2 Май, 2012 18:33 1 598 0

Делото "Октопод" със звукозапис

  • делото "октопод"-
  • звукозапис-
  • алексей петров

Съдът решава дали ще пусне Петров по бизнесдела в Русия

Делото "Октопод" със звукозапис - 1
Снимка БГНЕС

Разпитът в съдебна зала на основните свидетели по делото "Октопод" от днес се записва с аудиотехника. Искането за звукозапис на разпита направиха днес в началото на заседанието защитниците на Алексей Петров. Причината – от протоколите от показанията на други важни свидетели липсвали цели изречения, които били важни за адвокатите, съобщи „Правен свят”.
Наблюдаващите прокурори Светлозар Костов и Милко Момчев се опитаха да се противопоставят - главно с възражения от технически характер. Според Наказателно-процесуалния кодекс всеки запис на разпит в съдебна зала после се пуска на свидетеля, който трябва да го чуе в цялост и да каже дали е верен. А това отнема много технологично време. Въпреки това, съдът уважи искането на адвокатите, като се направи уточнението, че ще бъдат записвани разговорите само на по-важните свидетели.
Първият свидетел, чиито показания бяха записани, бе Венцислав Тулешков. Той обясни, че познава основния прокурорски свидетел Георги Цветанов от дете, били съседи, освен това майката на Цветанов и съпругата на Тулешков били роднини.
Тулешков е художник. Преди над 13 години Георги Цветанов започнал да купува картини от него, пристрастил се и решил да си направи много добра колекция. Тулешков му помагал да издирва платна на класици и на съвременни художници. Помагал и Светлин Русев, който бил добър познат на Тулешков и последният го привлякал към каузата.
В колекцията си Георги Цветанов имал платна, които струват между 50 000 и 60 000 долара. Общата им стойност възлизала на над половин милион, но свидетелят не уточни каква е паричната единица.
Някъде през 1998 г. (Тулешков не успя да се сети точно кога) Георги Цветанов му се обадил и му казал, че ще дойде да прибере картините. За мен това беше добре, защото аз ги държах в един гараж, а напоследък имаше много кражби и се притеснявах да не ги откраднат, разказа днес Тулешков.
Цветанов се появил с две момчета (тъй като по време на заседанието свидетелят не се сети кои са, после му прочетоха показанията от досъдебното производство и стана ясно, че това са Пламен Георгиев и Велизар Велизаров – също пострадали от Петров, според прокуратурата). Заедно с Тулешков направили пълен опис на картините, големината им и наименованията им, после били опаковани и натоварени в бус. Една от картините не се побрала и заради това била взета след няколко дни.
Известно време след тази случка Георги Цветанов пък му прехвърлил апартамент в Плевен, както и част от негови акции от застрахователната компания "Левски Спартак". Тулешков нямал пари да плати апартамента, дал само 6 картини, по 500 лв. всяка. Апартаментът бил в блок в Плевен, състоящ се от общо 4 жилища, всичките собственост на Цветанов. Другите три апартамента също били прехвърлени все на служители на Цветанов - Кина Андреева, Нина Василева и Илиян Андронов.
По-късно се наложило Тулешков да прехвърли апартамента на друг собственик. Той така и не разбрал какво става, научил само, че има някакви проблеми около Цветанов и съдружника му Свилен Николаев. Последният го взел с колата от гр. Левски (родното място на свидетеля) и го откарал в София. Там Тулешков се видял с Алексей Петров, Кирил Топалов, адвокат и Свилен. По време на тази среща свидетелят подписал документ за прехвърляне на апартамента, като единственото условие, което поставил, било да няма проблеми с държавата и по-специално да не му искат някакви данъци.
Той подписал документи и за прехвърляне на акциите. На тази среща станало дума и за картините. Алексей Петров казал, че иска да направи аукцион за тях.
Тъй като в зала свидетелят не се сети дали е разговарял с Георги Цветанов около прехвърлянето на имотите и акциите, то се наложи прочитането на показанията му от досъдебното производство. Там Тулешков разказал, че видял Цветанов и той му се сторил много разстроен, ръцете му треперели, но нямал следи от побой. Нещо, което самият Цветанов споделил със свидетеля. "Каза ми, че са го набили", разказа Тулешков.
Предстои разпит на още двама свидетели днес – Пламен Устинов и Павлета Иванова.
Устинов бе разпитан по делото "Наглите", където между другото спомена, че Алексей Петров му е поръчал убийство на един от свидетелите по делото "Октопод".
Съдът трябва да реши до края на днешното съдебно заседание дали Алексей Петров да бъде пуснат в чужбина. Защитата на Петров поиска той да пътува последните десет дни от месец юни в Русия, тъй като имал бизнесдела там.

Делото продължава и утре с разпит на свидетели.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА