13 Декември, 2015 11:07 977 2

ДСБ се готви за президентски избори

  • дсб-
  • атанас атанасов-
  • готви-
  • президентски-
  • избори

Там ще се види кой каква тежест има, заяви ген. Атанас Атанасов

ДСБ се готви за президентски избори - 1

Късно снощи националното ръководство на "Демократи за силна България" застана категорично зад решението на своя лидер  Радан Кънев за излизане на партията в опозиция. Подкрепяли сме реформите в здравното министерство, но до вчера, нашия министър Петър Москов – от тук нататък е министър в правителството на Бойко Борисов и нищо повече. Това заяви в по БНР ген. Атанас Атанасов заместник-председател на "Демократи за силна България" (ДСБ), който освободи поста на председател на вътрешната комисия в парламента, след като партията напусна парламентарното мнозинство.

Атанасов пожела успех на министър Москов и подчерта, че той не е министър на ДСБ повече, защото паритята е в опозиция, а “опозицията не може да има министър – това са основни правила, а другото са вече спекулации от тук нататък.

Няма да хвърлим камък по Петър Москов, макар че заслужава дърво, защото и членовете на партията, и актива й очакваха от него друго действие, а именно да излезе в опозиция, но има негово решение и той иска да продължи, обосновава се с определени мотиви, но сега дали те ще бъдат подкрепени от обществото е друга теза.”

 Атанас Атанасов обърна сериозно внимание на общата политическа картина в страната, както и на продалените конституционни промени:

“На първо място е пред провал съдебната реформа, която беше знаме на Реформаторския блок, който първо се създаде като една платформа или една работна група за съдебна реформа - ние се събрахме с ДБГ и други експерти и тогава възникна блокът. И тази реформа е пред провал въпреки големите компромиси, които ние правихме, защото обществото и Европа очакват радикални промени , а вижте каква е подкрепата за съдебната власт.

Хората ни изпратиха с надеждата да бъдем силен коректив на едно дясно управление, а не ни беше позволено да направим нито крачка – всичките ни опити опираха в стената. Аз разбрах, че нещата стават сложни и тежки още когато Веселин Вучков подаде оставка”, коментира още Атанасов и добави, че и министър Веселин Вучков, и министър Христо Иванов са излезли от правителство, защото са отказали да се подчинят на Бойко Борисов, “който искаше от тях да се обслужват Сотир Цацаров и прокуратурата.”

“В днешния български парламент няма същинска опозиция”, заяви категорично Атанасов и разкритикува и БСП, които “подскачат като футболни топки по трибуната на парламента и в комисията за изработване на законопроекта на Конституцията”, както и тяхното гласувене на текста за квотите, а също и емоционална реакция на Бойко Борисов по решението на партията за снемане на политическото доверие от правителството.

“Постоянно се обяснява, че ДСБ е някаква партийка, има там пет-шест депутата, но когато стана въпрос за излизане в опозиция, Борисов заговори за предсрочни избори”, допълни още Атанасов, според когото и Лютви Местан е заговорил за същото в резултат на заявката на ДСБ. Според депутатът обаче е малка вероятността за предсрочни избори, като ДСБ “ще се готви за президентски избори и там ще се види кой каква тежест има.

Атанас Атанасов допълни, че във вторник се очаква Реформаторския блок да заседава кто полтиическо тяло, като поясни:

“Ние ще предложим на нашите колеги да застанат до нас, а сигналите, които идват показват, че не всички ще го направят, но тези, които ще останат в правителството министри, от тук нататък ще бъдат министри на Бойко Борисов. А ние, които създадохме Реформаторския блок, защото идеята за създаването му от дясноцентристки партии принадлежи на Радан Кънев, когато оглави ДСБ и партията мощно го подкрепи, така че блокът в очите на хората е ДСБ.

Ако откажат, ще ни се разделят пътищата - претендираме за идеите и искаме да ги защитаваме, защото няма да участваме в имитации за пред Европа”, подчерта Атанасов.

“Най-тежката отговорност за цялостния политически климат в държавата лежи върху министър-председателя, включително отговорността за това, което се случи сега, защото в деня, когато беше това важно гласуване – променя се Конституцията, минитърът на правосъдието беше оставен абсолютно самотен в кошарата, а Борисов отиде да рита мач. Това беше театър, а и публичен знак за отношението на Борисов към тази реформа”, подчерта още Атанас Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Правилно

    0 0 Отговор
    Решението на Петър Москов е разумно. България е над всичко ! ПРАВИЛНО И ДАЛНОВИДНО е ДСБ и РБ като цяло да отварят очите на гражданите за мимикриите и да им показват, че те са единствената политическа сила, която е алтернатива на Задкулисието. Нищо не им пречи номинираните от тях министри да доведат започнатите в останалите сфери реформи до възможно по-необратим край, ала парламентарната им група да подкрепя единствено градивните законови проекторешения, като същевременно е опозиция на всички вредни за държавата проекторешения !
  • 2 неутрален

    0 0 Отговор
    Пълни глупости. Москов замилял за стабилността на правителството. Това до толкова е вярно, че му харесва министерското кресло, а до сега Тиквока го ласкае като казва, че много му е забавен и разказва добре вицове и го вози в джипа си и както виждаме и там където не му е мястото, да открива магистрали, т.е. наистина го вози за забавления, но няма да е за дълго, както го отхвърли партията му така ще готхвърли и народа, няма място за предатели и нагаждачи. много скоро ще го отхвърли и Боко, аксо не играе по неговата музика и тогава за каква позиция ще говори Москов? Всичко и бла, бла.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове