Отидете към основна версия

1 875 76

Радев пред БСП: Огромните средства, инвестирани в машини за гласуване, трябва да бъдат оправдани (ОБЗОР)

  • румен радев-
  • корнелия нинова-
  • консултации

От БСП настояха за увеличаване на възнагражденията на членовете на СИК, които ще бъдат на първа линия в епидемичната обстановка, за да гарантират политическите права на своите сънародници

Снимка: Пресцентър

Огромните средства, които държавата инвестира в машини за гласуване, трябва да бъдат оправдани. Сега поставяме основите и за изборите през следващите години. Трябва да се повишава доверието на българите в машинното гласуване. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща с представители на БСП в рамките на консултациите във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Бих искала да разсеем едно внушение за отношенията между президента и БСП. Ние не воюваме с президента и президентската институция, увери лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова в началото на срещата. „Навсякъде из страната с г-жа Йотова сме радушно посрещани и имаме открит диалог с българските социалисти“, изтъкна държавният глава и допълни, че заедно с вицепрезидента никога не са отстъпвали от ангажимента си пред социалистите за по-справедлива и успешна България. Румен Радев напомни, че без силна опозиция демокрацията залинява.

Президентът посочи, че за да има повече доверие в машинното гласуване, е необходимо на края на изборния ден на случаен принцип да бъдат сравнени резултатите от хартиените разписки от машината с данните в електронната памет. Вицепрезидентът Илияна Йотова припомни, че все още не е известно дали е подписан договор за машините за гласуване, което буди съмнения дали ще бъдат спазени законовите срокове за доставка, сертифициране и обучение на изборната администрация.

Винаги сме защитавали машинното гласуване, смесването му с хартиено е отстъпление, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че партията подкрепя създаването на многомандатен избирателен район „Чужбина“, а гласуването по пощата трябва да върви заедно с активна регистрация.

Лидерът на БСП определи като обща цел максималната избирателна активност при запазване здравето на хората. „Силно притеснени сме, че оставаме с усещането, че здравните правила ще бъдат извадени в последния момент“, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова и припомни становището на Сдружението на общините, здравните правила да бъдат представени от управляващите възможно най-скоро, за да има достатъчно време за осигуряване на необходимите условия за гласуване. Корнелия Нинова изрази съгласие с настояването за бързо и категорично представяне на здравния протокол.

Секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева посочи, че в Изборния кодекс има забрана за снимане само по време на гласуването, но липсва негативна уредба за заснемане на останалата част от изборния процес. Проф. Друмева изтъкна, че е нужно въвеждането на позитивна уредба за възможността за заснемане при съставянето на протоколите и броенето на бюлетините.

Народният представител Крум Зарков се съгласи с необходимостта от промени в Изборния кодекс. „Ние ще участваме в този процес конструктивно, както до сега, но и ще играем ролята, отредена на всяка опозиция, за да предотвратим рисковете, когато се отваря Изборният кодекс“, заяви Зарков и посочи, че се изискват сериозни промени в закона, за да се избегне рискът от разминаване между заявените и постигнатите цели.

От БСП настояха да се увеличи заплащането на членовете на СИК, тъй като те застават на първа линия в епидемичната обстановка, за да гарантират политическите права на своите съграждани. По отношението датата на изборите, социалистите изтъкнаха, че тя е изцяло в правомощията на държавния глава и партията ще се съобрази с която и да е насрочена дата.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове