Last news in Fakti

8 Април, 2012 16:43 1 669 6

Български Великден със сръбски яйца и агнешко

  • яйца-
  • агнешко-
  • великден

Великденски керван тръгна през браздата за сръбски яйца и агнета. В пограничните общини шопинг туризмът върви с пълна сила преди празниците. Вече десетки кюстендилци си осигуриха сръбски яйца за Великден.

Пешаци пресичат границата през Гюешево и мъкнат кори от комшиите, пише в. „Стандарт“.

Там едно яйце е между 14 и 20 стотинки. През Стрезимировци засега такъв мерак няма. В Трънско всеки двор си има кокошки, не сме жадни за яйца, отсичат местните. Кюстендилци обаче са категорични, че за този Великден ще си мерят борците с яйца от сръбско.

Много хора си купиха от Клисура месо за празника, други са поръчали и чакат да им се обадят, разказва кметът на Трън Станислав Николов. В Перник цената по магазините е около 13.80-14.20 лева. Само на 5 км зад бариерата на ГКПП Стрезимировци в сръбското село Клисура стойността на килото е само 10 лева. Живото тегло се дава на по 5 лева килото, докато гръцкото излиза между 3 и 8 евро.

Нашенци се пазарят с фермерите зад граница и купуват директно от дворовете, без да плащат търговски надценки. В Клисура вече се събират животновъди и от други съседни сръбски райони, които предлагат агнета на българи. Заявки се дават на място, а после с телефонно обаждане се известява, че стоката е готова, и клиентът отива да си я вземе. Така местните вече осигуряват евтини мръвки и на роднини и приятели от Перник и София.

Алъш-веришът през браздата върви от няколко години в пограничните райони. Първо керваните тръгнаха за евтини цигари. Веднага след браздата цената на "Давидоф" например е едва 2.50 лева, което е повече от два пъти по-евтино дори от родните ни папироси. После българите харесаха сръбската ракия, която също им спестява доста пари от пазаруването в българските хипермаркети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иво

    0 0 Отговор
    И ако някой каже ,че не се връщаме назат здраве му кажи.Едно време ,преди еврото,нии изнасяхме храни в сръбско,сега уж сме голямата работа,в евросъюза сме,внасяме.Ето това е истината,какво ще ми се плюмчи Б.Б.Вьв всяки сфери е така съсипано,само внасяме и все предните ни са виновни.До кога ще ги траем?
  • 2 stefan4uk

    0 0 Отговор
    Депутати и министри са виновни-просто да забранят вноса и това е,нашето е най добро-това прави герб съсипва България
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Хорицата по селата продават агнешкото по 6 лв. живо тегло, а тарикатите мързеливци в търговските вериги по 15 лв. , е това на нищо не го прилича
  • 4 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    В края на миналия век в зората на зараждащата се "демокрация",
    цялото семейстово,се изнасяхме за цветница в Сърбия!Братовчет ми
    Бора Алексов от ПИРОТ, организираше празника с още роднини на
    ПОГАНСКИЯ МАНАСТИР,който е в близост до ПИРОТ.Ние българите
    носехме агне,`зеленчука и бирата и останалите вкусотии бяха от
    близките ни,които живеят в западните покрайнни на СЪРБИЯ!
    Всичко това го написъх във връзка с форума,че българите купуваме
    агне и яйца от Сърбия.Внасяме зеленчуци от Йордания,Македония и Турция!Месото от Европейския съюз е със съмнителен срок на годност!...............Е,колко е бил прав ИРЕЧЕК, като е
    написъл определението за нас българите!ДОЛНО И СТРАХЛИВО
    ПЛЕМЕ КАТО ОБЩНОСТ,А ГОЛЕМИТЕ УПРАВНИЦИ!..............,ВСЕКИ ГЛЕДА ДА СЕДОКОПА ДО ТАМ ЗАРАДИ КЕЛЕПИРА!.......И КОЛКО
    СПОЛУЧЛИВО ПРАВЯТ, БЪЛГАРИТЕ,КАТО СИ ПРАВЯТ МРЪСНО ЕДИН ДРУГ!...........Уважаеми професор БОЖИДАР ДИМИТРОВ,прав си
    като взкликна с гняв,че сме ш...н народ!
    Излишно е да пиша,къде е нашето производство!Не интернет да
    има,ами и господ да слезне,българина власт имащ е И.РОД...........
  • 5 Българин!!!!

    0 0 Отговор
    ---Е браво на недъгавите ни управляващи! Волните ви птици и животни та тряс! Вдигане на цените ;по голяма печалба ,но по малко БГ.производство,защото купуваме от сърбия или на черно ;същевременно намаляване на персонала в фирмите от спадналия оборот -резултатът е масова безработица и още спад в икономиката ни! Браво Герб! Рушите държавата ! Браво ! Да живеят волните животни а Българинът да умира с 300лв. около 150 евро!
  • 6 Животното

    0 0 Отговор
    Сръбски яйца нали са яйца . Ей тия наще управляващите е.аха м..ката на държавата. Като се почне колко много се прави. Лъжа след лъжа.