Отидете към основна версия

1 097 0

Излизането на ДСБ в опозиция е маневра преди избори

  • дсб-
  • ивайло калфин-
  • излизане-
  • опозиция-
  • маневра-
  • избори

ДСБ се нарежда до ДПС и БСП и всъщност принуждават управлението да търси гласове, каквито те казваха, че няма да допуснат при взимане на решение, например на ДПС. ДСБ не се притеснява, че прави по-важни тези политически сили с оттеглянето си, заяви Калфин

Снимка: БТА

Излизането на ДСБ в опозиция е маневра за позициониране преди избори на партията, заяви по БНТ Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика. По думите му ще се види, каква част от РБ остава в управлението.

„Част от Реформаторския блок излиза в опозиция. Това са маневри и това няма нищо общо с гласуването на Конституцията. Това са маневри, които да заемат територии в политическото пространство. Действително е подготовка за избори”, смята Калфин. По думите му това означава, че ДСБ или РБ целят по този начин да се разграничат и да се определят като опозиция, която след това да се яви на избори.

„Доста рано е това нещо. Можеше да дадем още шанс на правителството и мисля, че то ще работи и нататък. Това вече са маневри за позициониране преди избори”, каза той. Депутатите, които излизат в опозиция от РБ са 10-тина души и сега се очаква да се види дали и народни представители от други политически сили ще ги последват, каза още той.

Калфин е на мнение, че правителството ще се запази, защото са започнати важни неща и няма логиката точно сега да се тръгне на избори. "Ако това е било целта - да направим за няколко месеца правителство и след това да излезем и пак да си заемем позицията, след това ще видим същият резултат. Не виждам политическата логика в това нещо, но всеки си носи отговорност за това, което прави”, поясни Калфин.

Според него, дали ще има избори зависи от ГЕРБ. „След местните избори не ги притеснява, че ще отидат на други. Вероятно ще се повтори резултата от предишните парламентарни избори, но няма смисъл в това. Изпадаме в нестабилност. Помните в началото на Прехода всяка година-две се избираше правителство и се избираше парламент”, припомни социалният министър.

„ДСБ се нарежда до ДПС и БСП и всъщност принуждават управлението да търси гласове, каквито те казваха, че няма да допуснат при взимане на решение, например на ДПС. ДСБ не се притеснява, че прави по-важни тези политически сили с оттеглянето си. Очевидно, че има свои път, но по-лесно е да си в опозиция - не носиш отговорност”, каза още Калфин.

Във връзка с предстоящите президентски избори Калфин посочи, че няма намерение да се кандидатира в надпреварата. Относно правомощията на главният прокурор, вицепремиерът каза, че той лично не се чувства държан от прокуратурата и не може да говори за другите политици.

Калфин коментира още, че цялото общество е в дълг към пенсионерите и хората с ниски доходи. „В момента целият бюджет за пенсии е под 9 млрд. лв., в момента държавата ни няма този ресурс”, каза той. Коледните и великденски добавки към пенсиите не са увеличени. „Те не са добър вариант, добрият вариант в увеличение на пенсиите. Подпомагаме хората с най-ниски доходи два пъти в годината и мисля, че това е по-добре, отколкото да не го правим”, посочи още Калфин. При бюджета на НОИ за тази година пък има преизпълнение на приходите. „Бюджетът на НОИ е половината от държавата”, обясни той. За 2015 година 52% от него се пада на държавата, а за следващата година те са около 50%. „Вече започва да си показва ефектът По думите му, пенсионната реформа вече започва да показва ефект, а бюджетът на НОИ да става по-самостоятелен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ДСБ се готви за президентски избори

    Късно снощи националното ръководство на "Демократи за силна България" застана категорично зад решението на своя лидер  Радан Кънев за и ...
    13.12.2015
    1 082
    2
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове