1 Октомври, 2024 08:56 1 023 24

След 140 години: край на въглищата във Великобритания

  • въглища-
  • великобритания-
  • възобновяеми източници-
  • газ-
  • енергетика-
  • климатични промени

Великобритания става първата индустриална нация без въглища

След 140 години: край на въглищата във Великобритания - 1
Снимка: Shutterstock

Ричард Монтгомъри е работил във въглищната електроцентрала в Ратклиф он Соър в продължение на 43 години, разказва германската обществена телевизия АРД. Мъжът, разбира се, не е щастлив, че дългогодишното му работно място затваря врати тази нощ. Монтгомъри казва, че се гордее, че е работил тук. Смята, че е бил полезен на родината си. Сега обаче идва краят на тази ера, казва той. "Трябва да гледаме напред."

Тази електроцентрала е огромна. Тя осигурява електричеството на два милиона домакинства. В най-добрите ѝ години в централата са работили 3000 души. Днес е последният ѝ работен ден.

Газ: по-чиста и по-евтина алтернатива

Великобритания има много причини за спиране на въглищните електроцентрали, обяснява германската обществено-правна медия. В началото на хилядолетието там започнаха да се правят много по-сериозни опити за подобряване на качеството на въздуха. Въглищните електроцентрали като тази трябваше да се модернизират. Това от своя страна оскъпи електричеството, произвеждано от въглища.

Газът е по-чистата и най-вече по-евтината алтернатива на въглищата, обяснява Джес Ралстън от мозъчния тръст Energy and Climate Intelligence Unit в Обединеното кралство. "Великобритания добива газ в Северно море, затова е изгодно от икономическа гледна точка да се сложи край на въглищната енергия", казва тя. През 2022 година 38% от електричеството в страната е било от газ. Освен това през последните години потреблението на ток в Обединеното кралство намалява, а в същото време към енергийния микс е добавена и вятърната енергия.

Възобновяемите източници са по-привлекателни

"Възобновяемите източници вече са конкурентоспособни и са привлекателни за инвестиции", казва Ралстън пред АРД. Затова от въглища се преминава към газ, а и към възобновяема енергия, тъй като газовите находища в Северно море скоро може да бъдат изчерпани.

В Германия 26 на сто от електроенергията все още идва от въглищни централи, но и 32% от вятърна енергия. Страната обаче има много малко газови централи и вече не използва ядрена енергия. За сравнение: във Великобритания вятърната енергия е по-малко, а ядрената представлява 15 процента от общия енергиен микс. Британците продължават да строят ядрени електроцентрали, но това е изключително скъпо, а и остава големият проблем с преработването на отпадъците.

Великобритания има за цел да преразпредели енергийния си микс така, че до 2035 година да сведе отделянето на въглероден диоксид до абсолютен минимум. Новото правителство на лейбъристите иска да разшири и производството на ток от слънчева енергия. Както и отново да улесни изграждането на вятърни турбини в селските райони. Според Ралстън това би било вариант най-вече поради факта, че Обединеното кралство разполага с множество мащабни проекти за съхранение на електроенергия. Най-голямото съоръжение за съхранение на електроенергия в света се изгражда близо до Манчестър.

За мнозина този преход е емоционален

Сега хората в Ратклиф он Соър усещат съвсем ясно енергийния преход. Осемте големи охладителни кули ще бъдат разрушени. Собственикът на електроцентралата, германската компания "Uniper", иска да произвежда тук екологичен водород.

Клеър Тейлър държи бар в района. За нея краят на охладителните кули ще бъде емоционален момент. За нея кулите и тамошните работници са част от пейзажа на родния ѝ край. Баща ѝ също работи там. Сега ще му се наложи да си търси нова работа.

Автор: Кристоф Прьосл (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човекообразрн Руснак

    9 24 Отговор
    Ние в Русия си мажим на филия черна Въглищна кал и нищо но няма всички живеем по 25-30 години

    Коментиран от #24

  • 2 Тракия

    7 14 Отговор
    а сметка на това отровните американски ТЕЦове в България +Марица Изток) продължават да тровят България и съседните държави . А вместо да прекрати дейността им , България плаща милиарди глоби/квоти за отровните им емисии вместо собствениците им .

    Коментиран от #6, #20, #21

  • 3 Баце ЕООД

    11 2 Отговор
    Третокласна страна ...
  • 4 Последния Софиянец

    12 1 Отговор
    Най стария и голям завод за стомана в Уелс също затваря
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мдам

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тракия":

    Влизаш си в интернет чрез турбини и соларни панели, айде.

    Коментиран от #17

  • 7 Най-големият проблем

    2 6 Отговор
    не са работещите в ТЕЦ МИ2, а миньорите с техните придобивки като ранно пенсиониране, големи заплати и пенсии извоювани в миналото когато наистина с кирки и лопати са работили в забоите ( по Смирненски, Въглекопач). Едва ли поетът щеше да пише за крачещите екскаватори в откритите рудници. Сега е съвсем друго, но няма такава професия без образование с такива облаги, а и са много и печелят на избори, семействата им също са облагодетелствани. Не искат на чист въздух да поддържат фотоволтаици, страх ги е от новото, искат там в кюмюра.

    Коментиран от #23

  • 8 Драги енергетици

    5 3 Отговор
    и миньори от ТЕЦМИ2 и рудниците. Обединете се с уволнените от ТЕЦМИ3 Контур-Глобал и възприемете тяхната идея за строеж на фотоволтаици, съхраняване на топлината чрез разтопени соли и работа през нощта на един или повече енегоблока. Влезте им в сайта и прочетете подробностите. Завод за преработка на хиляди тонове СО2 дневно няма и не може да има такъв. Каква ще е крайната му продукция, какво ще представлява и на кого ще я продавате? Явно някой яко ви заблуждава. Искате рекултивация на 250кв.км унищожена земя, превръщането ѝ в гори и ниви, а колко ще струва това и кой ще плати. Просто я изравнете и я "засейте" със солари. Повикайте и Гинка Върбакова на помощ, а не да ги слага на земеделска земя в пазаджишко.
  • 9 ТаУмВзе

    4 2 Отговор
    Чекай цветните палавници да измръзнат, та да им гледаме сеира и на тия плавници лачени! ХАХАХХА
  • 10 Бойкот на алчните от О-Л-Х

    10 3 Отговор
    Край на въглищата, ама друг път!
    ДебилоБритания се напълни с „въглища” от Индия, Пакистан и други бивши колонии...

    Коментиран от #19

  • 11 Баце,

    10 2 Отговор
    Вчера и последната доменна пещ в малобритания ритна камбаната, официалната версия е заради скъпи енергоносители. Инцестниците щели да внасят чугун от... ами Русия. Три хиляди металурзи са директно на улицата.
    Та така...
  • 12 Алекс

    8 2 Отговор
    Споко ще ги върнат
  • 13 след още 1.4 години

    8 3 Отговор
    край на великобритания
  • 14 каква индустрия

    9 2 Отговор
    има великобритания? Търговия и индийски ресторанти, тук-таме някой кебап.
  • 15 Зелен Екоталибан

    8 3 Отговор
    А колко индустриална е днешна Великобритания, от която навремето тръгна индустриалната революция точно с въглищата?
    Токът от нащите ТЕЦ е скъп само и единствено заради въглеродния данък, който ЕК вдигна драстично. Сърбия, която не го плаща без проблем купува нашите лигнитни въглища и ни продава ток от ТЕЦ след това.
    ТЕЦ дават гарантирана мощност - денем, нощем, в студ и пек. Цената е ясна, мощностите са ясни, зимата осигуряват 30% от тока ни. Да ги спрем без да имаме осигурен заместител е престъпление против националната ни сигурност.
    Брюкселските екоталибани губят катастрофално изборите навсякъде, само тукашните йессърчета, заради зелените милиарди са готови да закрият и нарежат централи, които могат да работят още десетилетия и да оставят над 30000 квалифицирана работна ръка без поминък.
    Идат избори, по делата им ще познаете за кой или против кой да гласувате.
    Вижте кой печели изборите в Германия, Франция, а вече и Австрия.

    Коментиран от #18

  • 16 Трифон

    5 1 Отговор
    Защо ни занимавате с пропаднала държава като Англия? Там премиер е индиискимангал а кмета на Лондон пакистанскимангал
  • 17 Тракия

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "мдам":

    Чрез АЕЦ ! А ти плащай Три Пъти по-скъп ток на ТЕЦовете и им дишай отровата .
  • 18 Тракия

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Зелен Екоталибан":

    Не си прав : И без квоти ти излиза Три Пъти по-скъп от тока от АЕЦ . А отделно данъка ти е няколко МилиарДа Годишно !
  • 19 не се казва "въглища",

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бойкот на алчните от О-Л-Х":

    а "КЮМЮР"!
  • 20 Невежество любезно как глупаво си ти!

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тракия":

    Американската ТЕЦ Контур Глобал затвори още преди половин година и уволни работниците си бе ахмак!
  • 21 Ха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тракия":

    Зиленити са ти отровили мозъка. Ще стоим на тъмно и студено с такива умници като тебе.
  • 22 Кой не вярва

    0 0 Отговор
    Като знам колко години сме назад от Великобритания,след 50-60 години и ние затваряне!
  • 23 Питам

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Най-големият проблем":

    Що не дойдеш да имаш придобивките за които пишеш?Един ден не можеш да изкараш,както много които пробваха и избягаха!Тази работа е за мъже!
  • 24 мдааа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Човекообразрн Руснак":

    А ние още сме изнудвани от няколко копача с кирки които не разбират, че хем времето им е свършило хем че не искаме децата ни да дишат въглища.
Новини по държави: