Отидете към основна версия

1 646 21

Захариева: Лъжа е, че оспорваме македонската идентичност

  • екатерина захариева-
  • македония-
  • отношения-
  • идентичност

Между двете страни има диалог, за разлика от предходни периоди, като например управлението на Груевски, когато не е имало никакви срещи

Снимка: БГНЕС

Твърденията, че България оспорва македонската идентичност, са лъжа. Постоянните обидни изказвания и лъжите спрямо българската позиция и българския народ може да доведат до негативна промяна в отношението на българите.

Такава позиция изрази българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю пред известния македонски публицист Насер Селмани от изданието zoom.mk, разпространено и пред много албаноезични медии в региона.

"Не е вярно, че оспорваме македонската идентичност. Това е лъжа. Много пъти сме го казвали, вашите политици го знаят. По-лесно се представя и пред македонското общество, и през европейските политици това, че ние оспорваме вашата идентичност. Въпросът дали оспорваме идентичността е решен с акта на признаване на независимостта на РС Македония от България като първа страна." - подчерта Захариева, цитирана от БГНЕС.

Тя добави, че България държи македонските политици да спазват ангажиментите, които са поели, и по-конкретно Договора за добросъседство и приятелство, подписан от двете страни през август 2017 г.

"Много държим да престане насаждането на омраза към България и българите, поколение след поколение. Не е нормално в ХХI век това да се случва и да се печелят избори с единствена програма, омраза и отричане на някоя съседна държава. Това не се случва в България и много се радвам, че е така." - посочи външният министър.

Същевременно тя заяви, че сега между двете страни има диалог, за разлика от предходни периоди, като например управлението на Груевски, когато не е имало никакви срещи.

"Имаме проблеми, имаме твърде остра публична риторика, непремерен изказ, от които аз се опитвам да не съм част. Премиерът също. Моят призив е да не си говорим през медиите, ние сме в постоянен контакт, имаме си телефоните. Винаги може да се чуем, винаги може да се видим." - посочи Захариева.

Според нея решението на проблема между двете страни е във връщането към Договора за приятелство и добросъседство и неговото изпълняване. Но това връщане, подчерта тя, трябва да бъде доброжелателно.

"Забелязахме постепенно отстъпление от ангажиментите по Договора веднага след като РС Македония стана наш съюзник в НАТО. Не ни се иска да мислим, че договорите се подписват само, за да каже България "да" и след това спират да се изпълняват." - отбеляза Захариева.

Тя подчерта, че Договорът не се изчерпва само с работата на Смесената историческа комисия. "Но когато едностранно се спира работата на Комисията с аргумент, че има избори, ние не можем да приемем това. Не може да се спира работата на професионална историческа комисия, която има ясен мандат от Договора." - каза още Екатерина Захариева.

Та е категорична, че трябва да намерим начин как да кажем истината на поколенията, да спрем да ги заблуждаваме и да намерим начин да гледаме напред в бъдещето. "Не бива да пропускаме още години. Вярвам, че това ще стане с добра воля." - увери Захариева.

Фактът, че темата за разширяването на Европейския съюз остава приоритет 2 години и половина след българското председателство, говори, че сме си свършили работата много добре, аргументира се външният министър.

"Когато представяхме приоритетите на председателството, ни посъветваха да не засягаме разширяването, защото то не е много популярна тема. Въпреки това ние го превърнахме в наш приоритет." - напомни тя.

Захариева подчерта, че европейският коридор №8 е много важен и че е абсурдно през XXI век да няма жп връзка между двете страни.

"Тя е важна преди всичко за хората и бизнеса. РС Македония изгуби 130 млн. евро от миналия програмен период. Още предишния еврокомисар предупреждаваше, че няма проектна готовност, че периодът изтича и парите ще бъдат загубени." - припомни Захариева.

Външният ни министър посочи, че има много сигнали от български компании, че пред тях се създават пречки да развиват своя бизнес в РС Македония.

Тя отбеляза, че отношенията с албанците в региона са прекрасни.

"Критично важно е и РС Македония, и Албания да вървят в една посока. Винаги сме подкрепяли европейската перспектива на Албания. Винаги сме се отзовавали да помогнем. Отношенията между България и Албания са такива каквито трябва да бъдат между съседи. Винаги сме си помагали в трудни моменти и така ще продължим." - заяви Захариева.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове