Отидете към основна версия

5 070 39

Пламен Бобоков и президентският секретар Пламен Узунов съдят прокуратурата

  • пламен бобоков-
  • пламен узунов

Всеки от тях иска по 26 хиляди лева от държавното обвинение като обезщетение за неимуществени вреди

Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският секретар Пламен Узунов съдят прокуратурата. Делото е заведено по Закона за отговорността на държавата, а всеки от тях иска по 26 хил. лева от държавното обвинение като обезщетение за неимуществени вреди, сочи справка на вестник "Сега".

Бобоков и Узунов претендират, че заради липсата на последващи действия от страна на прокуратурата след 9 юли 2020 г. двамата са в непрекъсната несигурност. Държавното обвинение нито внася акт, нито пък прекратява разследването.

На 4 март Софийският градски съд е разпоредил на прокуратурата да бъде пратен препис от исковата молба. Тепърва ще се разменят книжа, преди делото да тръгне по същество.

Бобоков и Узунов бяха задържани на 9 юли м.г. при нахлуването на прокурори и служители на бюрото за защита на главния прокурор в президентството.

"ФрогНюз" припомня, че рейдът на “Дондуков 2” преля и чашата на общественото недоволство през лятото на изминалата година и доведе до избухването на антиправителствените протести. Разследването срещу Бобоков и Узунов е за търговия с влияние и е отделено от голямото дело "Боклукгейт", в което бе замесен и бившият вече зам.-министър на МРРБ Красимир Живков.

Според прокуратурата от ноември 2019 г. до края на януари 2020 г. в Русе и София Бобоков се сговорил с Узунов да вършат в страната или в чужбина търговия с влияние и престъпления по служба. Освен това в периода от май до август 2019 г. чрез 21 деяния склонил Пламен Узунов да наруши служебните си задължения, за да набави за себе си облага - своевременното получаване на достоверна информация за случващото се в политическия живот на Либия и Украйна. Информацията му била необходима за вземане на решения, свързани с икономическите му интереси в тези държави. С тази информация той не можел да се сдобие по правомерен начин, твърди обвинението. Така била разгласена информация, станала известна на Узунов по служба. Стигнало се и до уронване на престижа на президентската институция сред гражданите и застрашаване на националната сигурност чрез разкриване на оперативния интерес на Служба "Военна информация", твърди прокуратурата.

През юли, докато гледаше мярката за неотклонение на Бобоков, спецсъдът постанови, че доказателствата не стигат за извода, че той умишлено е склонил Узунов да извърши престъплението по служба. Съдът не може да изведе извод дори за намек за такова действие от страна на Бобоков. Събрани са убедителни доказателства за това, че Бобоков е получил от Узунов данни за политическата обстановка в Либия и Украйна през приложението WhatsApp. Става дума обаче за данни от открити източници, а не за секретна информация, записа в определението си съдия Ангелина Гергинска.

По-късно различни съдилища обявиха и 72-часовото задържане, разпоредено от прокурор, за Узунов и за Бобоков, за самоцел и произвол. Решението за Узунов е окончателно, а това за Бобоков тепърва ще се гледа на втора инстанция от Административния съд в София.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове