Отидете към основна версия

4 131 69

Хотелиерите и ресторантьорите оказват натиск – искат заведенията да отворят за празниците

  • ресторантьори-
  • хотелиери-
  • бхра-
  • заведения-
  • противоепидемични мерки

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация са недоволни от изказването на здравния министър проф. Костадин Ангелов, че противоепидемичние мерки няма да бъдат разхлабени след 21 декември

Снимка: БГНЕС

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изразява своето неудоволетворение относно изказването на здравния министър Костадин Ангелов, че и след 21-ви декември мерките няма да бъдат разхлабени, а заведенията към местата за настаняване ще останат затворени. Преди три седмици, когато бяха обявени новите рестрикции икономическият министър Лъчезар Борисов публично обеща на бизнеса, че всичко ще заработи отново, макар и при строги хигиенни и противоепидемични мерки след 3-седмичния период. Това се казва в писмо на БХРА до премиера Бойко Борисов с копие до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

Ето какво още пишат хотелиерите и ресторантьорите:

За пореден път управляващите не изпълняват обещанията и ангажиментите си към бизнеса и откровено подвеждат инвеститорите.

Хотелите и къщите за гости в цялата страна вече имат направени резервации за Коледа и Нова година, а техните клиенти очакват да посрещнат празниците в безопасност в местата за хранене и настаняване. Че именно това са най-сигурните бизнеси и са взели най-строги мерки призна и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В трудната икономически година, заради мерките за ограничаване на пандемията, двуседмичните празници в края на 2020 г. са единствения шанс за местата за настаняване да оцелеят и да запазят персонала си. Ако сега обаче не бъдат отворени заведенията в хотелите или не бъдат компенсирани от държавата финансово, хиляди хора ще посрещнат 2021 г. на опашките пред бюрата по труда.

Както неведнъж досега БХРА алармира, за персонала и собствениците на хотелите няма предвидени компенсации, тъй като техният бизнес не е затворен със заповед. Но реално не им е позволено да работят, тъй като потенциалните им клиенти няма къде да се хранят на спокойствие. И дори малцината, които все пак решават да почиват, трябва да ядат в петзвездни хотели единствено в стаята си, което помрачава честването на празниците.

В случай, че мерките наистина бъдат удължени и след 21 декември, от БХРА настояваме спешно да заработи схема за компенсиране на собствениците на хотели и заведения, за да се избегнат масови фалити. Според нас финансовата помощ от страна на държавата към хотелиерите и ресторантьорите вече е задължителна и тя трябва да бъде в размер минимум на 30 на сто от оборота за периода на затваряне от предходната година, а за новите бизнеси – на предходния период, в който са били отворени с пълен работен капацитет.

БХРА са категорични, че е задължително да бъдат предвидени и помощи за персонала в хотелите и заведенията към тях, които в момента не могат да се възползват от нито една социална мярка, тъй като се водят работещи, макар и само на хартия. Ние настояваме служителите ни да бъдат подпомогнати със сто процента от дължимата им заплата, а държавата да поеме и всички осигуровки. Ние не искаме да изпратим на улицата стотиците лоялни служители, в чието обучение са инвестирани не само средства, но и ноу хау.

Надяваме се на вашата подкрепа, тъй като сме сигурни, че всеки далновиден политик би подпомогнал в момент на криза структуроопределящ бранш на икономиката, който осигурява препитанието на цели региони и на редица други сектори.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове