Last news in Fakti

28 Февруари, 2020 14:46, обновена 29 Февруари, 2020 08:21 8 581 75

Пращат жандармерията на границата с Турция, армията също е в готовност

  • турция-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • жандармерия

Стотици мигранти са поели днес през Северозападна Турция към границите на страната с България и Гърция, засега са спрени две групи от по около 30 души всяка

Пращат жандармерията на границата с Турция, армията също е в готовност - 1
Снимка: БГНЕС

България изпраща жандармерия на границата с Турция, обяви на извънредното заседание на МС премиерът Бойко Борисов. Той съобщи, че ситуацията е тревожна и очаква спешен разговор с президента Реджеп Ердоган.

Тази сутрин "Гранична полиция" е възпрепятствала и не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи, по около 30 човека всяка една. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Заявявам категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната границата, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България. За тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника", допълни той.

Стотици мигранти поеха днес през Северозападна Турция към границите на страната с България и Гърция, съобщиха турски медии, след като високопоставен представител на властите съобщи, че Анкара вече няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

"Имаме данни за струпване на мигранти на Одрин. Армията, жандармерията и граничната полиция са дислоцирани на границата с Турция, заяви още министър-председателят. Притеснително е, че турските граничари се дръпнаха. Да се надяваме, че по-навътре в страната ще ги спират. Виждате по островите в Гърция какво става. Към момента си има реална заплаха от страна на събитията, които се случват там, когато има ракети, хората бягат и паниката е огромна", добави Борисов.

Снощи Турция обяви, че 33 нейни военни са убити при въздушен удар от сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб.

След това представител на властите съобщи пред Ройтерс, че турската полиция, брегова охрана и граничари са получили заповед да не възпрепятстват бежанците, които са поели по суша и по море към Европа, в очакване на още бежанци от Идлиб.

Турски медии съобщиха, че около 300 мигранти, включително жени и деца, са се насочили към границата между България и Гърция в провинция Одрин около полунощ. Сред тях са сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци. Мигранти са се събрали и на западното турско крайбрежие в провинция Чанаккале, като имат за цел да достигнат о-в Лесбос с лодка.

През последните месеци турският президент Реджеп Ердоган неколкократно е заплашвал да отвори границите за мигранти към Европа.

Турската телевизия НТВ показа кадри на вървящи през полето хора с раници и съобщи, че бежанците се опитали да преминат в България през „Капитан Андреево-Капъкуле“, но не са били пуснати в страната, отбелязва Ройтерс.

Близо 300 мигранти в Северозападна Турция се е насочила към границата с Гърция, в района на Одрин. Това предават турски медии.

По-рано днес висш турски представител заяви, че страната повече няма да спира сирийските бежанци да влизат в Европа. Причината е, че тази нощ най-малко 33-ма турски войници загинаха при въздушни удари на сирийските правителствени сили в Идлиб.

Ако бъде изпълнена заплахата за пускане на бежанците към Европа, това ще бъде край на споразумението между Евросъюза и Анкара, сключено през 2016 г. Стотици мигранти вървят през северозападна Турция към границите на страната с Гърция и България в петък, съобщават турските медии.

Това се случва, след като властите в Анкара обявиха, че няма да спират сирийските бежанци по пътя им към Европа, пише и електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус".

Информационна агенция Demiroren заяви, че в групата, която около около полунощ започнала да се насочва към границите между двете страни от Европейския съюз и турската провинция Одрин, има около 300 мигранти, сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци включително жени и деца.

В новината се казва, че мигрантите се групират и по западния бряг на Турция, в районите на Айвачък и Чанаккале, като целта им е да се прехвърлят на гръцкия остров Лесбос с лодки. „Ройтерс“ обаче не може независимо да потвърди кои са хората, нито накъде са се насочили.

Видео кадрите на турските правителствени медии, които показват как мигрантите вървят в редица, също не могат да бъдат потвърдени от друг източник. Турският телевизионен канал NTV показа десетки хора, вървящи през полета, носейки раници и обясни, че бежанците са се опитали да минат границата с България през Капъкуле, но не са били пуснати. Медията добавя, че същата група след това се е насочила към ГКПП Пазаркуле към Гърция, но не е ясно какво се е случило с тях след това.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 10000

    13 15 Отговор
    момчета от Азия и тия шкембета са превзети.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 сектант

    44 13 Отговор
    Динко колкото и да ме дразниш зимам дъстъра и идвам да помагам.

    Коментиран от #17, #37

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 анонимен

    76 4 Отговор
    Дебелию с шкембето да тура синята каска да взима торбето на "Билла" и да тръгва към границата!!!!
  • 6 Старото куче

    29 40 Отговор
    Продажните руснаци са виновни, а иначе турчулята са ясни. Само дето на Меркел и Борисов не им е ясно.
  • 7 Ердо

    26 2 Отговор
    То скоро и жандармерия няма да остане, тоя дебелия с какво ли са е надрусал
  • 8 мъка

    80 4 Отговор
    Хубаво де в Турция няма война , защо бягат??? Или турците ги насочват , вие към България вие към Гърция.
  • 9 слаботоков

    62 1 Отговор
    Няма паника бе! Има къде да ги настаним хората! "Бояна" ,"Банкя" , "Драгалевци" !...
  • 10 Сега ако почнат и едни протести

    34 4 Отговор
    Пред парламента няма кой да опази милите депутати с техния началник ама сега върлува корона вирус и софианци са се понаакали а забравих те не протестират ня тях всичко им е наред

    Коментиран от #42

  • 11 Митко

    46 2 Отговор
    Тези имигрантски групи не искат България, искат Германия!
  • 12 Питанка

    26 1 Отговор
    Кажете по-добре какво мислите да правите-да ги спирате, или да ги прибирате??!
  • 13 Дедо ви

    22 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Пращат жандармерията на границата с Турция, армията също е в готовност"....Връщайте жандармерията и армията обратно. Идва Динко с торба свински опашки на рамо.
  • 14 Динкоууу

    15 11 Отговор

    До коментар #2 от "Динко":

    ти можеш да ги заловиш само с гол гъз, предните дето ги хващаше бяха цигани от махалата в Ямбол които срещу 10лв. са готови дудуци да ти правят
  • 15 Пратене динко да ги лови

    15 2 Отговор
    Таман ше има пари за още мержани😂😂😂😂😂
  • 16 asd

    24 2 Отговор
    И за к'ъв ги пращат? Какви са указанията им? Могат ли да стрелят на месо?
    Хахахахахахаха! Имитация на дейност пак...както и за епидемията...
  • 17 Динко

    16 8 Отговор

    До коментар #3 от "сектант":

    Нали съм престъпник. Сега ми ревете.
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    32 7 Отговор
    "на турчин, циганин и куче вяра да нямаш" /БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПОГОВОРКА/

    Коментиран от #23, #24, #36

  • 19 Биде

    22 3 Отговор
    Егати наглата сган! Да ги товарят по корабите и обратно по родните им места ! За какво ги държат да създават всякакви проблеми и броят им е чудовищно голям вместо своевременно да ги репатрират в Африка и Азия???!!!
  • 20 Ахххаах

    21 3 Отговор
    Оставка мутри! Оставка, тък като от вас нищо не зависи! Вие само крадете и усво/просвоявате! Тепане за вас мутрииии! Боко даже за пилон не става!
  • 21 Брах ви лайката гербаджийска

    19 3 Отговор
    Аре вдигай тия дебелогъзи търтеи военните да свършат нещо и да си изкарат заплатата
  • 22 999

    5 2 Отговор
    Нагал искал прост дал будалата плаща
  • 23 Рьоне Артоа

    24 2 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Че какво му е на кучето? Не го обиждай! То си е най-добрия приятел на човека.
  • 24 Ердо

    13 11 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И затова ли като чуят, бълхарин на запад и веднага викат цапцарап праиш ли

    Коментиран от #39

  • 25 Висо Косна

    21 0 Отговор
    2020 се заформя апокалиптична !
  • 26 Шопо

    13 1 Отговор
    Не ги спирайте ! Они че идат у Европа.
  • 27 Янките ВЪН

    21 3 Отговор
    Американски боен кораб акостира във Варна ! Нямат работа краварите в Черно море. Бойко обеща, че военни кораби не щем по нашето крайбрежие. Да си ходи барабар с тях !
  • 28 Кон

    20 2 Отговор
    Така ги виждам нещата ! До дни на границата ще се съберат 10-на хиляди скакалци и на щурм ще пометат шкембелиите !
  • 29 Behemoth

    25 10 Отговор
    Турция трябва да бъде нападната от всички страни и заличена като държава!

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 накичете мрежата

    15 2 Отговор
    със свински глави!
  • 32 Борисов,какво става?

    17 2 Отговор
    Нали Ердоган ти беше приятел?Никой не те бръсне за слива.И нали Симеонов направи непревземаема ограда-защо се страхувате?Нали птиче не можело да прехфръкне???
  • 33 Пичът

    8 1 Отговор
    Бежанците ще бъдат настанени в България и Европа ще започне да плаща милиардите за тях на Бочко/Путин/. Какво не е ясно? Въртят едни бежанци /пари/.
  • 34 Малко истина

    15 3 Отговор

    До коментар #30 от "Ass":

    ти как побеля? От еничарин, или дядо ти е взел българка за жена! Аде бегай ся пред огледалото, и търси! Избелихме 30 милиона турци, ще избелим и сирийците, а като си тръгнат назад, те пак ше избелват турците, по бели от нас ша станете!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 1234

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И на друг българин
  • 37 Взимай дъстъра

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "сектант":

    и отивай при динко да ви навървят черните у дъстера и двамата
  • 38 Анна

    1 4 Отговор
    Хубави и прекрасни момичета, най-хубавото има—> www. getbadgirl. com

    Коментиран от #41, #43

  • 39 Даааа

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ердо":

    Ако им видиш обаче имената, ще се хванеш за главата, всичките са правоверни, и много са мизерни! Думкат тиквите в земята щом от ракетата пропее козата!
  • 40 Швейк

    10 1 Отговор
    ся ко праим, а, де го нато, мато или тато, как ще се опънем на тази пасмина, нямаме армия, която да реагира адекватно, гранична и те не са цъфнали, ние сме бедни почти колкото бежанците и наистина ли това са бежанци, лошото е че новините са много лоши и не чувам правителството да дава смислен отговор, а от Брюксел мълчат
    като задници, е ся ко праим…..
  • 41 За тебе няма ли някой хуй да играеш?

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Анна":

    Къде се месиш в политиката?

    Коментиран от #62

  • 42 А защо цела България

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Сега ако почнат и едни протести":

    Чака все на софиянци. Вие не живеете ли зле що не си търсите правата сами.
  • 43 Абе драга Ана

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Анна":

    на коя магистрала работиш
  • 44 7777

    16 3 Отговор
    Ще ни внесат мигранти и корона вирус едновременно. Армията и жандармерията няма да се справят, ами да се събираме доброволци и да вървим да си пазим държавата, че след това ще бъде късно.

    Коментиран от #45, #66

  • 45 Anti Zombie Responunce Team

    9 3 Отговор

    До коментар #44 от "7777":

    Трябва да се направят доброволчески отряди за спиране на бежанците

    Коментиран от #47

  • 46 другарят

    9 3 Отговор
    Султана шантажира както си иска джендърска Европа. В Идлиб са събрани всички джихадисти /около 30 хиляди/ пристигнали преди време от Европа със съдействието на еврогейските служби. Това което направиха бандитите от фашистка Америка и техните помияри от Западаща Европа в Близкият изток, ще се стовари като бумеранг върху Европа.
  • 47 Osman

    9 10 Отговор

    До коментар #45 от "Anti Zombie Responunce Team":

    От кого ще направите доброволци. От педалите и наркоманчетата които кръстосват улиците ви ли. Жалки българи
  • 48 Жорко

    9 3 Отговор
    Каква армия,бе?Че то имигрантите ще са повече, нашите ще има да бягат...
  • 49 ......

    0 0 Отговор
    Министьр на отбраната не е Бойко Борисов.
  • 50 държавата на ГЕРБ

    7 1 Отговор
    Купиха ретро американски нападателни самолети да нападат Русия а на границата пазачите без гащи и обувки хем са една шепа хора.Нямало и пари при болнични за вируса.Баце измънка нещо такова.
  • 51 Зле

    7 2 Отговор
    Сам ще ги спра тез лилавите, само НК ме спира да бъда себе си.
  • 52 Георги

    5 8 Отговор
    Да приемем сирийските бежанци в България!

    Да им покажем гостоприемството и хуманноста на българския народ!

    Добре дошли мили хора!

    Моята родина България е и ваша родина

    Коментиран от #56

  • 53 Трябват ни само 100 000

    5 3 Отговор
    Другите ги връщайте. 100000 са достатъчни на първо време за да се справим с демокризата и генната деформация. Е хайде нека са 200 000
  • 54 ропа

    8 2 Отговор
    Чaкaмe c нeтърпeниe дялa кoйтo ce пaдa нa Бългaрия oт бeжaнцитe в Турция ,пoнe нaй мaлкo eдин милиoн бeжaнци чaкaмe пригoтвихмe питкитe и coлтa ,дa ни e чecтитo.
  • 55 Българин, патриот и границопазител

    8 0 Отговор
    Ей сега си оправям веждите и кола маската и отивам да пазя границата. Само да ми засъхне лака за нокти.
  • 56 999

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Георги":

    Органи ли ще продаваш
  • 57 С ТОП не могат да ни разбият !

    5 0 Отговор
    Ние сме в ЕС и НАТО ! Дето и да на БАРНЕШ - КИРПИЧ БЕТОН сме от всякъде ! А при СОЦА - бяхме ФАФЛИ и в съюз с РУСИЯ - УЖАС ! ТРИ АРМИИ, ФЛОТ, ГРАНИЧНИ и ВЪТРЕШНИ ВОЙСКИ и Руски Комендатури ! Фронтова ,Изтребителна и Транспортна Авиация, Ракетни части и ВОЕННО ВРЕМЕНЕН ПЛАН за СЪВМЕСТНА ОТБРАНА НА " ЮЖЕН ФРОТ на НАТО " ! Какво безумие ! Добре че днес сме НОРМАЛНА ЦИВИЛИЗОВАНА ДЪРЖАВА ! С Ценности - да си е/еш майката и да ОРИГАШ БИЛЯ ! ! Що ней ли тъй ?
  • 58 Аз вярвам на БОЙКО , ЕС и НАТО !

    1 0 Отговор
    Той нас УПРАИ , Балканите Косово, Албания и Турция и проблеми няма никакви !
  • 59 cscs

    2 1 Отговор
    Зимам тежката и ги чакам на границата *shoot2kill
  • 60 Днес имаме умни глави - ПАТРИОТИ !

    6 1 Отговор
    Валери , Волен и Краси - с буйна и гореща кръв ! Само стой и гледай ко става ! Ла/на с праз !
  • 61 Ха ха ха

    8 0 Отговор
    И къде на границата ще пращат тези 1 000 души???, като границата ни с Турция е 260 километра
  • 62 ЕДИ КОЙ СИ

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "За тебе няма ли някой хуй да играеш?":

    Вие и от политика ли разбирате, червени прости кратуни.
  • 63 АПАПИТЕ ОТ "КРЪГЛАТА МАСА "

    5 1 Отговор
    И ПРЕМИЕРА КОСТОВ - " Баш Майстора " на ПРЕХОДА с Петър стоянов с конските зъби да отиват на първа линия ! А генерал Михо Михуев - съветника и архитекта по унищожаване националната армията , флота да поеме националната ни сигурност ! Костов подари тежката техника на братата ни от Охридското езеро ! Сега сме без ГАЩИ но с мазни МИСИРКИ И ПУЙКИ ! Ех веднъж да се ЗАКЛАТИ " ЛОДКАТА" - БЕЗ СЪД И БЕЗ ПРИСЪДА ! ГЮБРЕТО родно , трябва да гори , заедно с ИТАЛИАНСКИТЕ БОКЛУЦИ !
  • 64 Искаме стрелба!

    6 1 Отговор
    Защо по границата не се стреля на месо.Защо се допуска тези да преминават.Преди 5-6 години срещу някакви миньори в южна африка дойде полицията и ги изподпукаха кто добитък с автомати.Защо след 1989-та грницата се охрняв недекватно.

    Коментиран от #74

  • 65 Царските методи са много подходящи

    0 2 Отговор
    Живи в Горящите пещи , както Ега Милев и ВЪЖЕ като ВАПЦАРОВ ! ЦАРЯ и генерал ЛУКОВ ! Историята се повтаря !
  • 66 В София са бандитите и крадците...

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "7777":

    Ами те са в центъра на София, тези които докараха България до тази разруха!Тези на границата искат баба Меркел тя им обеща да вземе всички опушени и подрязани...
  • 67 все не разбрал

    1 0 Отговор
    Те това са "живите мъртви"
  • 68 Ром ама кубински

    0 0 Отговор
    Абе един път мигранти,мигранти и накрая пак оочнахте старата песен от преди 4-5години ,бежанци.Колко ви плащат за платени статии?Ако си истински бежнец на 100%ли ще държиш да отидеш непременно в Германистан?99.9%скакалци.
  • 69 граничаря

    1 1 Отговор
    Има само един сигурен начин да се охранява държавна граница.С истинска ограда и който премине се застрелва без предупреждение.Много хора се опитаха едно време да минат границата,но нито един жив няма.Като застрелят стотина пришълци никой няма да смее да припари до граничната бразда.
  • 70 ПръдлЮ

    0 0 Отговор
    Ще се случат нещата. Търпение и тактика трябва. И редовни "атаки" за отскок. Пробички готовността на жандармерията. Те черните камиончета няма все там да стоят - това са командировани работници. И като поотихнат нещата - за Трети март една яка масовка, на таран като агитката на Ботев. И са вътре - в Европа! После пътят към София, забележителности, сексче с ученичките и пак на път... Да се хванат у "зелено" ченгелите.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Питане

    1 0 Отговор
    За посрещане на бежанците(талибаните)ли ги изпращат и да ги въведат в новичките им домове де градят веч 1 година.
    Или ще ги възпират да не нарушават границата.
    Който знае моля да ми отговори.
    Или наставленията веч са подписани от наште упр....ци
  • 73 asd

    2 0 Отговор
    golqmata armıq adasdasdasdasd
  • 74 Овньо! БЕЖАНЦИТЕ са американски

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "Искаме стрелба!":

    Войници ! И те ще отидат там за където чичо Сорос е решилэда ги прати ! Цветан Цветанов в Белия дом , на закуската с МОЛИТВА , за какво се е ЗАКЛЕВАЛ - да бъде верен той и нашето правителство , ДО БЕЗОБРАЗИЕ НА ЧИЧО ! Е ? Иди сега и стреляй ! ПЪПЕШ! Ние спряхме " Южен поток " за ЕВРОПА в интерес на КОГО? На ЕС или на ЧИЧО ! НИЕ играем " ТРОЯНСКИ КОН " на САЩ в Евро СЪЮЗА! Демек сме аслъ и баш бая " ГЮВЕНДИИ"! Ти как мислиш , защо Бойко няма голям човек с който да не се е целувал ? Било на Запад или на Изток ! Типичен БОРДЕЙ и за пари !
  • 75 чалма тв

    0 0 Отговор
    къде се натискат за Европа, тези любители на кози, да стоят в Турция, нали малка част от нея се води Европа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове