Отидете към основна версия

1 422 1

Съдът отказа да си направи отвод от делото на Алексей Петров

  • сгс-
  • отказа-
  • отвод-
  • делото-
  • алексей петров
Снимка БГНЕС

Защитата на Алексей Петров поиска отвод на целия съдебен съвет по делото "Октопод" заради предубеденост, натиск от страна на изпълнителната власт и нарушаване на тайната на съвещание при вчерашното обсъждане на мярката за неотклонение на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Съдът отказа да се отведе, съобщи "Правен свят".
Искането на защитата се очакваше заради вчерашното определение на съда, с което бе изменена мярката за неотклонение на Алексей Петров от подписка в "задържане под стража".
Съдът си позволи да обсъжда и да дава оценки на показанията на двама от свидетелите по делото, които се оплакаха от въздействие от страна на Петров. Казвал им да внимават какви показания ще дадат пред Софийски градски съд, поне това те заявиха по време на разпитите им. Председателят на състава Румяна Ченалова прие вчера за истина показанията на Донка Митева и Пламен Устинов, че им е оказван натиск от Алексей Петров във връзка със свидетелските им показания. Митева два пъти дава показания пред съда. Първият защити Алексей Петров, а вторият – преди два дни го нарече рекетьор и поръчител на престъпления. Митева изрично заяви пред съда, че и двата пъти казва истината. Но вчера съдът реши да даде вяра само на обвинителните показания, а нищо не каза за онези, с които свидетелката защити Алексей Петров.
Днес адвокат Васил Василев заяви в зала, че преценката на показанията на двамата свидетели, направена вчера от съда, съдържа в себе си оценка за достоверността на тези показания. "Съдът не може в съдебното следствие да оценява достоверността на съдебно-следствени материали. Това може да стане само при решаване на въпросите по съществото на делото, след приключване на съдебното следствие, пледоариите и последната дума. Освен това никой не е проверявал показанията на двамата свидетели", изтъкна адвокат Василев. Добави, че никой не е установил дали Донка Митева казва истината и дали Пламен Устинов казва истината.
Пред медиите защитникът на Алексей Петров изтъкна още, че по времето, когато Устинов твърди, че е присъствал на различни престъпления, че са му били поръчвани убийства, той е бил служител на Националната служба за охрана, бил е служебно задължен да уведоми началника си, но не е направил това. Това поставя въпросът за изясняване на това дали Устинов не е извършил престъпление, каза още адвокат Василев.
Пред съда той изтъкна още два мотива, с които иска отвод на съдебния състав. Вчера, докато се провеждаше заседанието по мярката на Петров, вътрешният министър е коментирал именно този факт. "От гледна точка на Европейския съд по правата на човека самото изявление, независимо от това дали е стигнало до съда или не, създава достатъчно съмнение за неправомерно въздействие върху съдебния състав. Българският съд е длъжен да спазва решенията на съда в Страсбург и само заради изявлението на Цветан Цветанов трябва да си направи отвод", каза още адвокат Василев.
И третият мотив – около 30 минути преди съдът окончателно да се произнесе по мярката на Алексей Петров, в сайта на БНТ се появява информация, че той вече е задържан. Според защитата на бившия съветник в ДАНС това създава съмнение за нарушена тайна на съвещанието.
Наблюдаващият прокурор Светлозар Костов определи искането за отвод като неоснователно и необосновано. Той определи изказванията на защитата като голословни, за тях не били предоставени доказателства, изтъкна, че показанията на свидетелите, които са били коментирани от съда при определяне на мярката, не са относими към предмета на делото и те са били обсъдени само в аспекта как се е държал Алексей Петров със свидетелите, а самото определение на СГС не разкрива нищо за предубеденост.
А що се отнася до изявленията на Цветан Цветанов, то Светлозар Костов изтъкна, че в залата няма телевизор, нито радио и той специално нищо не е чул, а след като той не е чул, значи и съдът не знаел нищо.
Адвокат Василев репликира, че ако съдът не си направи отвод, то тогава е абсолютно безсмислено да се провеждат процесуално-следствени действия, защото въззивният съд, ако спази закона, ще отмени крайния акт на първата инстанция само въз основа на определението за промяна на мярката. Защитникът на Алексей Петров изтъкна, че е най-добре съдът да прочете определение, че няма да приема никакви доказателствени искания на защитата и направо да вървят към пледоарии.
След около 40-минутно съвещание съдът отхвърли искането за отвод. Съдия Румяна Ченалова отхвърли като недоказани доводите на защитата за предубеденост на състава, нарушеното право на защита, твърденията за натиск от страна на изпънителната власт и за нарушена тайна на съвещанието.
Що се отнася до това дали съдебният състав е обсъдил показанията на двамата свидетели, съдия Ченалова изтъкна, че възникването на нови факти, а именно въздействие върху свидетелите за техните показания, съдът е коментирал по житейски приемлив начин", като е разделил показанията на две части. Едната била съотносима към предмета на делото и съдът не я коментирал. "Втората група доказателства от показанията на свидетелите не касаят предмета на делото, нямат връзка с него и подлежат на формален анализ", изтъкна съдия Ченалова. Затова смята, че не е нарушила закона.
Според юристи, обаче, въпросът е много спорен и създава съмнения именно за нарушаване на закона. Самият факт, че съдът е разделил показанията на две части, говори, че той все пак е бил длъжен да ги обсъди, защото иначе няма как да прецени кои са съотносими към делото и кои не. Освен това показанията, дори и да не са съотносими към предмета на делото, се обсъждат при съвещанието след приключване на съдебното следствие, пледоарии и последна дума, обясниха още юристи.
Адвокатите на Петров вече са подали жалба в Софийския апелативен съд срещу определението на СГС, с което снощи бе променена мярката за неотклонение.
Освен доводите, които вече изтъкнаха, защитниците на Алексей Петров имат и друг аргумент – заседанието за промяна на мярката е проведено изцяло в нарушение на закона. Когато се гледа мярка за неотклонение по време на висящ процес, по закон са длъжни да присъстват всички страни – всички подсъдими с техните адвокати, частните обвинители и техните повереници, а не само лицето, за което се иска промяна на мярката. Но вчера съдът освободи всички, остави само Алексей Петров и неговите адвокати. "При такава ситуация законът не дава възможност на съда да провежда изобщо такова заседание. Въпреки това беше проведено такова заседание, беше изменена мярката и незабавно изпълнена в съдебна зала", каза днес адвокат Василев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини