, които носят и редица международни награди.
„Такива вина, които са собствен стил, собствен характер,нали, идентичност на всяка една изба. Ние се стремим, в нашата изба се стремим поне, качеството да изпреварва цената. Така да се каже, българинът да пие „честно вино“, казва Методи Георгиев, търговски директор на винарска изба „Логодаж“.
И не само българинът, защото избата изнася вино за Западна Европа, Бразилия и Япония. А екипът се стреми да усъвършенства, надгражда и развива винопроизводството.
„Нас, обикновено като ни питат „кое ви е най-хубавото вино“ - Ами, не сме го направили още! Разбира се, що се отнася до цветовата гама - в червеният цвят, българските вина са изключително добри. Много, много добри, както на българския, така и на световния пазар. Нали, като нашите сортове, които са по долината на Струма, мелнишките сортове, така и маврудите, така и гъмзите“, обяснява Методи.
Колкото до винената култура на българина и избора на хубаво вино, той има различен поглед:
„Културата за вино не в това, дали разбира от вино, или не. За нас, по-важно е културата на вино да минава в това, по-често да пият вино. Не да пием повече вино, а да пием по-често вино! И не да кажем колко вино изпихме снощи, а какво вино изпихме!“
Умерената консумация на вино насърчава доброто настроение и е чудесен начин за релаксация. Важно е обаче да се помни, че ползите са налице само при разумна употреба, съветват експертите.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Грозде
09:29 19.01.2025
2 Антон
На невярващите и тези, които смятат че имаме качествено вино, ще дам джокер: Вижте статистическите данни, за количеството грозде отгледано да кажем за 2023 год. Вижте статистическите данни за количеството произведено вино в България за същата година. Проверете колко вино може да се произведе от кг.грозде и си направете сами изводите, дали пием вино или оцветена вода със спирт.
Коментиран от #6
09:39 19.01.2025
3 Виждащ
Всеки един "ценител" може да напише книга за това как се затриват работа, семейство, имот и спестявания.
09:45 19.01.2025
4 Гориил
10:02 19.01.2025
5 Гост
11:34 19.01.2025
6 Гост
До коментар #2 от "Антон":
Станимашката Малага беше изкоренена преди 30 години. А даваше великолепно грозде, от което се правеше чудно вино. Днес, я правят от някакъв друг сорт с преработка.И троянската сливова ми е чудно от какво е, като в троянско сливови градини няма от десетилетия, ако не броим частните с по 100-200 дръвчета.
11:37 19.01.2025
7 Производител
12:08 19.01.2025