Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 10:41 1 601 21

Захариева: Лъжа е, че оспорваме македонската идентичност

  • екатерина захариева-
  • македония-
  • отношения-
  • идентичност

Между двете страни има диалог, за разлика от предходни периоди, като например управлението на Груевски, когато не е имало никакви срещи

Захариева: Лъжа е, че оспорваме македонската идентичност - 1
Снимка: БГНЕС

Твърденията, че България оспорва македонската идентичност, са лъжа. Постоянните обидни изказвания и лъжите спрямо българската позиция и българския народ може да доведат до негативна промяна в отношението на българите.

Такава позиция изрази българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю пред известния македонски публицист Насер Селмани от изданието zoom.mk, разпространено и пред много албаноезични медии в региона.

"Не е вярно, че оспорваме македонската идентичност. Това е лъжа. Много пъти сме го казвали, вашите политици го знаят. По-лесно се представя и пред македонското общество, и през европейските политици това, че ние оспорваме вашата идентичност. Въпросът дали оспорваме идентичността е решен с акта на признаване на независимостта на РС Македония от България като първа страна." - подчерта Захариева, цитирана от БГНЕС.

Тя добави, че България държи македонските политици да спазват ангажиментите, които са поели, и по-конкретно Договора за добросъседство и приятелство, подписан от двете страни през август 2017 г.

"Много държим да престане насаждането на омраза към България и българите, поколение след поколение. Не е нормално в ХХI век това да се случва и да се печелят избори с единствена програма, омраза и отричане на някоя съседна държава. Това не се случва в България и много се радвам, че е така." - посочи външният министър.

Същевременно тя заяви, че сега между двете страни има диалог, за разлика от предходни периоди, като например управлението на Груевски, когато не е имало никакви срещи.

"Имаме проблеми, имаме твърде остра публична риторика, непремерен изказ, от които аз се опитвам да не съм част. Премиерът също. Моят призив е да не си говорим през медиите, ние сме в постоянен контакт, имаме си телефоните. Винаги може да се чуем, винаги може да се видим." - посочи Захариева.

Според нея решението на проблема между двете страни е във връщането към Договора за приятелство и добросъседство и неговото изпълняване. Но това връщане, подчерта тя, трябва да бъде доброжелателно.

"Забелязахме постепенно отстъпление от ангажиментите по Договора веднага след като РС Македония стана наш съюзник в НАТО. Не ни се иска да мислим, че договорите се подписват само, за да каже България "да" и след това спират да се изпълняват." - отбеляза Захариева.

Тя подчерта, че Договорът не се изчерпва само с работата на Смесената историческа комисия. "Но когато едностранно се спира работата на Комисията с аргумент, че има избори, ние не можем да приемем това. Не може да се спира работата на професионална историческа комисия, която има ясен мандат от Договора." - каза още Екатерина Захариева.

Та е категорична, че трябва да намерим начин как да кажем истината на поколенията, да спрем да ги заблуждаваме и да намерим начин да гледаме напред в бъдещето. "Не бива да пропускаме още години. Вярвам, че това ще стане с добра воля." - увери Захариева.

Фактът, че темата за разширяването на Европейския съюз остава приоритет 2 години и половина след българското председателство, говори, че сме си свършили работата много добре, аргументира се външният министър.

"Когато представяхме приоритетите на председателството, ни посъветваха да не засягаме разширяването, защото то не е много популярна тема. Въпреки това ние го превърнахме в наш приоритет." - напомни тя.

Захариева подчерта, че европейският коридор №8 е много важен и че е абсурдно през XXI век да няма жп връзка между двете страни.

"Тя е важна преди всичко за хората и бизнеса. РС Македония изгуби 130 млн. евро от миналия програмен период. Още предишния еврокомисар предупреждаваше, че няма проектна готовност, че периодът изтича и парите ще бъдат загубени." - припомни Захариева.

Външният ни министър посочи, че има много сигнали от български компании, че пред тях се създават пречки да развиват своя бизнес в РС Македония.

Тя отбеляза, че отношенията с албанците в региона са прекрасни.

"Критично важно е и РС Македония, и Албания да вървят в една посока. Винаги сме подкрепяли европейската перспектива на Албания. Винаги сме се отзовавали да помогнем. Отношенията между България и Албания са такива каквито трябва да бъдат между съседи. Винаги сме си помагали в трудни моменти и така ще продължим." - заяви Захариева.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    19 7 Отговор
    Тая е национален предател. Разбира се, че я оспорваме. Това е държавна измяна.
  • 2 Дельо Хайдутин

    12 5 Отговор
    А така.Малко македонизъм за отвличане на вниманието от Фандъкова.
  • 3 Кътке

    4 5 Отговор
    Бегай у къщите за птици на мужо си, че нема кой да рини
  • 4 Калинка на хранилка

    5 5 Отговор
    Дашна мома.
  • 5 Перо

    13 1 Отговор
    Ако договора беше читав нямаше да има “доброжелателно” или недоброжелателно отношение,а ще има само изпълнение,като договора им с гърците. Сега начина е анекс с точни изисквания и време за изпълнение,последващо от изолация до готовност! До тогава Вето!!!
  • 6 Балканскохоро

    8 2 Отговор
    След изборите мутрите, няма да са в изпълнителната власт. България и Албания, ще станат Конфедерация, така Албания де факто, ще стане част, от Е.С. А Р.С.Македония, ще има време да мисли, докато се сети, че по времето на цар Самуил се е наричала Кутмичевица!
  • 7 То тъй, ама...

    5 0 Отговор
    След като не я оспорваме, значи я признаваме ?! Идентичност - произход, история, език и т.н.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 другарят

    9 3 Отговор
    Внимание! Изгубила се е една много проста и шашава овца на име Е З! Който я срещне да я върже за най-близкото дърво или стълб! Ако признаваме "македонската идентичност", значи ги признаваме като отделен народ! Признаването от България на рупублика Македония, е признаване само на нейният суверенитет и право на независима държава!" идентичност" озночава -отделна същност! "МАКЕДОНСКА ИДЕНТИЧНОСТ" -означава фактически отделен македонски народ!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Македон

    2 8 Отговор
    Блгарска работа...признаване па не признаване хехехех утре пак...признаване па не признаване хахахах

    Коментиран от #12, #15, #16

  • 12 Кутмичевица

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Македон":

    Кое не ти е ясно? Признаваме, че има фалшификация и манипулация по отношение на произхода и езика на населението в БЮРМ. Дори и ти си наясно, че сърбите чрез геноцид над българското население и с подкрепата на Коминтерна разбирай СССР провеждаха целенасочена антибългарска македонистична политика. Всичко е фалшиво измислено и чрез средствата на пропадандата налагано, като истина. Но не е истина. Има доказателства, за това не са просто думи. С лъжа няма бъдеще.
  • 13 кико

    7 0 Отговор
    Там ви е грешката , че си говорите по телефоните , вместо с ноти и на форуми !!! Според мен няма никакъв смисъл въобще да говорим с тях !
    Ако г-жа министърът смята , че говори с политици , тя се лъже , това е също като да говориш с радио /неодушевен предмет / ! Госпожо, вие сте тракийка и може би не знаете техния начин на общуване : " Яз
    ле те питам , а ти ке ми велиш со ДА " !!! Да им теглим чертата и да си
    гледаме нас си !!! Да чекат до второ пришествие , а па ние ке си помисламе , шо да пеаиме !!! Време бол !!!
  • 14 Бг от Маке

    11 0 Отговор
    Захариева, попита ли мен, попита ли българите, тези българи с произход от областта Македония, дали приеемат македонската идентичност?
    Нищо не съм приел, нито българите са приели тази идентичност.
    С подобна пораженческа политика нищо добро няма да ни се случи.
  • 15 АНОНИМЕН

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Македон":

    Аха! Пак се яви щатния дразнител за "кликове"! Приходите от НЕТ-трафик и реклами са важни за ФАКТИ и го разбирам! Но да вкарваш трол на ясла в коментара вече не се рентира!
  • 16 Какъв

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Македон":

    Македон си бре, по лесно може да откриеш динозавър отколкото жив македон(ец), нали подписахте преспанското споразумение и там ясно пише - македонците са елини!!! Оти си прекръстихте площади и летища, там с краденето ударихте на камък, с краденето на българска история ни чака същото!! Така че най ви отива името Република Северна Ренегатия - казано съкратено СРС ( сересе ) !!! Айде вече спирай с троленето сересенчо!!

    Коментиран от #17

  • 17 Македон

    0 6 Отговор

    До коментар #16 от "Какъв":

    А каде беше Блгариа през Антиката? В Европа или Азиа???И на каков език говорехте тогава? На днешниот които откраднахте от македонците или на прото блгарски?

    Коментиран от #19

  • 18 17, през антиката

    0 0 Отговор
    вашият македонски Персей е Джани Версаче и Джорджо Армани.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Македон":

    Михаил Аталиат - „История”
    ...мизи са със сигурност българите, които по-късно получили своето ново название...",
    "...българите са мирмидонците..."

    Зонара, речник
    Пеонци - латинци или тракийски народ, македони. Тези са така наречените панонци. Панонците са българи."

    Йоан Цецас, „Хилиади”
    "Пеонците са българи".

    Фулко, френски свещеник, описание на първи кръстоносен поход 1096 г.
    "Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum" -
    „Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници”.

    карта от 4 век от Св. Йероним (331-420), той е написал името на нашите земи в античността - Mesia hec & Vulgaria (Мизия, тук и България).
    Тя е съставена по още по-стари карти – на владиката Евсевий Кесарийски (270-33 , наричан "баща на църковната история". Картата е запазена в препис от 12 в.

    Йоан Цеца - "И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин." (ГИБИ10 с. 104)

    Йоан Малала и Йоан Екзарх направо твърдят, че Ахил е бил българин (ДЯК ком. с. 211)

    Мавро Орбини цитира сведения на Марк Аврелий Касиодор, че българите са се сражавали с римляните около 390 г. (МАВ с. 51-52).

    Касиодор (VI век, римски историк) пише, че «Българите са стар мизийски или илирийски народ»

    Енодий Тицийски (473-524, епископ, придворен
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Назначената от Козяк започна маневри за изпълнение на заповедите от САЩ.Трябва да си сляп да не го виждаш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове