Last news in Fakti

7 Май, 2015 16:20 1 196 2

Владимира Янева с обвинение заради аферата "Червеи"

  • владимира янева-
  • обвинение-
  • аферата-
  • червеи

Тя остава на свобода с най-леката мярка подписка

Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинения срещу Владимира Янева. Тя е била разпитана в столичното следствие.

Янева ще отговаря за подписаните от нея незаконно разрешения по скандалната разработка "Червей".

Тя е обвинена за това, че в периода от 12 септември 2013 г. до 25 март 2014 г., като съдия и председател на Софийски градски съд (СГС), два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства (СРС) в нарушение на Закона за СРС.

Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система (ЦПР), без същата да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Разрешенията са за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система.

Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС.

Законът предвижда наказание от 1 г. до 5 г. лишаване от свобода и глоба до 5000 лв.

Янева остава на свобода с най-леката мярка "подписка". Освен Янева обвинения по това дело има и бившия шеф на дирекция "Сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Факти.бг припомня, в края на февруари бяха повдигнати дисциплинарни производства срещу бившият председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева и заместничката й Богдана Желявска.

Искането за дисциплинарно производство срещу съдия Янева бе направено лично от министъра на правосъдието Христо Иванов. Висшият съдебен съвет (ВСС) не образува дисциплинарно производство срещу нея. Тогава седем от членовете на ВСС гласуваха „за” образуване на дисциплинарно производство, седем гласуваха „против” и четирима се въздържаха.

На 19 февруари ВСС гласува единодушно отстраняването й от длъжност. По думите на главния прокурор Сотир Цацаров досъдебното производство е за това, че в София за периода септември 2013 - юли 2014 в качеството си на съдия и председател на Софийския градски съд противозаконно е разрешила да се използват специални разузнавателни средства.

Владимира Янева е магистратът, който е разписвал разрешенията за използване на СРС-та във връзка с разработката "Червеи". Подслушванията са продължили незаконно над 300 дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Ако съдиите имат имунитет при изпълнение на длъжността си, тия обвинения не се връзват с идеята за имунитета. Прокуратурата вече започва да не харесва "мотивите" на съдиите в техните актове. А дали ще започне да не харесва "мотивите" в актовете на колегите си прокурори.
    Къде отива идеята за независимостта на съда при вземане на решение по вътрешно убеждение.
    Следващия ход на прокуратурата може да бъде вкарване в затвора на съдия, който немотивирано е допуснал развод по вина на жената или е немотивирано е признал "Х" за собственик на имот в град "Н".
  • 2 dalgiq

    0 0 Отговор
    тази конкретно е слуга на цоко,тои взе 4 години даите и на нея поне 2 г. за назидание............