Last news in Fakti

13 Април, 2012 12:49 1 653 1

30% искат яйца от щастливи кокошки

  • яйца-
  • великден-
  • цени-
  • козунак-
  • агнешко

43% от жителите на големите градове хвърлят върху търговците отговорността за високите цени на яйцата, козунаците и агнешкото месо в навечерието на Великденските празници. Това сочат данните от проучване на агенция „Сова Харис”. Експресното телефонно проучване е проведено сред 800 пълнолетни жители на големите градове в страната, съобщи Агенция „Фокус”.

28% от анкетираните са на мнение, че отговорност за поскъпването носи държавата. Една пета обвиняват доставчиците, а 17% посочват като отговорни за създадения проблем производителите.

Изследването е фокусирано върху мнението на хората по отношение на необходимостта от държавна намеса за регулиране на пазара, евентуалната спекула с цените, адекватността на действията на министерството на земеделието и храните.

Огромна част (83%) от анкетираните подкрепят държавните мерки за засилване на контрола върху продажбите на агнешко месо, яйца и козунаци около Великден.

Според резултатите от проучването около една трета от пълнолетните български граждани, живеещи в големите градове, заявяват, че предпочитат да купуват най-вече яйца от щастливи кокошки, близо 16% са заявили, че предпочитат яйца от домашни кокошки, а 23% се затрудняват в избора си.

Държавните мерки се одобряват от около 83% от пълнолетните жители на големите градове, смятащи, че държавата трябва да следи за спекула при цените на храните, както и от 59% от онези жители на големите градове, които са на мнение, че държавата не бива да се меси на пазара на храните.

Значителна част от пенсионерите (87%) също одобряват тези държавни мерки. Същевременно пълнолетните жители на големите градове в страната са раздвоени в преценката си по отношение на контрола, който държавата упражнява върху качеството на агнешкото месо, козунаците и яйцата в навечерието на Великденските празници.

Около 39% от живеещите в големите градове български граждани над 18-годишна възраст изразяват мнението, че държавата контролира качеството на тези продукти. Така смятат около 64% от хората със собствен бизнес, приблизително 49% от хората на възраст между 31 и 40 години, както и близо 65% от споделящите мнението, че държавата защитава правата на потребителите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Натъжена

    0 0 Отговор
    Имам съмнения,че яйцата които боядисах са от нещастни кокошки,което ме прави безкрайно натъжена и депресирана.Искам когато кокошката си цепи дупето за моето яйце да е безкрайно щастлива.Все пак нали затова и дават да яде.Ако ли пък не,както е казал Г.Димитров "който не работи не трябва да яде"......