Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Април, 2024 12:05 2 638 33

Украйна може да получи 30-40 млрд. EUR от замразените активи на Русия

  • украйна-
  • русия-
  • замразени активи-
  • средства-
  • пари

Вашингтон предложи издаване на многомилиарден дългосрочен дълг за финансиране на Украйна

Украйна може да получи 30-40 млрд. EUR от замразените активи на Русия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вашингтон предложи издаване на многомилиарден дългосрочен дълг за финансиране на Украйна, като се използват бъдещи приходи от инвестиране на руски активи, замразени на Запад, съобщи вестник Financial Times.

„Намираме се в момент, в който трябва да проучим всички възможни начини за максимизиране на ползите от обездвижените резерви за Украйна“, цитира изданието Далип Сингх, заместник-съветник по националната сигурност на САЩ, който наблюдава международните икономически въпроси . „Не можем да чакаме вечно“, добави той.

Още новини от Украйна

Инициативата на САЩ, която може да бъде решена на срещата на върха на Г-7 през юни в Италия, ще включва предложение за издаване на „облигации или кредитни задължения“, каза Сингх. Това предложение ще бъде обсъдено следващата седмица от финансовите министри на Г-7 в кулоарите на пролетната среща на управителните органи на МВФ и Световната банка.

Според европейски служители облигациите могат да донесат 30-40 млрд. EUR през следващото десетилетие, въз основа на прогнозната печалба от руски активи в размер на 191 млрд. EUR на международната платформа в Белгия Euroclear , и 50-60 млрд. EUR за 15-20 години. Според прогнозата на Euroclear печалбата от реинвестирането на тези руски активи тази година може да бъде сравнима с миналата година. Компанията получи 4,4 млрд. EUR през 2023 г., което е повече от пет пъти повече от същия доход, получен от сайта година по-рано.

ЕС, Канада, САЩ и Япония са замразили активи на Русия в размер на около 300 млрд. USD а, от тях около 5-6 млрд. USD са в САЩ, като повечето от тях са в Европейския съюз , главно в Euroclear.

Европейската комисия по-рано одобри предложение за използване на приходите от блокирани руски фондове за оказване на помощ на Киев. Както каза върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, тази инициатива предвижда прехвърляне на 90% от приходите за закупуване на снаряди за Украйна и прехвърляне на 10% към бюджета на ЕС за последваща подкрепа на украинската армия. индустриален комплекс. Първите удръжки могат да бъдат направени още през юли. Ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина заяви, че Банката на Русия, ако Западът използва замразени руски активи, ще предприеме подходящи мерки за защита на своите интереси.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МОЖЕ, АМА НЯМА

    65 7 Отговор
    ПИШЕТЕ РЕАЛНИ НЕЩА
    например
    КОЛКО РУСКА ГАЗ Е КУПИЛА ФРАНЦИЯ ЗА 2024г!

    Коментиран от #5, #9

  • 2 Последния Софиянец

    52 6 Отговор
    Замразените активи вече са прехвърлени на западни фирми срещу собственост в Русия.Нищо не могат да вземат.
  • 3 Сталин

    67 6 Отговор
    Западните мародери е в кръвта им да грабят и мамят ,затова Путин трябва да конфискува всичкия западен бизнес в Русия
  • 4 кленя

    66 7 Отговор
    а след това руснаците ще върнат европейските активи във вид кинжали над главите ви букови зелки европейски
  • 5 КОТарАК

    14 24 Отговор

    До коментар #1 от "МОЖЕ, АМА НЯМА":

    колко? в БГ минералната вода е по-скъпа от руският газ

    Коментиран от #13

  • 6 на някой дреме ли ме?

    52 3 Отговор
    Ще получи уйна и вълна от Америка
    Защо постоянно ръсите простотии?
    Къде и как преживява българина, като изключим богатите ни политици и доячките по край тях на супсидии от кравата ЕУ Урсузка?
  • 7 НМД

    43 2 Отговор
    Може и слънцето да изгрее от запад, ама няма да стане
  • 8 ИСТИНАТА

    31 5 Отговор
    нарко си подписа смъртната присъда
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Икономист

    37 1 Отговор
    "ако Западът използва замразени руски активи, ще предприеме подходящи мерки за защита на своите интереси"

    Евро- чиновниците са като шопо - както и да се въртиш дупето ти е все отзад та и те сега се въртят как да откраднат руските активи ама някак си Русия да не конфискува техните в Русия които са многократно повече. Ама като гледам нещо не им се получава - сега щели въз основа на руските активи да издават „облигации или кредитни задължения“ като обещават че облигациите щели да донесат 30-40 млрд. EUR през следващото десетилетие - само че кой ще е този балама който ще си купи облигации от руските активи като не знае какво ще се случи следващата година а камо ли след 10 години. Едно е сигурно че руснаците няма да чакат 10 години за да си получат парите - струва ми се че много по скоро ще ги осребрят чрез западни активи в Русия даже и с лихвите.
  • 11 Селянин

    38 2 Отговор
    Тези "руски активи" всъщност са акции на частни западни инвеститори, инвестирали своя личен капитал в руски фирми и после замразени от "правилните".
    Тая работа доста понамирисва на пладнежки грабеж и западните инвеститури ще си търсят правата.
  • 12 Сократ

    21 0 Отговор
    Може да получи, ни най вероятно няма да получи.
  • 13 Измервател

    31 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    "в БГ минералната вода е по-скъпа от руският газ"

    И в какви мерни единици мериш вода и газ че разбра че водата е по-скъпа от газа - в килограми ли, литри ли, в килокалории ли или от Козяк така ти казаха и ти го повтаряш като папагал без да мислиш.

    Коментиран от #16

  • 14 Българин

    31 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хахахаха":

    "Знаеш ли, колко пари са получили рашистите, като са продали руски газ на Франция? Нищо!"

    Така ли ви казаха от Козяк - не само че са получили "рашистите" пари от франсетата но ще им стигнат за цяла флотилия яхти на руски олигарси. Ние също платихме на руснаците за газът но през посредник - господарите ти като и за тях осигурихме няколко яхти - но така е "демократичен" нали защото така има пари от бедния българин за господарите ти а те връщат част да плащат за тролчета и продажни политици.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мнение

    26 0 Отговор

    До коментар #13 от "Измервател":

    Не му обръщай внимание!
    Този джендърак е от евтините козяшки слуги, дето са готови да продадат и най-скъпото си, срещу някой и друг цент подаяния!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Антитрол

    31 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хахахаха":

    "Е кво като да купили руски газ бе копейка?"

    Е нали вие се кълняхте че Еропата нямала нужда от руски газ и никой не купувал а само ние и трябвало да се откажем както направи ваш Киро - а то какво се оказа че ние трябва да купуваме скъп газ минал през господарите ви и станал "демократичен" а запада може да си купува директно от Русия. Иначе "санкции" ужким имало ама само за най-наведените а останалите си гледат интереса.

    То бива толкова да мразите България и българите
  • 19 Чочо

    27 0 Отговор
    Не разбирам......
    Как някой ще реши,че може да се разпорежда с чужди пари.
    Русия ще може ли да замрази американски пари и да ги даде на Мексико,например😀
  • 20 едни и същи тролове на заплата

    20 0 Отговор
    при галя и козяк има някой цент и нпо-то и те така ,колкото и да се пените подлоги украйна ще поличи достатъчно количчетсво кинжали и Х101 до като сринат и малкото останало
  • 21 Може

    13 1 Отговор
    Ама друг път.
  • 22 Кадир

    24 0 Отговор
    И ако това реално се случи, Европа ще си забие и последния пирон в ковчега. Ненадежден партньор и затвяряне на инвестиционния пазар за изтока. Време е за евакуация от ЕС.
  • 23 Цар Путин

    8 1 Отговор
    После ще му ядат картуната
  • 24 Човек с очи

    15 0 Отговор
    Бедняци-крадляци дават пари на просяци. Страшна работа !
  • 25 бл.134 в Zап. парк

    10 1 Отговор
    Пращайте френската армия на фронта .Стига сте ги баламосвали ,че измряха за 1-2 години
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Цензура

    12 1 Отговор
    Хахаха, тия крeтени наистина ли си вярват, че могат да държат десетилетия наред незаконно заграбените руски активи? Аз пък ви казвам, че до 2-3 години руснаците ще ви заврат мopдите в собствените ви aнaлни отпaдъци и ще ви накарат да си ги изядете !!!
  • 28 Да им приседне

    5 0 Отговор
    Дано на укрофъшагите!!! Ще им скъсат трътките от се..с ЗАПАДНИ УТАЙКИ!!!
  • 29 ГОСТ

    4 0 Отговор
    Както винаги краварити набутват васалите си в калта. Тая компания която държи най големия дял не я очаква нищо розово но тя е европейска.Едно не мога да си обясня държава която е пред фалит на която дългът расте с всяка седмица над сто милиона и вече е над 34 милиарда се опитва да вкара ЕС в същата ситоация. Но както се знае когато един се дави не го интересуват околните или спасителите. Той трябва да изплува за сметка на тях.
  • 30 ГОСТ

    6 0 Отговор
    Ако този ЕС вирви към федерализация а не като създаден като независими държави нямаме място там.Всички реваха че ще ставаме 16 република на СССР. А сега коя ще сме в тоя съюз загубил идентичност върхо която е основан. С бързото въвежда на еврото управляващите ни връзват с примка към този федерален модел който се очертава за ЕС.
  • 31 Петър

    3 0 Отговор
    Кой е Вашинктон да създава войни по цял свят и след това да слага забрани .Русия трябва да изтреля незабавна 6000 ядрени ракети и САЩ да бъде потопен под океана ,това зло трябва да изчезне незабавно.
  • 32 Пак ще

    1 0 Отговор
    Се прави помен с чужда пита.
  • 33 А аз понеже

    2 0 Отговор
    Съм гражданин на ЕС и понасям последствията от наложените санкции, които незнайно защо действат върху моята финансова стабилност, не може ли и аз да получа поне малко та току виж се стабилизирам.