Отидете към основна версия

2 830 44

Украйна може да получи 30-40 млрд. EUR от замразените активи на Русия

  • украйна-
  • русия-
  • замразени активи-
  • средства-
  • пари

Вашингтон предложи издаване на многомилиарден дългосрочен дълг за финансиране на Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вашингтон предложи издаване на многомилиарден дългосрочен дълг за финансиране на Украйна, като се използват бъдещи приходи от инвестиране на руски активи, замразени на Запад, съобщи вестник Financial Times.

„Намираме се в момент, в който трябва да проучим всички възможни начини за максимизиране на ползите от обездвижените резерви за Украйна“, цитира изданието Далип Сингх, заместник-съветник по националната сигурност на САЩ, който наблюдава международните икономически въпроси . „Не можем да чакаме вечно“, добави той.

Инициативата на САЩ, която може да бъде решена на срещата на върха на Г-7 през юни в Италия, ще включва предложение за издаване на „облигации или кредитни задължения“, каза Сингх. Това предложение ще бъде обсъдено следващата седмица от финансовите министри на Г-7 в кулоарите на пролетната среща на управителните органи на МВФ и Световната банка.

Според европейски служители облигациите могат да донесат 30-40 млрд. EUR през следващото десетилетие, въз основа на прогнозната печалба от руски активи в размер на 191 млрд. EUR на международната платформа в Белгия Euroclear , и 50-60 млрд. EUR за 15-20 години. Според прогнозата на Euroclear печалбата от реинвестирането на тези руски активи тази година може да бъде сравнима с миналата година. Компанията получи 4,4 млрд. EUR през 2023 г., което е повече от пет пъти повече от същия доход, получен от сайта година по-рано.

ЕС, Канада, САЩ и Япония са замразили активи на Русия в размер на около 300 млрд. USD а, от тях около 5-6 млрд. USD са в САЩ, като повечето от тях са в Европейския съюз , главно в Euroclear.

Европейската комисия по-рано одобри предложение за използване на приходите от блокирани руски фондове за оказване на помощ на Киев. Както каза върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, тази инициатива предвижда прехвърляне на 90% от приходите за закупуване на снаряди за Украйна и прехвърляне на 10% към бюджета на ЕС за последваща подкрепа на украинската армия. индустриален комплекс. Първите удръжки могат да бъдат направени още през юли. Ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина заяви, че Банката на Русия, ако Западът използва замразени руски активи, ще предприеме подходящи мерки за защита на своите интереси.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 25 гласа.

Свързани новини