Отидете към основна версия

19 Март, 2021 13:03, обновена 19 Март, 2021 13:03 12 036 246

Бивш шеф от „Военно разузнаване“ издавал тайните ни на Русия

  • шпионаж-
  • шпиони-
  • иван гешев-
  • военно разузнаване-
  • русия

В шпионската група участвала и съпругата на резидента. Тя имала двойно гражданство - българско и руско

Снимка: БГНЕС

Случаят с шпионажа е безпрецедентен. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на извънреден брифинг. Стана ясно, че двама военнослужещи са предавали информация на Руската федерация.

Главният прокурор побърза да обясни, че България не мрази никоя друга държава и подчерта, че не става дума за "фили" и "фоби".

Прокуратурата няма да отговаря на въпроси по случая, заяви Сийка Милева, говорителят на главния прокурор.

Ръководителят на групата е ръководител на военните разузнавателни служби. Той е завършил ГРУ. Основната му задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа, като е вербувал лица, имащи достъп до информация за НАТО и ЕС.

Ръководител на групата руски шпиони у нас е бивш ръководен кадър на Служба „Военно разузнаване“ към министъра на отбраната, който условно ще наречем „Резидент“. Това уточни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя уточни, че той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Милева допълни, че ръководителят на групата впоследствие става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба „Военно разузнаване".

Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС. Сийка Милева допълни, че в групата е участвала и съпругата на резидента. Тя има руско и българско гражданство.

„Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на Посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства.

Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в Посолството на Руската федерация в София. За първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж. Военна окръжна прокуратура наблюдава образувано досъдебно производство за извършени тежки умишлени престъпления против Републиката, които застрашават нейната национална сигурност.

Получи се информация, в която се съдържаха данни за група от лица, занимаващи се със събиране и нерегламентирано предоставяне на класифицирана информация на чужда държава, която представлява държавна тайна“, допълни говорителят на главния прокурор.

Разследването от особено значение за българската национална сигурност, но и за сигурността на нашите партньори от ЕС, НАТО и САЩ, посочи ръководителят на държавното обвинение и поясни: Случаят е без аналог в новата ни история, а и след 1944 г. Лично аз съм тук по няколко причини. На първо място да кажа на българските граждани, че могат да се гордеят, а и аз лично се гордея с българските служби за сигурност, в частност ДАНС и служба „Военно разузнаване“. В последните години те възстановиха, най-после, своя професионален капацитет, силно пострадал в годините на т. нар. преход. Искрено се надявам това е траен процес“.

По думите му съществен принос към неутрализирането на групата са имали двама души – министърът на отбраната Красимир Каракачанов и ръководителят на „Военно разузнаване“ полковник Велко Атанасов.

БГНЕС припомня, че лица, заподозрени в шпионаж в полза на Русия са арестувани у нас при акция на ДАНС. При акцията бяха обискирани няколко адреса в южните квартали на София и в кварталите посока Перник.

Екип на Агенция БГНЕС засне на изходите на София как полицаи спираха и проверяваха всички коли на входа на магистрала „Тракия“ в посока Пловдив. От МВР потвърдиха пред БГНЕС за провежданата операция. По непотвърдена информация един от арестуваните е задържан именно на магистрала „Тракия“. Полиция проверяваха и всички коли на влизане и излизане от село Лозен.

В късния следобед съсредоточено бе и присъствието на полицейски екипи в района на квартал "Гоце Делчев" и "Манастирски ливади"-изток. Проверяващи екипи имаше и по булевард "Тодор Каблешков" в часовете между 16.00 и 16:40 часа. Полицейски екипи спираха и таксита на бул. „Драган Цанков”.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове