Отидете към основна версия

960 0

Темата за шистовия газ не е затворена страница

  • делян добрев-
  • шистов газ-
  • козлодуй-
  • белене-
  • газ

Седми блок на

Снимка: БГНЕС

Темата за добива на шистов газ у нас не е затворена страница. Това обяви министърът на икономиката Делян Добрев в сутрешния блок на БНТ. По думите му тази седмица трябва да бъде сформирана парламентарната комисия, която ще разгледа мораториума върху добива и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена.

България не иска да сключва дългосрочни договори с Москва за доставки на природен газ, за да не се окаже дълго зависима от Газпром, каза още министър Добрев и допълни, че се надява да бъде намалена цената на синьото гориво у нас.

"Не бяха лесни преговорите в Москва, но не бяха и кой знае колко трудни. Притеснявах се доста повече, отколкото се оказа, че е трябвало", посочи Добрев. Той добави: "На разговорите с Игор Сечин не стана въобще въпрос за неустойки. Разговорът започна с това, че сме присъствали на разговорите между премиерите Борисов и Путин и те са се разбрали ние по партньорски да постигнем решение и да не стигаме до съдилища и неустойки. За нас остана да уточним детайлите по излизане от проекта "Белене", заяви министърът. През април ще бъде направена сметка за проекта, ние трябва да покрием разходите, направени от руската страна. Днес изпращаме писмо от НЕК за посещение на екип от наши експерти от четвъртък до неделя, за да може още в първите дни на април да сме уточнили сметката ни.

 

Делян Добрев коментира, че седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще има. Той подчерта, че най-големият приоритет в енергетиката на това правителство е удължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Това може да стане - да се удължи животът им с 20 години. Има възможност и за осми блок, защото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има три възможни площадки за реактори. Ние в момента извеждаме от експлоатация блоковете от първи до четвърти. Трябва да се концентрираме сега върху седми блок, придвижване на процедурите за площадка, ОВОС и т.н.”, посочи Добрев.

Той подчерта факта, че България е държавата в ЕС, която най-много пилее по най-безобразния начин електроенергията. „Ние използваме електроенергия от пет до осем пъти повече от нормалното за ЕС. Ако свалим разходите на домакинствата и бизнеса, това ще ни позволи да потребяваме повече, а и бизнесът ще стане по-конкурентоспособен", подчерта Добрев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Първа победа в Европарламента срещу шистовия газ

      ЕП остави отворена петицията на 8 хиляди български граждани срещу проучванията за шистов газ в България. Това съобщи Пресофисът на еврод ...
    25.04.2012
    1 449
    0
  • Търсим газ в Черно море

    Перспективите за находища на газ в Черно море са много добри. В това отношение до края на май се очакват оферти на едни най-големите компании в све ...
    10.04.2012
    2 493
    4
  • Парламентът даде назад за шистовия газ

    Депутатите създадоха временна комисия за проучване, анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения във връзка с регулирането на дейно ...
    04.04.2012
    1 036
    0