Отидете към основна версия

1 700 6

Български Великден със сръбски яйца и агнешко

  • яйца-
  • агнешко-
  • великден

Великденски керван тръгна през браздата за сръбски яйца и агнета. В пограничните общини шопинг туризмът върви с пълна сила преди празниците. Вече десетки кюстендилци си осигуриха сръбски яйца за Великден.

Пешаци пресичат границата през Гюешево и мъкнат кори от комшиите, пише в. „Стандарт“.

Там едно яйце е между 14 и 20 стотинки. През Стрезимировци засега такъв мерак няма. В Трънско всеки двор си има кокошки, не сме жадни за яйца, отсичат местните. Кюстендилци обаче са категорични, че за този Великден ще си мерят борците с яйца от сръбско.

Много хора си купиха от Клисура месо за празника, други са поръчали и чакат да им се обадят, разказва кметът на Трън Станислав Николов. В Перник цената по магазините е около 13.80-14.20 лева. Само на 5 км зад бариерата на ГКПП Стрезимировци в сръбското село Клисура стойността на килото е само 10 лева. Живото тегло се дава на по 5 лева килото, докато гръцкото излиза между 3 и 8 евро.

Нашенци се пазарят с фермерите зад граница и купуват директно от дворовете, без да плащат търговски надценки. В Клисура вече се събират животновъди и от други съседни сръбски райони, които предлагат агнета на българи. Заявки се дават на място, а после с телефонно обаждане се известява, че стоката е готова, и клиентът отива да си я вземе. Така местните вече осигуряват евтини мръвки и на роднини и приятели от Перник и София.

Алъш-веришът през браздата върви от няколко години в пограничните райони. Първо керваните тръгнаха за евтини цигари. Веднага след браздата цената на "Давидоф" например е едва 2.50 лева, което е повече от два пъти по-евтино дори от родните ни папироси. После българите харесаха сръбската ракия, която също им спестява доста пари от пазаруването в българските хипермаркети.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини