4 Септември, 2024 14:21 1 975 11

Великобритания затваря последната си въглищна електроцентрала

  • великобритания-
  • мина-
  • закриване-
  • въглища

Още през 1990 г. централите, захранвани с въглища, генерираха 80% от консумираната електроенергия в кралството

Великобритания затваря последната си въглищна електроцентрала - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Великобритания, която пусна първата в света въглищна електроцентрала в Лондон през 1882 г., обяви затварянето на последната въглищна електроцентрала в страната в Ратклиф он Соар (Нотингамшир) в края на септември, съобщи вестник Financial Times (FT).

По този начин Великобритания ще "стане първата страна от Групата на седемте (G7), която ще спре да използва въглища за производство на електроенергия." При това това ще се случи година по-рано от планираното от британските власти. Германия се стреми да направи това до 2038 г., Канада до 2030 г., а Италия до края на 2025 г., с изключение на остров Сардиния.

Още през 1990 г. централите, захранвани с въглища, генерираха 80% от консумираната електроенергия в кралството, но през 2023 г. този дял спадна до 1%. По-специално, газовите електроцентрали представляват 34,7%, вятърната и слънчевата енергия - 32,8%, а атомните електроцентрали - 13,8%.

Според Мат Магил, представител на компанията - оператор на британската енергийна система National Grid, "мнозина не вярваха, че изоставянето на въглищата в момента е възможно". Въпреки това, „след огромна работа, свързана предимно с въвеждането на съвременни технологии, намаляване на производствените разходи, със значителна финансова държавна подкрепа“ това беше постигнато, каза той.

„Затварянето на последната електроцентрала, захранвана с въглища, в края на септември ще бъде ключова стъпка в декарбонизацията на електроенергията в кралството до 2030 г.“, отбелязва FT.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо

    14 3 Отговор
    А мините собственост на Великобритания в колониите кога ?
  • 2 Дааа

    14 4 Отговор
    Няма въглища, няма ток, глад и мизерия! Вдигат данъците за да не фалират!😂😂😂😂 Империя!😂😂😂😂
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    13 3 Отговор
    Последният натурален риж брит да изгаси ламбата и даде ключа на М юмю Н.
  • 4 Реконтра

    14 5 Отговор
    ... а след няколко години ще ги отварят отново.
  • 5 нашия

    6 3 Отговор
    "вятърната и слънчевата енергия - 32,8%".....слънчева едва ли НО вятърна може би ,НО все пак е въпрос на ветрове.....там верно духа ....
  • 6 плевен

    4 2 Отговор
    Великобритания отдавна не е Великобритания. Няма такава държава. Вече са по- скромни и се именуват Обединено кралство.

    Коментиран от #10

  • 7 Гунчо

    7 1 Отговор
    "...атомните електроцентрали - 13,8%..." - за сравнение, във Франция АЕЦ произвеждат 72% от тока в страната и ако някой "зелен" се опита да протестира и да нахлуе вътре, следва такъв бой, че му се отщява да иска перки и слънчеви панели за цял живот.
  • 8 село

    7 5 Отговор
    Тази година те затвориха и последния си стоманодобивен завод. Промишлеността им деградира. За какво са им въглища? Между другото въглищата на островите отдавна са изчерпани. Не им остава нищо друго освен да им обявят бойкот. На въглищата де.

    Коментиран от #9

  • 9 Гунчо

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "село":

    Да беше погледнал поне някой справочник! Великобритания в момента има запаси от въглища за най-малко 200 години напред - при доскорошни нива на потребление.
  • 10 Карл Три

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "плевен":

    Обединеното Кралство е съюз между Великобритания и Северна Ирландия. Ама кой да го знае това...
  • 11 кети е умрела

    0 2 Отговор
    арлето утре и той . там скъпотията е голяма .