Отидете към основна версия

2 006 11

Великобритания затваря последната си въглищна електроцентрала

  • великобритания-
  • мина-
  • закриване-
  • въглища

Още през 1990 г. централите, захранвани с въглища, генерираха 80% от консумираната електроенергия в кралството

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Великобритания, която пусна първата в света въглищна електроцентрала в Лондон през 1882 г., обяви затварянето на последната въглищна електроцентрала в страната в Ратклиф он Соар (Нотингамшир) в края на септември, съобщи вестник Financial Times (FT).

По този начин Великобритания ще "стане първата страна от Групата на седемте (G7), която ще спре да използва въглища за производство на електроенергия." При това това ще се случи година по-рано от планираното от британските власти. Германия се стреми да направи това до 2038 г., Канада до 2030 г., а Италия до края на 2025 г., с изключение на остров Сардиния.

Още през 1990 г. централите, захранвани с въглища, генерираха 80% от консумираната електроенергия в кралството, но през 2023 г. този дял спадна до 1%. По-специално, газовите електроцентрали представляват 34,7%, вятърната и слънчевата енергия - 32,8%, а атомните електроцентрали - 13,8%.

Според Мат Магил, представител на компанията - оператор на британската енергийна система National Grid, "мнозина не вярваха, че изоставянето на въглищата в момента е възможно". Въпреки това, „след огромна работа, свързана предимно с въвеждането на съвременни технологии, намаляване на производствените разходи, със значителна финансова държавна подкрепа“ това беше постигнато, каза той.

„Затварянето на последната електроцентрала, захранвана с въглища, в края на септември ще бъде ключова стъпка в декарбонизацията на електроенергията в кралството до 2030 г.“, отбелязва FT.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини