Отидете към основна версия

12 247 216

Радев: Премиерът е обигран политик, но не приемам да си гради образа върху трупове

  • румен радев

Не критикувам карантината, а апелирам за това да има достатъчно мерки - социални, икономически, да се управляват ограниченията разумно, каза още президентът

Не сме минавали границата в отношенията с премиера. Всяка власт се нуждае от коректив, особено когато е взела решение да въведе извънредно положение. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за Би Ти Ви. Защо в условията на криза президент и премиер не са единни, са питали 90% от зрителите.

Запитан какъв е проблема между него и премиера, Радев обяви: Не мисля, че има проблем.

Когато армията от безработни се множи всеки ден, е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Аз в това цупене и коментари няма да участвам. Мисля, че двамата показахме единни действия. Проведохме срещи и има взаимодействие по редица важни въпроси.

Според мен трябва да търсим проблем, там където има разминаване в мненията. Аз не искам тази криза да се управлява с паника и не разбирам как забивам нож в гърба на премиера. Говореното за трупове по улица не е ли паника? Никога не съм казвал, че ограниченията трябва да паднат, както твърди Бойко Борисов. Предложил съм мерки, които според мен ще помогнат в този тежък момент. Когато се цитира СЗО, трябва да се казва всичко. Да, от СЗО казаха, че излоционните мерки са добри, но също така казаха, че трябва да има безплатно масово тестване на всички граждани. Според мен ние изпуснахме този момент. Не искам да влизам в работата на експертите, но наистина изпуснахме момента. Ние не бяхме подготвени и нямахме тестове. С тестването щяхме да проследим болестта и да сме наясно кой е изградил антитела. Кабинетът безспорно взе точни и навременни мерки за социална изолация. Това е похвално. Другите положителни стъпки са, че кабинетът разгърна много активна информационна кампания за коронавируса и успя да пренастрои производството на редица български заводи. Но липсата на тестване е грешка. Нима енормално да се казва - няма да тестваме, защото е скъпо. Винаги съм казвал, че е много по-важно да се дават средства за хората и за здравеопазване", разкри Радев.

Защо беше тази реакция на моето вето, в края на краищата всички депутати го приеха, и тези от ГЕРБ. "Льо Монд" даде положителна оценка на ветото, защо бяха тези реакции, попита Радев. По повод критиката, че даде изявлението си в ден, в който е починал баща му, той обяви, че така го е учил баща му и не може слбед като е казал, че ще направи нещо, да го промени зарадил личен повод.

Нямам нужда от личен говорител, който да обяви смъртта на баща ми, това са лични неща, каза Радев.

Президентът разказа, че се обадил на премиера два часа преди да наложи вето и го уведомил. До този случай двамата се чували.

Трябва да обърнем приоритета на кабинета, който е за инвестиция в инфраструктурни проекти, в инвестиция в човешкия капитал, призова Радев.

Депутатите сами показаха, че действат по команда. Неведнъж са приемали да бъдат командвани, така се случи и с решението за заплатите им, обясни президентът защо сам той е изкомандвал депутатите.

Ние сме парламентарна република и парламентът трябва да изпълнява ефективен контрол над правителството, а не да бъде негов придатък. Депутатите допуснаха да бъдат командвани многократно от г-н Борисов - това не е ли шашкане във всички посоки, попита президентът.

Радев заяви, че подкрепя извънредното положение. Драстично обаче изоставаме със социални и икономически мерки. Това създава напрежение, добави той.

Ще покажа реакцията на работодателите и на работниците. В първия вариант, интересът беше много слаб. Сега има индикация, че повече работодатели ще се включат.

Задължително трябва да има помощ за бедните. Мерките трябва да са навременни, безвъзмездни и достъпни. Закъсняхме. Другите държави масово въведоха веднага масови социални мерки, за да не остава никой зад борда. Никой да не остава зад борда. Трябва ли гладният човек да излезе на улицата и да помете всичко? - попита президентът.

Трябвало да има ваучери за храна, да бъдат актуализирани социалните плащания, добави той. Има резерв в бюджета и никой не говори за него, подчерта Радев.

Много е важно в тази криза доверието между институциите и хората, те да усетят, че има държава. Защото това влияе и на психическия климат вътре в семействата, който е разклатен. Специалистите казват, че когато си под психическо напрежение, имунитетът се срива, коментира Радев. Той разказа, че му се обаждат родители на деца с увреждания, за които е важно те да излизат.

Не трябва да допускаме в България да се случва това, което стана в Англия - хората масово хукнаха по парковете. Затова е по-добре управляемо, с ясни правила, зададени от правителството, да се пуснат хората в парковете и на Витоша, полицията да следи, предложи президентът. Защото се опасявам да не стане така, че хората в един момент да омаловажат мерките, допълни той. И разказа, че на Витоша е виждал как семействата са на разстояние едно от друго.

Ние, българите, доказахме, че можем да сме отговорни, трябва да се разчита на съзнанието на хората, коментира още държавният глава.

Премиерът е обигран политик и не хвърля думи на вятъра, но не приемам да си гради образа върху страха, който сам раздухва, върху трупове. И все пак ще има виновен, знаем, че ще е Радев, каза той.

Не критикувам карантината, а апелирам за това да има достатъчно мерки - социални, икономически, да се управляват ограниченията разумно, каза още президентът. И даде пример, че по улиците има същия трафик, както преди.

Хаосът при излизането от тези мерки може да бъде много по-опасен от хаоса, който се създаде при въвеждането на извънредното положение, смята Радев. Не можем да кажем дата за излизането.

Запитан дали би удължил извънредното положение, той отсече: Мерките трябва да останат, докато не се види какво се случва. Но ние закъсняваме с подкрепата за домакинствата в нужда, на малкия и средния бизнес. Други държави, които го направиха, ще са пред нас по конкурентоспособност.

Ако се забавим с мерките и изпаднем в рецесия, а други държави вече дърпат мощно напред, ще се случи масова емиграция към тях, това е най-лошият сценарий, предупреди той.

Не говоря за хеликоптерни пари да ръсиш за всеки, говорим за хората, които са застрашени от глад. Повишаване, преразглеждане и актуализация, ваучери за храна, не трябва да оставяме да има гладни хора, отсече Радев и цитира банкера Буров, който казва, че безработицата е най-голямата беда.

Не искам и не трябва да делим живота и смъртта на българите на само починали от кронавирус, а другите да ги забравим. Годишно през зимата умират от усложнения по 2000 души, на месец по 300 души. Това е една мрачна статистика.

Е, от какво умират тези хора, няма ли да направим брифинг и да кажем, че вчера у нас са умрели еди колко си хора, от глад, студ, липса на медикаменти, липса на достъп до здравеопазване. И само сега ли се сещаме за възрастните хора в България? Ще мине тази криза и ще забравим, че има възрастни хора. Трябва да мислим как да вдигнем продължителността на живот, смята държавният глава.

Игра с живота не трябва да има. Да, това е мрачна статистика, но нека не забравяме, че грижата за възрастните хора трябва да е сред най-важните в държавата, отсече той.

Бих подал ръка на Борисов, ако няма други цели, допълни президентът.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 87 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове