Last news in Fakti

9 Април, 2012 11:47 1 840 0

Българинът с по-малко яйца и козунаци за Великден

  • великден-
  • яйца-
  • нциом-
  • козунаци-
  • възкресение христово-
  • исус христос
Българинът с по-малко яйца и козунаци за Великден - 1
Снимка: БГНЕС

Със 7% за 5 години се е увеличил броят на българите, които считат Възкресение Христово като голям религиозен празник. 50% са отбелязали така Великден през април 2007 година, а тази година ще го направят 57%. Това сочат данните на изследване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ), направено сред 1000 наши сънародници.

Социолозите отчитат още, че с 9% намаляват тези, които празнуват Великден заради традицията, без религиозният мотив да е от първостепенна важност за тях (от 40% на 31%).

Промените, настъпили през последните години по отношение на празнуването на Великден, са свързани с известно намаляване на хората, които боядисват яйца и купуват козунаци. И доколкото домашното месене на козунаци не компенсира намаленото купуване, логичното обяснение може да се търси в икономическите трудности, които българите изпитват, обясняват от НЦИОМ.

В масовите представи празникът традиционно се свързва с боядисването на яйца, с купуването на козунаци и с поздрава „Христос Воскресе!”.

Едва 4% от анкетираните по принцип не отдават особено значение на Възкресение.

9% не честват Великден, тъй този празник не присъства в техните религиозни и културни традиции.

Великден най-често е сочен като важен религиозен празник от столичаните, от висшистите, от хората на възраст между 40 и 59 години и от жените. Мъжете, респондентите между 30 и 39 години, както и жителите на областните градове по-често от останалите сочат, че честват празника без религиозният мотив да е определящ за тях.

Две трети от самоопределилите се като православни християни твърдят, че ще празнуват Възкресение Христово като религиозен празник, а една трета ще празнуват, без религиозният мотив да е водещ за тях.  Повечето от интервюираните, които посочват, че не са вярващи, също възнамеряват да празнуват Великден.

Над половината от българите твърдят, че посещават тържествените църковни служби по Великден.

98% от определящите се като православни християни посочват, че в семействата им се боядисват яйца за празника, 93% – че се поздравяват с „Христос Воскресе!” и 88% – че купуват козунаци.

Почитащите Възкресение Христово като голям религиозен празник по-често от останалите поздравяват близките си с „Христос Воскресе!”, по-често посещават празничните църковни служби и по-често спазват постите (частично или напълно).

Месенето на козунаци е специфична празнична дейност в домакинството, която не е еднозначно свързана с финансовите възможности. Жените, респондентите на възраст между 50 и 59 години, заможните и жителите на селата по-често от останалите посочват, че в семейството им се месят козунаци.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА