Отидете към основна версия

4 354 11

Бедността в България се увеличава заради неадекватна структура на икономиката

  • бедност-
  • българия-
  • икономика-
  • константин проданов

Бедността продължава да се шири в България заради неадекватна структура на икономиката и експлоатацията на хората. Огромен проблем е и начинът, по който страната ни организира външната си търговия. Това заяви по време форум под надслов „Бедност, доходи, неравенства“, организиран от дискусионен клуб „Промяна“, председателят на ПП АБВ Константин Проданов.

„Експлоатацията вътре в страната ни се изразява в ниски заплати и пенсии, ниски доходи, износ на национален капитал. На нас се опитват да ни отредят мястото на периферия и да ни направят донор на суровини и човешки капитал и пазар за ширпотреба и полуфабрикати. Структурата на българската икономика в момента е типична за страна от третия свят, изнасяща главно материали и суровини с ниска степен на преработка и ниска добавена стойност. Високотехнологичните стоки заемат едва 3,4% от износа ни при 18% средно за ЕС. В същото време вносът постоянно надвишава износа. Това означава, че или държавният, или частният сектор (или и двата) перманентно функционират на кредит. Това не е устойчив модел за икономически растеж“, заяви Проданов.

По думите му в България отсъства едър национален капитал, което закономерно води и до липса на големи по международните стандарти компании, които имат ресурс и търпение да инвестират, а 99% от фирмите в страната са микро предприятия – с до 10 заети, работещи предимно в дребната търговия и услугите, които просто се борят за оцеляване. Теза, която се подкрепя и от доклад на социалното министерство, в който се посочва, че нуждите на пазара на труда до 2018 г. са за продавач-консултанти, шофьори и автомонтьори, все професии с много ниска добавена стойност. „С такава икономическа структура България ще бъде обречена на бедност. За да се преодолее това състояние са необходими активни действия на държавата в три основни, взаимообвързани направления. Първо, необходимо е радикално преструктуриране на икономическото пространство. Това означава идентифициране на няколко икономически сектора с висока добавена стойност и силен експортен потенциал, които ще бъдат източници на растеж в следващите десетилетия.Трябва да се планира ресурсното им обезпечаване във финансово, кадрово, енергийно отношение и т.н. Вниманието трябва да бъде насочено към високотехнологичните, наукоемки отрасли.

На второ място, България е с най-социално несправедливата данъчна система в ЕС, с най-високо съотношение между косвени и преки данъци. Тя товари в най-голяма степен най-уязвимите слоеве. Това води до понижаване на степента на доверие, а оттам и до липса на мотивация и лоша работна етика, ниска производителност и прочие. Не на последно място, настоящата данъчна система у нас води до ниски приходи, което ограничава инвестиционните възможности на държавата. Промените минават през цялостна данъчна реформа, насочена към умерено прогресивна скала за физически лица, семейно подоходно облагане. За бизнеса запазване на плоската корпоративна данъчна ставка, нулев данък за реинвестираната печалба в дълготрайни производствени активи и т.н.

На трето място трудът в България трябва да бъде адекватно оценен. БВП на глава от населението е 47% от средното в ЕС, а средната заплата е само 25% от тази в страните Европа. Продължавайки да се рекламираме пред света единствено като страна с евтина работна ръка, сме обречени завинаги да останем такава. Затова именно е необходима политика по доходите. Това не означава поголовно вдигане на заплатите на общо основание, а постъпателен, дългосрочен процес на повишаване на възнагражденията. Трябва да се използват активно механизми като минималната работна заплата, която трябва да е по-висока с 30 процента за висшисти. Възнагражденията трябва да бъдат обвързани с производителността на труда, и приноса, и обществената полезност. Например по-високи възнаграждения за учители и лекари, които поемат ангажимент да работят в проблемни региони.“

В заключение Проданов отбеляза , че друг сериозен проблем е изсмукването на мозъци от страната, което ни струва милиарди и влошава демографската ситуация драматично. Според него възможно решение тук са два специфични механизма, които се обсъждат от леви партии в Европа. Това са Пан-европейски фонд за гарантиране на заетостта и Пан-европейски фонд за борба с бедността.

P.S.

Факти.бг напомня на читателите, че народът категорично заяви чрез референдум волята си да избира депутатите с мажоритарен вот. Политическата класа се уплаши и предпочете пак да се скрие в безличните партийни листи.

Факти.бг счита, че е нагло да искаш от някого мнението му, когато току що си му ударил шамар, за да замълчи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове