Отидете към основна версия

876 1

БСП и ГЕРБ в горещ спор за вота

  • мая манолова-
  • изборен кодекс-
  • избори
Снимка: БГНЕС

От БСП обвиниха ГЕРБ в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ, че приемат правила, които не гарантират прозрачността на изборите догодина, както и че се опитват да направят „далавера” с РЗС. Мнозинството пък настоява, че е предприело необходимите мерки за честното провеждане на вота и е изпълнило международните препоръки, отправени на страната след президентските избори миналата година.

Червеният депутат Мая Манолова подчерта пред бТВ, че партията й има няколко основни искания, които целят именно избягването на всякаква възможност за фалшификации с бюлетини и протоколи.

„За да се осуети подаването на бюлетина, носена отвън, предложих да се поставят два подписа върху бюлетината - на членове от секционната комисия. Това беше отхвърлено от НС. Има предложение да се правят извлечения от протоколите в секциите, които да са с удостоверителен характер – да показват колко са гласувалите, колко са действителните или недействителните бюлетини и т.н. като копия от тези извлечения се предоставят на всяка партия”, каза Манолова и допълни, че мярката е предложена, тъй като „в момента се подменят протоколи на избирателните комисии по пътя, а при въвеждането на данните също се правят промени”.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Емил Радев обясни, че и в момента може да се направи извлечение на протокола от всяка избирателна секция, но оригиналът е един. „Склонни сме да осигурим 16 000 ксерокса, колкото и да е трудно, за да удовлетворим желанието на опозицията да им се направят копия. Проблемът е, че те настояваха да има по 5-6 оригинала, което е невъзможно”, добави Радев.

Сред другите предложения на БСП за гаранции за честност на вота са - представители от опозицията в ръководството на избирателните комисии, както и публичен контрол върху начина, по който се въвеждат данните в информационното обслужване. „Обичайна грешка е да се разменят два резултата – примерно този на БСП с този на „Атака”. Искаме така да може да се направи паралелно преброяване при необходимост”, посочи още депутатът от Коалиция за България.

Според Манолова ГЕРБ „вкарват промяна в закона, така че РЗС да има членове в избирателните комисии” – нещо, на което досега тази партия не е имала право. Тъй като по закон председателят и заместника му в дадена секция не трябва да са от една и съща партия – така на практика се заобикаля това изискване, смятат червените.

Те негодуват и срещу „ограничените” права на международните наблюдатели, които не можели да присъстват на заседанията на ЦИК и РИК, както и в предаването на протоколите и въвеждането на данните от тях.

Според Радев това е било решено, тъй като протоколите и резултатите в тях щели да бъдат качвани в реално време онлайн в сайтовете на ЦИК.

Междувременно трети ден парламентът ще обсъжда промените в Изборния кодекс. Приетото до момента: отпада преференциалното гласуване; остава принципът за уседналост при гласуване на евро и местни избори. Ще се гласува, както досега, в неделя.

В четвъртък опозицията не можа да се пребори за зам.-председателските места в избирателните комисии и да прокара текст наблюдателите на изборите да присъстват и в секционните комисии през целия изборен процес.

Прието беше, че заседанията на ЦИК ще се излъчват на живо в интернет, не всички решения обаче ще могат да се обжалват в съда. В знак на протест „Атака” напусна заседанието.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове