Last news in Fakti

14 Януари, 2021 14:14 3 232 20

Калоян Велчев пред ФАКТИ: Изглежда неизбежно резултатите от парламентарните избори да бъдат поставени под съмнение

  • калоян велчев-
  • избори-
  • парламентарни избори-
  • консултации-
  • румен радев-
  • има такъв народ

"Държавният глава може да повлияе, включвайки се неформално в изборната кампания. Високата трибуна, която той има, му дава възможност да заяви своята подкрепа към всички анти-ГЕРБ проекти", коментира Велчев

Калоян Велчев пред ФАКТИ: Изглежда неизбежно резултатите от парламентарните избори да бъдат поставени под съмнение - 1
Калоян Велчев; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Консултациите между президента Румен Радев и политически партии и граждански движения във връзка с датата, организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори официално приключиха вчера. Станахме свидетели на политически дебат между Радев и както представените парламентарно ГЕРБ, БСП, ДПС, и „Воля“, „Атака“, така и извънпарламентарните политически партии „Демократична България“, АБВ, МИР, Движение „България на гражданите“, „Волт“, „Движение 21“, „Републиканци за България“, „Възраждане“, „Има такъв народ“. Президентът Румен Радев се срещна още с „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“. ВМРО и НФСБ пък избраха да не участват в разговорите.

Но какво следва от тези консултации, имат ли действителна стойност и на какво ниво беше диалогът - за да говорим по тези въпроси от ФАКТИ се свързахме с политолога Калоян Велчев. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Велчев, какви конкретни действия биха могли да произлязат от подобни консултации на политически партии при президента относно парламентарните избори?

- Консултациите, които президентът Радев инициира на „Дондуков“ 2 нямат някаква задължаваща сила и не е нужно от тях да произлезе конкретно решение, законопроект, или други промени. Въпреки това, ако се беше постигнал консенсус от поканените политически сили относно правилата за провеждане на изборите, датата и начините за гласуване, то тази формирала се обща воля би могла да успокои страстите, да бъде облечена в законови промени и да даде известна увереност на българските граждани, че честността на изборния процес ще бъде гарантирана.

За съжаление, това не се случи и изглежда неизбежно резултатите от парламентарните избори да бъдат поставени под съмнение, каквито и да са те. Резултатът от бъдещите избори винаги може да бъде оспорен пред Конституционния съд и натрупалото се напрежение вероятно ще се прехвърли към съдиите там. Макар и консултациите да не доведоха до конкретни действия е положително да се види, че „Дондуков“ 2 отново се превръща в платформа за обществен дебат и макар и президентът да избърза с определянето на дата за изборите, той сякаш успя да извлече политическа полза от нея.

- Има ли смисъл от тези консултации - ето вицепремиерът г-н Каракачанов изрази съмнение в смисъла на тези консултации в свое интервю?

- Това, че патриотите отказаха участие в консултациите, по никакъв начин не се отрази на президентската инициатива. Ако има нещо, което е подкопало инициативата, то по-скоро е поведението на Марешки при визитата му на „Дондуков“ 2. Иначе смисъл има - видяхме как се позиционират основните политически сили по теми от дневния ред на обществото, видяхме, че е възможен диалог между институциите и не на последно място, видяхме опит на Радев за преминаване в нова и по-отговорна роля - от опозиционер към държавен глава, който инициира диалог и търси консенсусни решения по важни за обществото теми.

- Как смятате, трябва ли да има промени в Изборния кодекс за провеждането на предстоящите избори или бихме могли да проведем такива и без промени?

- Предложиха се твърде много идеи, които предполагат промени в Изборния кодекс. Например, ако управляващото мнозинство възприеме идеите за гласуване по пощата и онлайн излъчване при броенето на бюлетините, то би следвало да се регламентира на законово ниво. От друга страна, Венецианската комисия препоръчва промени в изборното законодателство да не бъдат правени непосредствено преди изборите, но тази препоръка почти винаги е била пренебрегвана от парламентарните мнозинства. Моето лично мнение е, че дори да бъдат направени промени, те няма да възстановят доверието в изборния процес, което е проблем. По-скоро ще наблюдаваме нова доза обвинения между различните политически сили.

- Всички виждаме, че отношенията между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 са обтегнати – тази обтегнатост може ли да повлияе на изборния процес?

- На срещата между Радев и ГЕРБ Цвета Караянчева обвини държавния глава, че с поведението си носи лична отговорност за подкопаването на доверието в изборите. Този пореден епизод на напрежение идва да ни покаже, че и двете страни имат вина за високото недоверие - от една страна Радев действително изговаря тези, които поставят под съмнение честността на вота, но от друга страна управлението на ГЕРБ е свързано със срив в доверието към публичните институции в държавата и, въпреки че не ГЕРБ, а ЦИК организира изборите, недоверието към властимащите със сигурност е проблем за легитимността на избора. Държавният глава може да повлияе, включвайки се неформално в изборната кампания. Високата трибуна, която той има, му дава възможност да заяви своята подкрепа към всички анти-ГЕРБ проекти и по този начин да формира коалиция срещу ГЕРБ около себе си, което впрочем ми се струва, че беше и една от целите на консултациите, които наблюдавахме на „Дондуков“ 2.

- На какво ниво бяха самите консултации, разговорите в тях, става ли дума за конструктивен политически диалог?

- Нивото на политически диалог беше по-високо от това, което сме свикнали да наблюдаваме последно време. Някои политически сили като „Демократична България“ предложиха множество конструктивни идеи за подобряване на изборния процес, които президентът Радев изглежда възприе. Други сили като„ Има такъв народ“ на Слави Трифонов и БСП изказаха открита подкрепа към президента Радев. Срещата между Радев и ГЕРБ макар и да мина в по-остър тон постави ясно основните съображения на двете страни и многото точки на разминаване между тях, без да се преминава изцяло в обиден тон и да се подкопае инициативата на държавния глава. Активно участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова. Единственото ярко изключение, разбира се, беше Марешки, който успя да превърне в неприятно зрелище визитата си.

- Как ще коментирате това, че промени в Изборния кодекс според Дариткова сега са "относително екзотични идеи", а именно от ГЕРБ дойде идеята за нов основен закон неотдавна?

- Този парадокс едва ли се нуждае от коментар. Мисля, че още преди месеци стана ясно, че проектът за нова Конституция на ГЕРБ е просто блъф, с който те успяха да се задържат на власт и да изкарат пълен мандат. От гледна точка на политическата игра това беше силен ход, защото в голяма степен подмени дневния ред на протеста, но от държавническа гледна точка Борисов демонстрира безотговорно поведение и направи опит да ни вкара в конституционна криза, във време на здравна криза и задаваща се икономическа.

- Очаквате ли висока избирателна активност на парламентарните избори – как изглеждат нещата от днешна гледна точка?

- Няма как да знаем каква ще е епидемиологичната обстановка в навечерието на изборите. Също така, не е ясно и какви точно стъпки ще бъдат предприети за гарантиране на здравето на гражданите в деня на изборите. Неизвестните са много. Има множество предпоставки за ниска избирателна активност и ние ги споменахме - множеството неяснотии, здравната криза и ниското доверие в изборния процес. Когато се насажда мнението, че едва ли не нищо не зависи от избирателите, те просто не отиват да гласуват, а от това печелят големите партии. Аз бих призовал българите да не се отчайват и да излязат, за да дадат гласа си в изборния ден, защото се задават ключови за нашето бъдеще избори и най-интересното е, че изборният резултат ще бъде решен от по-малките партии, защото към момента имаме паритет между ГЕРБ и БСП и именно по-малките партии, които влязат в парламента ще са ключови при създаването на нова управленска коалиция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ми ,

    10 4 Отговор
    Айде да не бием самара , та да се сеща магарето ...

    Коментиран от #17

  • 2 ТаУмВзе

    16 8 Отговор
    31 години изборчета и какво? Последна национална Катастрофа е резултатът.
  • 3 Емил

    9 16 Отговор
    Поредната търмповска статия! Вече е ясно, че БСП и русофилистиците губят изборите и тече промивка на мозъка - "изборите са манипулирани"! До изборите има три месеца, ама вече е ясно, че са манипулирана!!!
  • 4 Емил

    14 4 Отговор
    - Кaк щe кoмeнтирaтe тoвa, чe прoмeни в Избoрния кoдeкc cпoрeд Дaриткoвa ceгa ca "oтнocитeлнo eкзoтични идeи", a имeннo oт ГEРБ дoйдe идeятa зa нoв ocнoвeн зaкoн нeoтдaвнa?

    Маринкова, да сравняваш избирателен закон с конституция, показва невежество! Да задаваш въпрос, който съдържа отговора е манипулация! По-добре продължи образованието си, защото се излагаш!!!
  • 5 Петър

    13 4 Отговор
    Абсолютно вярно!
    Страхотна инициатива на президента, от която губещи се оказват патериците на властта, разбирайте варненския дерибей и псевдопатриотите.
    За младите експерти тези неща са ясни, ясни са и за гласоподавателите.
  • 6 ПЕНКО

    2 7 Отговор
    ВАЖНО Е СПЕЧЕЛИЛИЯТ ИЗБОРИТЕ ДА КАЖЕ : " ПРЕЗ ОНАЯ РАБОТА МИ Е - КАКВО ПИШЕТЕ И ПЛЯМПАТЕ - МАЛОУМНИ ИЗГЪЗЛЯЦИ " !!!!!!!!!
  • 7 user

    3 7 Отговор
    Божков и другия беглец в Сърбия целят дестабилизиране на държавата. Как най-лесно става това - като тръбиш навсякъде, че изборите са манипулирани и накараш фигурантите си у нас само за това да говорят.

    Коментиран от #9

  • 8 всички срещу гроб

    7 1 Отговор
    Само така може да измъкнем държавата от ръцете на мафията. След това реформи в прокуратурата и съд за тази мафия.
  • 9 т-п трол

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "user":

    Винаги са манипулирани, прави се чрез протоколите. Не случайно михаил константинов, щеф на информационно обслужване, които обработват данните, каза 2013г. че никога няма да допусне БСП на власт. И не случайно след като близнашки му поиска оставката, ГРОБ после пак го направиха шеф.
  • 10 Перо

    2 3 Отговор
    Резултатите от вота реално могат да бъдат оспорени само при светия синод. Системата налага,на имащия парламентарно мнозинство,чрез различни институциални квоти да упражнява контрол над всички власти.

    Коментиран от #16

  • 11 20 милиарда залог

    5 0 Отговор
    Ива една инициатива на сините, тиброиш се казва. Всеки, загрижен за България, може да стане наблюдател и да снима протоколите от секциите за да се сравняват после данните. Отделете един ден за да попречите на изборните манипулации. Залога е голям, 20 милиарда евро за справяне споследствията от коронавируса и мафията няма да жали средства.
  • 12 1321321321

    4 7 Отговор
    ПървО Веднага оставка на радевой продажникаммм
  • 13 първата изборна манипулация

    7 1 Отговор
    Имайте предвид, че троловете на герб лъжат и дезиформират за всеки един противник на политическото крило на тази организирана престъпна група. От "българите в чужбина са ни изоставили и не заслужават да гласуват" - аз бих казал че голяма част бяха протонени от мафията за тези десет години; до "ще дойдат комунистите" - странно от къде ще дойдат по крадливи и алчни "комунисти" от тези в герб?! Всички лъжи и всявани страхове, вкл. от корона вируса, целят отблъскване на избирателите от изборния процес за да може тяхния купен и манипулиран вот да вземе по-голям процент. Още преди изборите са почнали с манипулирането, представете си какво готвят за самия ден.
  • 14 Joco

    3 1 Отговор
    липсвами скара-бирата и плод-целенчука от ония безвъзвратно отминали години, еееха ако знаехте какво не сте видяли млади хораа
  • 15 НАРОДЪТ

    4 1 Отговор
    ВСИЧКИ МАСОВО ще ГЛАСУВАМЕ СРЕЩУ ХУНТАТА на ТУЛУПА.
  • 16 Българина

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Перо, и светия синод е техен, така, че и този вариант отпада.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кой68

    0 0 Отговор
    Който и да победи на 4 април-сам няма да може да състави правителство и да управлява.Ще има невъзможни коалиции.
    Нов политически Франкенщаин ще има ме.
  • 19 Избирателна

    1 0 Отговор
    активност - да господин Калоян Велчев тя може да бъде над 80 процента ако някой беше погледнал идеята ми която съм пратил на ЦИК още на 31.08.2020 а именно промяна в изборния кодеккс - там където е записано гласуването е задължително да стане СТИМУЛИРАНО ГЛАСУВАНЕ - разглеждам гласоподавателите като КОНСУЛТАНТИ на държавата - идват в СИК гласуват си получават си хонорара от 50 лева ! А това става като се монтират в 12500 СИК ПОС терминали за банкови карти както в магазините - пускаш си бюлетината и член от комисията след като се подпишеш ти вкарва картата в слота и тя се зарежда с 50 лева - после си я теглиш от банкомат . Тези които се обиждат от "стимулираното гласуване " не си теглят 50 то лева и сумата остава в бюджета !Всичко свързано с "мъртви души" "активна регистрация" "купен вот"и т.н отпада ..... Мога да Ви дам детайли и как софтуерно изглеждат нещата и още много подробности - вайбър 0877418335
  • 20 БОКО ЛЪЖЕЦА

    0 0 Отговор
    Президентът е чужд на лицемерието и отново атакува силно правителството .........СЪСТАВА НА КОЙТО СА КАЛИНКИ - КРАДЦИ КАТО БОЙКО