Last news in Fakti

10 Април, 2012 21:37 2 446 4

Търсим газ в Черно море

  • делян добрев-
  • газ-
  • черно море

Перспективите за находища на газ в Черно море са много добри. В това отношение до края на май се очакват оферти на едни най-големите компании в света по повод газови проучвания, а в средата на юли ще стане ясно и коя от тях ще изберем. Това заяви пред бТВ икономическият министър Делян Добрев. Той отказа да уточнява къде точно е находището на конвенционален природен газ, споменато преди ден от премиера Бойко Борисов в ефира на bTV.

„Само на 15-20 километра от североизточната граница на т.нар. блок "Хан Аспарух", за който в момента се провежда конкурс за възлагане на концесия, Румъния разработва значително количество газ – между 40 и 80 милиарда куб. м.", каза Делян Добрев. Той дори уточни, че геоложката структура в българския блок е подобна.

В края на октомври миналата година правителството откри процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух", разположена в изключителната икономическа зона на България в Черно море е взето на заседание от 31 октомври м.г. Става дума за територия от 14 220 квадратни километра.

Претенции за тази зона обаче в последните седмици предяви Румъния.

В Девня министърът посочи още, че в момента екипът му работи по девет големи проекта със заявен инвеститорски интерес. „За привличането на инвеститори имаме сериозна конкуренция от съседните държави. Сърбия, например, осигурява субсидии за всяко открито работно място. Ние обаче също имаме своите предимства като стабилната бюджетна рамка и възможностите за кандидатстване по оперативните програми”, коментира Делян Добрев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 1 Отговор
    кво правим
  • 2 ВИП АМГ

    0 1 Отговор
    ekstra
  • 3 Васил

    0 1 Отговор
    Начи сега да ви кажа къв е сценария : Идва американска компания( с американски работници) вади го тоя газ ,после щото наще "политици" са подлоги подписват договор да го купуваме на цена 2-3 пъти по-голяма от пазарната и за нас остава да папаме големия Х*Й !!!
  • 4 oniatam

    0 0 Отговор
    Точно така, Васил е прав. Но има нещо което всички май са забравили. Преди години американците правиха такива проучвания, но явно тогавашните управници не се разбраха с тях за паричките дето искат да лапат и всичко остана така. Друго нещо, едно време другарите руснаци са ни правили проучвания и са били сонди и са сложили кран/тапа, иначе казано ние е трябвало само да започнем да си теглим газта, а това защо не са го напраили комунягите е друг въпрос.