Отидете към основна версия

927 0

Христо Иванов отново предложи дисциплинарно наказание за Владимира Янева

  • христо иванов-
  • владимира янева-
  • дисциплинарно наказание

Министър Христо Иванов днес отново внесе предложение за налагане на дисциплинарно наказание на съдия Владимира Янева от Софийски градски съд (СГС), съобщиха от Министерството на правосъдието.

Отказът на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство на заседанието си на 19 март 2015 г. не е пречка този въпрос да бъде поставен за ново обсъждане и решаване, тъй като в случая са налице новонастъпили обстоятелства, уточняват от министерството.

Министърът на правосъдието получи от председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) г-н Бойко Рашков разрешенията за използване на СРС, издадени от г-жа Янева по т.нар. разработка "Червей", които не са класифицирана информация, представляват първични доказателства и изцяло потвърждават фактическите и правни изводи, изложени в предложението за налагане на дисциплинарно наказание.

Допълнили сме предложението за образуване на дисциплинарно производство на съдия Владимира Янева във връзка с издаване на разрешенията по станалата известна афера "Червеи" с допълнителни материали, заяви пред журналисти Христо Иванов.

"Става дума за няколко конкретни разрешения, които са във връзка с аферата "Червеи", уточни министърът.

На въпрос, дали не се притеснява, че ще го обвинят във война с Янева, както и с ръководството на Софийски градски съд, министърът отговори: "Не се опасявам, че ще ме обвинят, защото знам, че ще го направят".

По думите му неговата настоятелност е да не си затварят очите за факта, че този важен съд не е осъществявал реално съдебен контрол що се отнася до издаване на разрешения на СРС-та. Той посочи, че това е проблем на националната сигурност и на базови права на гражданите: "Не можем да си затваряме очите за това".

Същевременно, наличието им улеснява Висшия съдебен съвет при изясняване на състава на нарушението и преодолява изразените при предишното обсъждане опасения на някои от членовете на съвета, че в доклада на председателя на НБКСРС съществуването или съдържанието на разрешенията не е отразено точно. 

От представените разрешения за използване на СРС се потвърждават вече направените констатации от министъра на правосъдието в предложението за налагане на дисциплинарно наказание: Съдебният контрол е бил сведен до  формална привидност, която не само е позволила пълна безконтролност на органите на МВР и ДАНС, но и е придала фиктивно правно основание, каквото не е съществувало. До какви вреди е довело безконтролното приложение на СРС, дали са били накърнени права и кои са засегнатите лица, в случая е без правно значение. Съдържанието на тежкото нарушение на служебните задължения се състои в превръщането на процедурата по издаване на съдебно разрешение в симулация, която не почива на верни факти и на действителни правни основания, няма мотиви и противоречи на базисните изисквания за продължителност на приложението на СРС и за съответствие на конкретните оперативни способи и технически средства към точно индивидуализирани и действителни нужди на разследването. Поради това, в съвкупност действията и бездействията на г-жа Янева следва да бъдат квалифицирани като преднамерено противозаконно обслужване на конкретните органи на МВР и ДАНС, което противоречи на целите на закона, както и като реализирана висока степен на опасност за националната сигурност. Ето защо, тези действия и бездействия са основание за ангажиране на най-тежка форма на дисциплинарна отговорност на г-жа Янева.

Когато председателят на окръжен съд разрешава или отказва използване на СРС, той се произнася със съответния акт, който попада в кръга на служебните действия при осъществяване на съдебната власт. Според чл. 132 от Конституцията наказателната неотговорност на съдиите отпада, когато извършеното по служба представлява умишлено престъпление от общ характер. В случая от компетентността на прокуратурата е да реши дали да привлече към наказателна отговорност г-жа Владимира Янева.

Отделно от наказателната отговорност, обаче, следва да се разгледа въпросът за дисциплинарната отговорност на г-жа Янева във връзка с установените при проверката на НБКСРС фактически положения. За това не съществува правна пречка, тъй като, съгласно чл. 307, ал. 7 ЗСВ, дисциплинарната отговорност се носи независимо от гражданската, наказателната и административнонаказателната отговорност и основания за изключване на дисциплинарната отговорност не са предвидени в Конституцията. Допуснатите от съдията нарушения на материалния и процесуалния закон при осъществяване на съдебната власт са предмет единствено на инстанционен контрол, ако такъв е предвиден, освен ако не се дължат на умишлено поведение. В случая министърът на правосъдието намира, че съвкупната оценка на изложените констатации в доклада на НБКСРС, подкрепени от новопостъпилите доказателства - разрешения за използване на СРС, които показват поредица от преднамерени неправилни приложения на закона от г-жа Янева – произнасяне по нередовни и непълни според изискванията на чл. 14 ЗСРС искания; разрешаване използването на СРС за разкриване на престъпления, които не попадат в обхвата на изчерпателното изброяване на чл. 3, ал. 1 ЗСРС; нарушаване на императивната разпоредба на чл. 21, ал. 1 и ал. 2 ЗСРС и разрешеното прилагане на СРС за срок по-дълъг от 180 дни – в конкретния случай за 300 дни – обосновават единствено възможния извод, че в случая действията на председателя на СГС съдия Владимира Янева не показват незнание на закона, а представляват недобросъвестно и умишлено нарушаване на служебните й задължения.

Умисълът на председателя на СГС за противозаконно разрешаване на СРС се извежда и от обстоятелство, че в случая е налице многократно произнасяне по еднотипни искания, извършено от съдия на висока позиция в съдебната йерархия и притежаващ достатъчно продължителен професионален стаж като прокурор и наказателен съдия в районен и окръжен съд, със значителен опит при осъществяване на съдебния контрол за приложение на СРС, изведен от статистиката за разгледаните през годините на мандата му искания. Допуснатите от г-жа Янева нарушения при разрешаване на СРС са проява на професионални грешки, които са изключително груби по своя интензитет, поради което не могат да се дължат на незнание на закона или небрежност. Поради това, министърът на правосъдието намира, че описаната поредица от действия и бездействия на председателя на СГС г-жа Янева показват очевидната невъзможност те да се дължат на непредпазливост и изключват всякаква разумна възможност да се определят като обичаен правен (процесуален или материалноправен) пропуск.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове