Отидете към основна версия

1 868 58

Захариева убеждава ЕС: България е една от най-сигурните туристически дестинации

  • екатерина захариева-
  • мвнр-
  • туризъм-
  • министерство на външните работи

Външният министър участва във видеоконферентна среща с участието на външни министри и високопоставени дипломатически представители от 13 страни в ЕС и посветена на възстановяването на безопасното свободно пътуване в Европа

Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта, че вдигането на ограниченията за пътуване в Европейския съюз трябва да става координирано и в съответствие с Пакета за туризма и транспорта на Европейската комисия.

Екатерина Захариева говори по време на видеоконферентна среща, организирана от Германия с участието на външни министри и високопоставени дипломатически представители от 13 страни в ЕС и посветена на възстановяването на безопасното свободно пътуване в Европа.

България е приела строги правила за осигуряване на безопасността на туристическия сектор, който представлява близо 13% от българската икономика и около 11% от заетостта в страната, заяви Екатерина Захариева. От 1 юни в България са добре дошли туристи от 28 държави – членки на ЕС и Шенгенското пространство, които не подлежат на 14-дневна карантина, и от още 8, които трябва да преминат карантинен период. Външният ни министър изтъкна, че ситуацията в България във връзка с разпространението на коронавируса е стабилна като в момента сме една от най-сигурните туристически дестинации.

Участниците в срещата обсъдиха постепенното вдигане на ограничителните мерки в съответните страни и се договориха, че туристическите дейности ще изискват отговорен подход, който включва тясна координация между европейските партньори. Сигурността и здравето на гражданите през летния сезон трябва да бъдат гарантирани. Възстановяването на свободата на движение в ЕС  трябва да отчита ситуацията с COVID-19 във всяка страна и не бива  да вреди на усилията да се справим с пандемията.

Предпоставки за отмяна на официалните предупреждения срещу пътуване са ниско ниво на инфекции в страните на произход и крайна дестинация, както и конкретни мерки, предприети в областта на контрола на инфекциите и здравеопазването, особено в туризма и пътуванията въз основа на препоръките на ЕК по туризъм и транспорт от 13 май 2020 г.

Срещата се състоя по инициатива на външния министър на Германия Хайко Маас. В нея участваха външните министри и на Австрия, Кипър, Испания, Хърватия, Гърция, Италия, Малта, Нидерландия, Словения, както и заместник-министри на външните работи на Франция и Португалия. Това е втората подобна видеоконферентна среща, организирана от Германия с цел обсъждане на ситуацията с ограничителните мерки за пътуванията в ЕС. Първата се състоя на 18 май по повод представения от Европейската комисия Пакет за туризма и транспорта.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове