Last news in Fakti

16 Март, 2021 10:32 5 055 39

Пламен Бобоков и президентският секретар Пламен Узунов съдят прокуратурата

  • пламен бобоков-
  • пламен узунов

Всеки от тях иска по 26 хиляди лева от държавното обвинение като обезщетение за неимуществени вреди

Пламен Бобоков и президентският секретар Пламен Узунов съдят прокуратурата - 1
Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският секретар Пламен Узунов съдят прокуратурата. Делото е заведено по Закона за отговорността на държавата, а всеки от тях иска по 26 хил. лева от държавното обвинение като обезщетение за неимуществени вреди, сочи справка на вестник "Сега".

Бобоков и Узунов претендират, че заради липсата на последващи действия от страна на прокуратурата след 9 юли 2020 г. двамата са в непрекъсната несигурност. Държавното обвинение нито внася акт, нито пък прекратява разследването.

На 4 март Софийският градски съд е разпоредил на прокуратурата да бъде пратен препис от исковата молба. Тепърва ще се разменят книжа, преди делото да тръгне по същество.

Бобоков и Узунов бяха задържани на 9 юли м.г. при нахлуването на прокурори и служители на бюрото за защита на главния прокурор в президентството.

"ФрогНюз" припомня, че рейдът на “Дондуков 2” преля и чашата на общественото недоволство през лятото на изминалата година и доведе до избухването на антиправителствените протести. Разследването срещу Бобоков и Узунов е за търговия с влияние и е отделено от голямото дело "Боклукгейт", в което бе замесен и бившият вече зам.-министър на МРРБ Красимир Живков.

Според прокуратурата от ноември 2019 г. до края на януари 2020 г. в Русе и София Бобоков се сговорил с Узунов да вършат в страната или в чужбина търговия с влияние и престъпления по служба. Освен това в периода от май до август 2019 г. чрез 21 деяния склонил Пламен Узунов да наруши служебните си задължения, за да набави за себе си облага - своевременното получаване на достоверна информация за случващото се в политическия живот на Либия и Украйна. Информацията му била необходима за вземане на решения, свързани с икономическите му интереси в тези държави. С тази информация той не можел да се сдобие по правомерен начин, твърди обвинението. Така била разгласена информация, станала известна на Узунов по служба. Стигнало се и до уронване на престижа на президентската институция сред гражданите и застрашаване на националната сигурност чрез разкриване на оперативния интерес на Служба "Военна информация", твърди прокуратурата.

През юли, докато гледаше мярката за неотклонение на Бобоков, спецсъдът постанови, че доказателствата не стигат за извода, че той умишлено е склонил Узунов да извърши престъплението по служба. Съдът не може да изведе извод дори за намек за такова действие от страна на Бобоков. Събрани са убедителни доказателства за това, че Бобоков е получил от Узунов данни за политическата обстановка в Либия и Украйна през приложението WhatsApp. Става дума обаче за данни от открити източници, а не за секретна информация, записа в определението си съдия Ангелина Гергинска.

По-късно различни съдилища обявиха и 72-часовото задържане, разпоредено от прокурор, за Узунов и за Бобоков, за самоцел и произвол. Решението за Узунов е окончателно, а това за Бобоков тепърва ще се гледа на втора инстанция от Административния съд в София.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 top

    103 8 Отговор
    Сега господин Гешев и компания ДА ПЛАТЯТ СУМАТА.

    Коментиран от #14

  • 2 Сомалийския пират

    23 120 Отговор
    Нагли до безобразие,вместо да са на топло с фигуранта се правят на интересни, няма нищо скоро Гешев ще ги прибере.

    Коментиран от #3, #13

  • 3 Последния Софиянец

    95 7 Отговор

    До коментар #2 от "Сомалийския пират":

    Май само ти не си разбрал че Гешеф си заминава?
  • 4 Така е в

    68 4 Отговор
    Мутро стан. В държавата на мутро-милиционерския режим....
  • 5 Гражданин

    67 3 Отговор
    Този иск пак ние ще го плащаме.... Плащаме за справедливост, но тя ни излиза през носа...
  • 6 народ

    52 2 Отговор
    Неудобните и не снасящи на властта и човека от СИК - получават "заслуженото"....
  • 7 пожелание

    64 2 Отговор
    Гешев с боко са за доживотен затвор !!
  • 8 наблюдаващ

    60 3 Отговор
    И въпреки, че Гешев е пътник, това не означава, че не трябва да плати за всички изпълнявани от него поръчки, за които държавата ни ще бъде осъдена на по късен етап! А не всички ние да плащаме золумите му и прищевките на поръчителите му!
  • 9 Ам Чи

    8 48 Отговор
    Трябва да бъдат съдени и за превратаджийските протести започнали с техните пари
  • 10 мит

    45 2 Отговор
    Някоя партия предлага ли прокарването на закон за персонална отговорност на държавните чиновници. Като сбъркаш - плащащ последствията и продължаваш да работиш. Ако неможеш да платиш, дисциплинарно уволнение и съдия изпълнител във тях да описва. Мен за 20 лева към мтел ме търси съдия изпълнител, те ни ощетяват с милиони ежегодно, освен всички останали масрафи които пак ние плащаме и нищо, проблеми няма.
  • 11 Тежка е властта

    17 11 Отговор
    Лесно ли му е на Гешев ? Не знае кой е назначил Бобоков за олигарх , да внася у нас евроатлантически отпадъци . Ами ако настъпи интересите на западните си партньори ?
  • 12 в Булгар стан

    31 1 Отговор
    Групировката герп разчиства пътя за своите феодали и брутално, чрез държавата заграбва чужди бизнеси.
  • 13 ежко

    36 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сомалийския пират":

    Чакай малко.Ако прокуратурата има доказателства -да вкарва делото в съда,а ако няма -да прекратява производството!Не може да се държи някой на принципа "аха-аха"...
  • 14 Няма да платят

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "top":

    Закона е направен така, че да се скрият под шапката на институцията, но има опция гл. прокурор да подаде оставка поради некадърност, некомпетентност, симулация на дейност...впоследствие да понесе наказателна отговорност! Опозориха държавата!

    Коментиран от #37

  • 15 Пълни права на Президента

    14 1 Отговор
    При съмнение за корупция да може да ги дисципва и да повдига обвинения към държавните служители! То се видяло тоулоупа само джипка кара, работа не върши в полза на обществото!

    Коментиран от #18, #34

  • 16 ГешеФ

    19 1 Отговор
    Аз съм просто един слуга на мойте господари..
  • 17 име

    3 17 Отговор
    ще трябва гешев да почака до есента. тогава на опг льотчик му свършва мандата ииии....
  • 18 наблюдаващ

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пълни права на Президента":

    И ако сега имаш достоен Президент, каква гаранция имаш, че утре ще е такъв или няма да сложат за Президент някой като Гешев! Само силно гражданско общество може да изгради държава, като скача и се бори с всичко което не е справедливо и честно! Всичко останало е пунта мара, корупция, зависимост и власт!

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Не е така Наблюдаващ

    4 10 Отговор

    До коментар #18 от "наблюдаващ":

    Президентът ни е личност! Плюс това е военен! Аз на военните вярвам! Те имат чест и достойнство, заклели са се, не са страхливци...!Той пак ще бъде Президент, заслужава го! ТОЛОупа е прост и така му е лесно...сам си го каза...не съм доволен от него, въпрос на време е да понесе отговорност, ако не избяга....?!?

    Коментиран от #21, #27

  • 21 наблюдаващ

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Не е така Наблюдаващ":

    Съгласен съм! Но не си вникнал в написаното! Ще бъде Президент и втори мандат! А после! Ако продължим да нямаме държава, каква гаранция имаш, че на тази позиция, няма да се сложи удобен и послушен! Именно затова, не може да се делегират такива права!

    Коментиран от #22

  • 22 Не вярвам

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "наблюдаващ":

    Българинът да търпи “во веки веков”, мушенници да го управляват! С всеки изминал ден хората се озлобяват, наслагва се и като избие...става лошо, много лошо! Затова мисля, че тоулоупа, чака да опре ножа до кокала след което ще избяга, което пък ще е И сериозна забележка за тези които ще дойдат след него! Да видим..

    Коментиран от #25

  • 23 ГЕШЕВ И КОМПАНИЯ ОТКРАДНАХА

    4 2 Отговор
    МИЛИОНИ. .СЛЕД ЧЕТВЪРТИ АПРИЛ ЩЕ СЕ ОТТЕГЛЯТ ДА ЯДАТ ПАРИТЕ НА СПОКОЙСТВИЕ
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 наблюдаващ

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Не вярвам":

    Проблема на Българина е, че все го лъжат и той всеки път приема с наведена главица! Има задкулисие и то управлява хора със зависимости! А ние избираме такива, защото задкулисието, такива ни предлага! И докато не се появи силно гражданско общество, което да скочи и да си защити интересите на първата измама, на първата лъжа, на първата кражба, народа ше продължи да е овца! Погледни и по форумите! Плаща се на тролове, за да се оплюе някой или да се прокарват интереси! И всички приемат това за нормално!

    Коментиран от #28

  • 26 ЯКО ТЪПИ

    5 4 Отговор
    БОБОКОВИ СА ДОБРИ ХОРА - ТРОВЯТ НИ С ОЛОВО. ЗАРАВЯТ В ПОЧВАТА СТАРИ АКУМУЛАТОРИ, А НИЕ РУПАМЕ МАРУЛИ С ОЛОВО! УРА ДРУГАРИ! ДРУГАРИ=ДЕБИЛИ.
  • 27 Бай Стою касапина

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "Не е така Наблюдаващ":

    Каква чест и какво достойнство виждаш в човек назначил любовницата си на две заплати, осигурил й и държавен апартамент където да се усамотяват с нея?Поне да се беше бръкнал в джоба да я издържа, а той с държавни пари. В същото време изневерявал усърдно и на жена си. Та тази личност ли е пример за честност и достойнство? Ако той е образецът, то нямаме нужда от такива личности.

    Коментиран от #29, #30, #33

  • 28 Ще дойде Време

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "наблюдаващ":

    Когато неосъзнатите, ще прогледнат!

    Коментиран от #32

  • 29 Амед Азнавур

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Стою касапина":

    да повторя   

    като зелен лейтенант 94 г без да знае командването се оказва в сащ  завръща се през турция с тогавашният американски военен аташе  уж завършил академия  а то школа на цру

    От тогава е над 8 пъти в сащ и нито веднъж в русия.

    с дейното му  участие са затрити военна техника обурудване. Служебното Му правителство и без  мандат  на нерегламентирани срещи  обещава И парите напред.за таралясниците

    Никога нее бил "Доктор на Воените науки"  но незаконно се титулува такъв



    на тиквата след като му наредиха  кой да е той извади "мамата" на която не само не прави кампания и тя стигна балотаж  ами Фалшифицира в полза  на фигуранта изборите

    Митът че е руски кандидат се разбива от действвията му както и включване на  "Майстора"/доказана мутра и други в обкръжението си

    Дреболии са ,че при жена и деца  има  любовница  особа  изкарвала си прехраната на коленца зад бюрата но назначена на 2 заплати и даден апартамент
  • 30 Ти от къде имаш

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Стою касапина":

    Такава информация? Да не им светиш нещо? Да ме си домакин в апартамента? Да ме си труд и работна заплата в президентството и да пишеш договорите им?
  • 31 лелеле

    3 0 Отговор
    Видяхте ли охраната на престъпника Гешев - талибани с еднометрови бради!
  • 32 наблюдаващ

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ще дойде Време":

    Мислиш ли? Я погледни платените глупаци под твоя и над твоя коментар! За да се осъзнае, трябва акъл, поне колкото да знае човек, че без достойнство се превръща в отпадък и да си го пази, а не да го продава/подарява за жълти стотинки!
  • 33 Истината

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Стою касапина":

    "КАсапина" личния живот на всеки е неприкосновен! С кой спи под юоргана Си е негова работа! Но това че е пъти, пак повтарям , пъти по образован от тартора ти,владее три езика, представителен, не говори безсмислици, и биографията му и впечатляваща! За фигурата му ... Там да не пипаме.

    Коментиран от #35, #36

  • 34 АМИ

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пълни права на Президента":

    ФИГУРАНТА КОЙ ЩЕ ГО КОНТРОЛИРА ???? НАЛИ ВИЖДАШ , ЧЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВА !!!
  • 35 Да бе

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    Твоя приятел пише , ЧЕ АЙЛЯКЧИЯТА- ФИГУРАНТ, знае четири езика ???? А ся де ....колко точно е ГРАМОТЕН, кажи ....??? Че станахте много лъжливите овчарчета !!!!!😄😄😄😄😄
  • 36 ЕХАА

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    АБЕ ДА ТИ КАЖА ЧЕСТНО, ДАДЪТ ЛИ МУ МИКРОФОН НА ФАТМАКА - ЛЬОТЧИК , САМО ПРОСТОТИИ ЗАПОЧВА ДА БЪЛВА !!!! ТИ ЗА ТОВА ЛИ МУ СЕ РАДВАШ ТОЛКОВА МНОГО ????
  • 37 Антимафия

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Няма да платят":

    Напълно изчерпателно?

    Но кой, ще е този освободител ,
    от Делян Пеевското мракобесие в Държавата??

    Министрите , ги уволняват от едната служба ,
    за да бъдат, веднага назначени "Калинки" в друга ?

    Това е демострация на Мафията,
    че е непревзимаема?

    Явно и без майтапи ,
    нужен ни е Италянския Прокурор Гартиери,
    само за за 3 месеца?

    Сега е момента за запитване до Гартиери ,
    той каза в едно интервю,
    че е готов ,да помогне на България?
  • 38 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    БКП-ДС-БСП --- Е ВНОВНА ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ВСЕКИ БОБОКОВ - И КРАСИМИР МИХАЙЛОВ /ПАРГОВ / -И СЛАНИНЬО ПЕЕВСКИ / С БАЩА ОТ ДС /- И ВСЕКИ В. БОЖКОВ - И ВСЕКИ "ВЪЛК" -И ВСЕКИ ... ДОГАН / ДПС-ДС / ...И ВСЕКИ -КОЙТО СЕ Е ПРОДАЛ НА ГАДОВЕТЕ -СРЕЩУ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ --- ДА ИНФОРМИРАМЕ ДЕЦАТА ИМ- ЗА БАЩИТЕ ИМ !!!!!!!!!!!!!!!!???????!!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове