Отидете към основна версия

27 820 49

Ето колко милиона са актовете за хазартните фирми на Божков

  • актове-
  • хазартни фирми-
  • васил божков

От ДКХ уточняват, че днес, 17 февруари, са съставени актове на "Национална лотария" АД, "Евробет" ООД, "Еврофутбол" ООД и "Ню Геймс" АД

Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е съставила няколко акта за административни нарушения на хазартните фирми, които са свързвани с бизнесмена Васил Божков. Актовете са за 700 милиона лева неплатени такси към държавата. Това твърди Българската национална телевизия. От обществената медия се позовават на отговорите на комисията на техни въпроси.

От ДКХ уточняват, че днес, 17 февруари, са съставени актове на "Национална лотария" АД, "Евробет" ООД, "Еврофутбол" ООД и "Ню Геймс" АД. Актовете са за нарушение на разпоредбата на чл. 30, ал. 6 от Закона за хазарта, във връзка с ал. 3 от съшия член.

Той гласи, че "организаторите на хазартни игри подават за всеки месец в Комисията до 15-о число на следващия месец декларация по образец, утвърден от министъра на финансите, за разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, а за игри, за които се събират такси и комисиони за участие - декларация за стойността на получените такси и комисиони".

В ал. 3 се уточнява, че "за поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони".

От комисията по хазарта допълват пред БНТ, че санкциите се определят с наказателно постановление, което се издава от председателя на ДКХ.

"На организатор на хазартна дейност, който не посочи или посочи неверни данни или обстоятелства в декларацията по чл. 30, ал. 6 и 7, водещи до определяне на таксата в по-малък размер, се налага имуществена санкция в размер на неначислената такса, но не по-малко от 5000 лв.", пише още в съобщението на ДКХ до БНТ, но не се уточнява колко точно са несъбраните такси.

Малко преди информацията за актовете да бъде разпространена от обществената медия Министерството на правосъдието изпрати до българското посолство в Обединените арабски емирства (ОАЕ) искането на главния прокурор Иван Гешев за екстрадицията на Васил Божков. Препратени към посолството там са и приложените към него документи, преведени на арабски език.

Вчера български медии съобщиха, че Божков, който по информация на българската страна, е в ареста в ОАЕ от края на януари, е бил пуснат. Външното министерство поясни, че няма такава информация и е поискало от местните власти да я потвърдят или отрекат. Според информация на БНТ на Божков е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничният паспорт.

Дали бизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков ще бъде предаден на българските власти е по-скоро въпрос на дипломатически отношения, отколкото на юридически, тъй като България няма правно сътрудничество с Обединените арабски емирства, обясни министър Кирилов на 5 февруари.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове