Отидете към основна версия

5 388 60

Александър Симов: Разпускането на парламента е дъното

  • седем осми-
  • александър симов-
  • студио хъ-
  • бсп-
  • парламент-
  • разпускане-
  • герб-
  • цвета караянчева

Подобно действие е неморално, срамно, цинично и е близък изстрел до диктатурата, възмутен е депутатът от БСП

Кадър: Седем осми

Ще си позволя да разгранича, единствено групата на БСП гласува против това реално разпускане на парламента, тъй като според мен е неморално, срамно, цинично, подобно действие. То представлява толкова близък изстрел до диктатурата. Това заяви депутатът от левицата Александър Симов в предаването "Студио Хъ" по телевизия "Седем осми".

"България се намира в извънредно положение, парламентът гласува възможност на правителството да пусне армията по улиците с полицейски функции, в този закон, който гласувахме за извънредните функции, има красивата мярка, че могат да ви следят телефона…къде се разхождате из София и сега в момента последната институция, която гарантираше някаква представителна демокрация в България парламента, беше пратен, натирен, да не се събира, за мен това е чудовищно нарушение на всякакви демократични принципи", сподели Симов.

"Ако видите формулировката, предложена от г-жа Караянчева, те там не използват термина разпускане, каквото по същество е, а че парламентът няма да заседава, докато е извънредно положение, освен по законопроекти, които са свързани със ситуацията в България…Освен че е цинично към работниците, които няма да получават доходи, то е цинично и към тези, които въпреки ситуацията, въпреки че продължават да се сблъскват с трудностите, за лекарите, които са на първа линия. Но нима не са на първа линия продавачките в магазините, които се сблъскват с всякакви хора. В момента се явяват едни хора, които ни казват, ама парламентът може да стане развъдник на зарази. В крайна сметка държавата не може да спре да функционира, само защото сме в такава ситуация, а парламентът е някаква гаранция на демокрация в България, а сега вече го няма", продължи той.

"ГЕРБ не мислиха как парламентът да работи, а търсиха изящна формулировка, начин парламентът да не работи, тъй като очевидно не е необходим на извънредното положение и на министър председателя, даващ пресконференции. Тъй като парламентът ще бъде свикан в близките две седмици, за да удължи извънредното положение, убеден съм, че тогава групата на БСП трябва да гласува против. Това (удължаване бел. ред.) създава един много опасен прецедент, много опасен луфт, надявам се това да е капката, която да прелива търпението на хората, защото така парламентът се поставя наистина в някакво богоизбрано положение. Много други хора могат да работят в такава ситуация, да полагат труд, тъй като не можем да спрем държавата, а в един момент депутатите казват ние няма да го правим. Това е цинизъм", категоричен е Симов.

"Имаме една идея, която сме обсъждали…като ПГ можем да съберем необходимите подписи, имаме 48, парламентът да заседава, но въпросът е дали другите групи ще се явят на работа. Едно моралистично есе, което ни изчете от трибуната Цвета Караянчева, българската политика познава много падения през последните 30 години, но това беше едно от особените дъна", убеден е депутатът от БСП.

"В парламентарната група на ГЕРБ цари някаква полувоенизирана дисциплина, не смятам, че някой от депутатите там си дава реална сметка какво правят с това действие, те подриват собственото си управление по този начин, собствения си авторитет. Вярно е, направиха си мерки, с които могат да преследват целия български народ, изместиха армията под контрола на МС, но това няма да ги спаси в ситуация на огромно недоволство и най-лошото няма да ги спаси от това, което се задава след пандемията, тъй като заплахата от вируса ще отмине. Какво ще следва за България след вируса, опасявам се, че това ще бъде голямата тежест на 2020г…много хора се обаждат с ужас какво ще се случи с техния малък бизнес. Според някои от тях той вече е умрял", заяви още Симов.

"Без да издавам някаква голяма тайна, ДПС края на миналата седмица са заявили, че парламентът трябва да работи, най-малкото да има парламентарен контрол, днес вече бяха на радикално различно мнение. Имам своето обяснение, защото правителството налива доста пари в Българска банка за развитие, а знаем чий бизнес основно развива…основно финансира проектите на Делян Пеевски. Очевидно цената на ДПС вече е лесно изчислима", сподели социалистът.

"България все още има добро съотношение между дълг и БВП, когато недоволството стане огромно, а то ще стане огромно, вероятно лятото или още на есен, единствената възможност на правителството да спаси себе си е да вземе огромен заем. Няма реално никакви мерки и мен лично това много ме засяга. Франция и Германия развързват портфейлите си, за да спасят гръбнака на икономиките си. Ние не можехме да спрем извънредното положение… подкрепихме извънредното положение с ясното съзнание, че мерки трябва да бъдат взети. Ще го призная като наша грешка, че трябваше да искаме заедно с извънредното положение, да ни представят и програмата за мерките", не скри Симов.

"Малко преди да хлопнат кепенците в името на великата демокрация, в парламента беше един от зам.директорите на Държавния резерв, който ни увери, че всичко е там. Но Държавният резерв не бил създаден да помага чак в такива ситуации, тогава в мен възникна логичният въпрос какво трябва да стане, за да може държавният резерв да се задейства", допълни той.

"Парламентът се е превърнал в куклен театър, някой друг дърпа телчето отдолу и те само си отварят устата, в случая натискат бутона, както им кажат", беше заключението на Симов по темата.

Във видеото гледайте още за глобения водещ на "Евроком", фалшивата информация и партийните субсидии:

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове