Отидете към основна версия

16 Ноември, 2018 20:57, обновена 16 Ноември, 2018 20:57 8 181 152

Валери Симеонов подаде оставка

  • валери симеонов-
  • оставка-
  • протест-
  • правителство

За нея настояваха в продължение на дни майките на децата с увреждания, заради неговото изказване, че те са "група кресливи жени, които спекулират с децата си"

Снимка: БТА

Вицепремиерът Валери Симеонов е депозирал оставката си пред министър-председателя Бойко Борисов.

За нея настояваха в продължение на дни майките на децата с увреждания, заради неговото изказване, че те са "група кресливи жени, които спекулират с децата си".

Решението е взето от коалицията "Обединени патриоти". Цял следобед лидерите Красимир Каракачанов - на ВМРО, Волен Сидеров - на "Атака" и самият Валери Симеонов - на НФСБ, са заседавали по темата. Валери Симеонов е говорил и с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Пред медиите Валери Симеонов посочи, че решението му за оставка е лично. То идвало след серия от медийни кампании срещу Валери Симеонов и депутати от неговата партия.

Ясно си давам сметка, че става дума за медийна кампания, от която се възползват определени политически сили. Тази медийна кампания удря по рейтинга на правителството и по управлението на България. Аз не мога да тежа на това управление като воденичен камък, заяви Валери Симеонов. Той посочи, че оставането му на поста не е самоцел.

"Взех лично решение да подам оставката си в качество на вицепремиер. Причините са продължаващата медийна кампания, особено в последните 2 дни, която вече засегна и народни представители от НФСБ отново с думи, извадени от контекста". С тези думи вицепреимерът Валери Симеонов започна изявлението си, с което обяви, че е подал оставка пред премиера Бойко Борисов. Това стана на 26-я ден от предизвиканите от негово изявление протести на майките на деца с увреждания, които в последната седмица ескалираха и се разшириха.

"В протестите става въпрос за моята личност и от това се възползваха определени политически сили", заяви Симеонов като подчерта, че атаките срещу него идват не само от опозицията.

"Те удрят върху правителството и стават пречка за функционирането на едно от най-успешните управления на България. Не мога да му тежа като воденичен камък", подчерта той.

Премиерът Бойко Борисов вече е приел оставката на своя вицепремиер и ще я внесе в Народното събрание, когато има нов кандидат за поста.

"Отново искам да подчертая, не ми го е казал Борисов. Решението взех днес следобед след консултация с моите партньори и най-вече с г-н Каракачанов", подчерта Симеонов.

В изявлението си той изброи кои са заслугите му, докато е бил вицепремиер. Сред тях постави завършването на граничната ограда с Турция, разрешението за втори лифт на Банско, създаването на работна група за развитие на Витоша, разрешаването на етническите конфликти в Асеновград и Пловдив и акциите срещу шума в курортите.

"Борбата продължава. Основанията за радост в моите опоненти е преждевременно", завърши изявлението си Валери Симеонов.

И днес за поредна 25-та вечер родителите на деца с увреждания се събраха на протест с искане за оставката на Валери Симеонов.

Тяхното недоволство беше запалено отново вчера от изказване на депутата от ОП Петър Петров отново за децата с увреждания и протестите на родителите им. Отново патриот се наложи да обяснява какво точно е искал да каже.

Така до тази вечер лидерът на НФСБ Валери Симеонов продължава да бъде в хипотезата да не е разбран точно какво е искал да каже с думите си за майките с "уж" болните деца. Родители на деца с увреждания продължават да протестират ежедневно, настоявайки Валери Симеонов да подаде оставка заради думите си, въпреки че той се извини, но под натиска на премиера и останалите в управлението. Оставката му тогава поискаха също социалистите, ДПС, както и депутатите от "Воля". Дори и коалиционният партньор на Симеонов - Волен Сидеров се обяви за оттеглянето на лидера на НФСБ от управлението.

Подобен казус - с обясняване на изказване - възникна и породи напрежение и между самите коалиционни партньори през пролетта на тази година, когато депутатът от НФСБ Борис Ячев се изказа уклончиво за евентуална подкрепа на Истанбулската конвенция, но беше срязан от реакцията на председателя на ПГ на ОП Сидеров.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове