Отидете към основна версия

1 267 1

Стойнев: "Южен поток" не е за България, той е за Европа (Обновена 18:30)

  • драгомир стойнев-
  • южен поток-
  • българия-
  • европа

Според министъра страната ни трябва максимално да се възползва от този проект

Снимка: БТА

Проектът "Южен поток" не е за България, той е за Европа, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

След заседание на комисията по икономическа политика и туризъм министърът обясни важността на проекта като заяви, че „страната ни няма да даде един лев - ще създадем работни места, ще донесем печалба и ще връщаме заема за изграждането му единствено чрез дивидентите от проекта". Стойнев подчерта, че страната ни трябва максимално да се възползва от този проект.

Той призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да подкрепя националните проекти, а не да работи против тях и да се информира по-добре за проекта и тръбите, с които газопроводът ще бъде изграден.

По повод на критика от страна на Бойко Борисов за това, че ГЕРБ са дали начало на „Южен поток”, а сега тръбите ги няма, Стойнев посочи, че "тръбите ще бъдат под земята, тяхното производство започна и когато дойдат истинските тръби, те ще бъдат положени".

Министър Стойнев обяви, че през месец юни започват и евентуални строителни действия по морската част.

„Виждате какво огромно значение отделят държавите на проекта „Южен поток”. Още повече Австрия подписа директен договор с „Газпром”, което може би ще доведе до негативни отражения върху други държави. Т.е. започва борба откъде ще мине „Южен поток”. Ние се намираме в една изключително благоприятна позиция“, коментира Стойнев.

Във връзка с предложението на Полша да бъде създаден Европейски енергиен съюз, министър Стойнев отбеляза, че това е идея, която тепърва предстои да бъде обсъждана.

„Поначало самият европейски комисар по енергетиката заяви, че за всички държави трябва да има еднакви цени, които за съжаление трудно може да бъдат постигнати, още повече, че това негово предложение беше отречено. В крайна сметка трябва да видим това как ни помага и как ще ни гарантира сигурност на енергийните доставки. За мен, като енергиен министър, е най-важно да има сигурност на доставки на природен газ за България и на една добра цена. В момента работим и по двата въпроса”, заяви Драгомир Стойнев.

Една от основните цели на Министерство на икономиката и енергетиката по отношение на туризма в България е да се преодолее сезонният му характер.

За нас е важно и тази година да бъде изключително добра за туризма ни. Той вече формира 13,6% от БВП и спокойно може да бъде определен като индустрия, която е необходимо да бъде обезпечена, независимо от конфликта между Украйна и Русия. Задължени сме да предприемем всички превантивни действия за евентуални бъдещи последици за страната в сферата на туризма, добави още министърът.

Той обори тиражираните в публичното пространство спекулации за отлив на туристи от България през изминалия зимен период като акцентира, че за януари – февруари отчитаме 4,5% ръст на туристите през зимата. По данни на летище Варна и летище Бургас към момента няма анулирани полети от Русия и Украйна и засега планираните такива се изпълняват по предварителния график. Данните още сочат, че, по-скоро, може да се очаква ръст от 5-10% на руски туристи, а според справката за планираните чартърни полети на летищата Варна и Бургас за периода април – октомври полетите от Русия бележат ръст от 23%.

Министър Стойнев заяви още, че трябва да се помисли и за раздвижване на инвестиционния климат в страната, като амбицията му е да има икономически растеж от 2% за 2014 година.

На въпрос за действията на министерство на икономиката и енергетиката по отношение на привличането на преки чуждестранни инвестиции, министър Стойнев коментира, че 2013 спрямо 2012 отбелязва положителен тренд в тази посока. През 2013 г. са сертифицирани 15 инвестиционни проекта, на обща стойност 106.3 милиона лева, които се очаква да разкрият 894 нови работни места.

Само сертифицираните инвестиционни проекти за първите 4 месеца на тази година са 8, на стойност 76.7 милиона лева и се предвижда разкриването на близо 3000 работни места. В момента тече процедура по сертифициране на нови 11 проекта в сферата на транспорт, информационни технологии, аутсорсинг, машиностроене, дървообработване, туризъм, на обща стойност 465.4 милиона лева.

Предприети са и мерки за законодателни промени, като е почти готов проектът на Закона за насърчаване на инвестициите, работи се по намаляване на бюрокрацията за бизнеса. Промените целят намаляване на административната тежест за инвеститори, кандидатстващи за получаване на сертификат за клас инвестиция или приоритетен проект, чрез облекчаване на изискванията към заявителите, инвестиционните проекти и документите за кандидатстване.

С въвеждането на промените се цели максимално оптимизиране на процедурата по издаване на сертификат за клас инвестиция, ще се ускорят и сроковете за разглеждане на проектите. Заедно с това правителството се стреми да гарантира предвидимостта на бизнес средата, като няма да бъдат променяни данъчни ставки. Но за нас преди всичко е важно инвеститорът да спазва българското законодателство, категоричен бе министър Стойнев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини