Отидете към основна версия

28 Февруари, 2020 14:49, обновена 28 Февруари, 2020 14:49 8 590 75

Пращат жандармерията на границата с Турция, армията също е в готовност

  • турция-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • жандармерия

Стотици мигранти са поели днес през Северозападна Турция към границите на страната с България и Гърция, засега са спрени две групи от по около 30 души всяка

Снимка: БГНЕС

България изпраща жандармерия на границата с Турция, обяви на извънредното заседание на МС премиерът Бойко Борисов. Той съобщи, че ситуацията е тревожна и очаква спешен разговор с президента Реджеп Ердоган.

Тази сутрин "Гранична полиция" е възпрепятствала и не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи, по около 30 човека всяка една. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Заявявам категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната границата, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България. За тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника", допълни той.

Стотици мигранти поеха днес през Северозападна Турция към границите на страната с България и Гърция, съобщиха турски медии, след като високопоставен представител на властите съобщи, че Анкара вече няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

"Имаме данни за струпване на мигранти на Одрин. Армията, жандармерията и граничната полиция са дислоцирани на границата с Турция, заяви още министър-председателят. Притеснително е, че турските граничари се дръпнаха. Да се надяваме, че по-навътре в страната ще ги спират. Виждате по островите в Гърция какво става. Към момента си има реална заплаха от страна на събитията, които се случват там, когато има ракети, хората бягат и паниката е огромна", добави Борисов.

Снощи Турция обяви, че 33 нейни военни са убити при въздушен удар от сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб.

След това представител на властите съобщи пред Ройтерс, че турската полиция, брегова охрана и граничари са получили заповед да не възпрепятстват бежанците, които са поели по суша и по море към Европа, в очакване на още бежанци от Идлиб.

Турски медии съобщиха, че около 300 мигранти, включително жени и деца, са се насочили към границата между България и Гърция в провинция Одрин около полунощ. Сред тях са сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци. Мигранти са се събрали и на западното турско крайбрежие в провинция Чанаккале, като имат за цел да достигнат о-в Лесбос с лодка.

През последните месеци турският президент Реджеп Ердоган неколкократно е заплашвал да отвори границите за мигранти към Европа.

Турската телевизия НТВ показа кадри на вървящи през полето хора с раници и съобщи, че бежанците се опитали да преминат в България през „Капитан Андреево-Капъкуле“, но не са били пуснати в страната, отбелязва Ройтерс.

Близо 300 мигранти в Северозападна Турция се е насочила към границата с Гърция, в района на Одрин. Това предават турски медии.

По-рано днес висш турски представител заяви, че страната повече няма да спира сирийските бежанци да влизат в Европа. Причината е, че тази нощ най-малко 33-ма турски войници загинаха при въздушни удари на сирийските правителствени сили в Идлиб.

Ако бъде изпълнена заплахата за пускане на бежанците към Европа, това ще бъде край на споразумението между Евросъюза и Анкара, сключено през 2016 г. Стотици мигранти вървят през северозападна Турция към границите на страната с Гърция и България в петък, съобщават турските медии.

Това се случва, след като властите в Анкара обявиха, че няма да спират сирийските бежанци по пътя им към Европа, пише и електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус".

Информационна агенция Demiroren заяви, че в групата, която около около полунощ започнала да се насочва към границите между двете страни от Европейския съюз и турската провинция Одрин, има около 300 мигранти, сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци включително жени и деца.

В новината се казва, че мигрантите се групират и по западния бряг на Турция, в районите на Айвачък и Чанаккале, като целта им е да се прехвърлят на гръцкия остров Лесбос с лодки. „Ройтерс“ обаче не може независимо да потвърди кои са хората, нито накъде са се насочили.

Видео кадрите на турските правителствени медии, които показват как мигрантите вървят в редица, също не могат да бъдат потвърдени от друг източник. Турският телевизионен канал NTV показа десетки хора, вървящи през полета, носейки раници и обясни, че бежанците са се опитали да минат границата с България през Капъкуле, но не са били пуснати. Медията добавя, че същата група след това се е насочила към ГКПП Пазаркуле към Гърция, но не е ясно какво се е случило с тях след това.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове