Отидете към основна версия

10 549 56

Народът пак излезе на протест, напрежението пак ескалира

  • протест-
  • сметки ток

Кръв по софийските улици

Снимки: БГНЕС

В София протестът на хората срещу монополите и цялостното управление през последните 23 години тръгна в 18,00 часа от Орлов мост.
Пътят на протестиращите бе препречен при Софийския университет от жандармеристите.
Негодуващите викаха „Мафия”  и изпълняваха химна, чуха се обидни думи за премиера, както и „Българи – юнаци”, "Оставка". Недоволните мощно освиркват премиера и искат неговата оставка.

Те попитаха жандармеристите защо им препречват пътя и нарушават правата за свободно придвижване след като вървят кротко и са с цветя, които искат да поднесат на паметника на Васил Левски по случай 140 години от смъртта на Апостола, където в момента тече официалното честване. Официалните гости там са президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
Според протестиращите по този начин жандармеристите нагнетяват напрежение.

Хората неуведомяваха защо е изкарана военна техника в мирно време. По-рано от Министерството на отбраната изпратиха официално съобщение, в което обясниха, че техниката не е извадена заради протестиращите. Наричаха полицията "еничари".

Писна ни да стоим на студено и да ви храним, скандираха протестиращите. Протестиращите хвърлят бомбички.

Полицията е в пълна готовност, освен целия наличен състав на СДВР, са ангажирани Военна полиция, НСО, Жандармерията, Охранителна полиция, Столична община.

Протестиращите  успяха да стигнат до ул. „Оборище” и до парка „Заимов”. Чуваха се скандирания „Елате при нас, протестът е за вас!", "Мафия!", "Оставка!", „Смърт!” и „любезности” по адрес на органите на реда.  Имаше сбутвания на протестиращите, но до по-сериозни сблъсъци все още не се е стигнало.

Към 19,31 часа хората се озоваха пред загражденията на Народното събрание. В този час бе блокиран и Орлов мост.

В 19,00 часа от Радисън трябваше да тръгне факелното шествие на Атака към паметника на Васил Левски.

Протест има и пред Министерски съвет  за лифтовете в Банско.

В 19,53 часа напрежението пак ескалира. На Орлов мост има с разбита глава човек. Хвърчат бомби, запалени парцали, бутилки с бензин, стъкла, камъни. Първоначално полицията отстъпваше.

Има лежащ на земята на Орлов мост, на който се опитва да помогне артиста Андрей Слабаков. Хората викат "Убийци".Полицията свали част от протестиращите на земята, като някои от активистите отнесоха ритници и палки, след като вече бяха на земята. Има и ранени.

На бул. Васил Левски също настана побой.

Към 20,28 часа стана ясно, че има четирима души в "Пирогов", който закараха линейките. Слабаков заяви пред Нова телевизия, който е в Пирогов, че един от възрастните хора е бил нападнат безпричинно от полицаите. Възрастният човек е с 3-4 сантиметрова рана, той е припаднал.  И четиримата са с окървавени глави. И жена бе доведена в "Пирогов", която бе настанена в Неврохирургията. Всички са ударени с палки.

Има и един от протестиращите, който е със счупен крак.

По непотвърдена информация е ранена и Даниела Пеловска. Към 20,59 часа ранените в Пирогов станаха 10. Няма тежко пострадали, по непотвърдена окончателно информация. Има и двама полицаи, които са ранени.

Напрежението на протеста в София ескалира, след като по полицаите бяха хвърлени бомбички, димки и развалени плодове. Полицейският кордон отстъпва назад по булеварда, но не повече от 10 метра назад. Два сблъсъка имаше след като бяха провокирани при Народното събрание и на Орлов мост.

Част от протестиращите успяха да пробият полицейските редици.

 

Два пъти тази вечер спряха движението на Орлов мост. Много от водачите на автобуси и тролеи подкрепиха протестиращите със своите клаксони. Някои дори се присъединиха към тях и със скандирания.

Към 21,00 часа хората на Орлов мост започнаха да се разпръскват. Част от тях се отправиха към НДК. И тук за кратко бе блокирано движението.

За сега задържаните са 2-ма, но техният брой вероятно ще нарастне.

 

В София хората поставяха снимки с надпис "Буда, дотук ли го докарахте" поставяха гражданите върху "Пустинна котка", които бяха изкарани тази вечер.

Във Варна протестът тръгна от Общината като се насочи към Алеята за поклонение в Морската градина, за да бъде почетена годишнината от смъртта на Апостола на свободата. Тук има и факелно шествие. Полицията блокира района около Общината. Обстрел с камъни и развалени плодове на Енерго Про. Прозорците са запушени с талашит, въпреки това отново има счупени стъкла. Хората са екзалтирани. До 20,31 часа няма сблъсъци с полицията.

В Казанлък протестиращите лавинообразно нараснаха от 500 до близо 2000 души, които се събраха пред централата на EVN в града, скандирайки "Долу ГЕРБ" и наричайки премиера с обидни квалификации, съобщи БГНЕС. Носят плакати "Вече не е за тока, вече е за България". Множеството вика в един глас "Много сме, силни сме". Недоволните граждани запалиха свещички пред сградата на EVN и взривиха тиква, на която пише "Бойко тиквата – ВЪН!

В Кюстендил протестиращите излязоха на площад Велбъжд. Там негодуващите не бяха повече от 50 души. Те взеха решение да изберат утре координационен съвет. Както и ще гласуват отворено писмо до премиера. Те се разграничиха от Даниела Пеловска, която застана днес на пресконференцията до премиера Бойко Борисов.

В Благоевград тази вечер протестът започна в 18.00 часа. Около 500 граждани в самото начало на протеста почетоха паметта на Апостола на българската свобода Васил Левски. По повод днешния протест кметът на Благоевград Атанас Камбитов предостави специална трибуна, на която всеки може да изрази гражданската си позиция, но предвид лошото време, проливния дъжд и мокър сняг, който заваля в последните часове, инициативата бе възпрепятствана в този си вариант. Протестиращите граждани от високите сметки за ток се събраха пред входа на община Благоевград и отново дадоха гласност на недоволството си.

Близо 300 души се събраха пред централата на EVN в Пловдив, след което се отправиха на обичайното си вече шествие към Централна поща. По маршрута на множеството има засилено полицейско присъствие. Движението по три от основните булеварди в града - „Руски”, „6-ти септември” и „Цар Борис III Обединител”, както и по улица „Гладстон” се пренасочва, съобщи Дарик.

Около 150 души излязоха в Хасково въпреки дъжда да протестират против монополите и правителството тази вечер. Днес прави впечатление, че освен че хората бяха повече, бяха и по-нахъсани и по-гневни, а виковете и нападките бяха основно против правителството и лично срещу премиера Борисов.

Протестът започна в 17.00 ч. пред сградата на Областната администрация. Под звуците на химна, с развети знамена и плакати протестиращите обсипаха с гневни викове областната управа, като представител на държавната администрация в града. Чуха се възгласи: „Държавата ни ограбва, изпива ни кръвта” и „В България е пълен хаос, само мафията е организирана”.

От естрадата на централния площад се чуха предложения протестът да се обърне и срещу ВиК-дружеството, както и да се създаде инициативен комитет, който да представя исканията на недоволните на по-високо ниво. Това обаче ще се решава тепърва.

Половин час по-късно протестиращите отидоха пред сградата на EVN в Хасково, където отново с викове „Мафия” поискаха оставка на кабинета и заявиха, че „всеки ден ще е така до победата”.

Над 20 полицаи охраняват сградата на EVN в Димитровград, която е обградена със сигнални ленти. Протестиращите строшиха символично електромер пред сградата на дружеството. „Браво за полицията” скандираха те за униформените, които и тази вечер опазиха обществения ред.

Бомбички и димки съпровождаха пътя на множеството от централния площад в Димитровград до пункта на полицията на изхода за Хасково. Там след кратка блокада на движението, с падане на колене в памета на Левски, шествиетно пое обратно към димитровград.

Преди минути стана ясно, че протестиращите са променили маршрутна си. Вместо по бул. „България” към сградата на общината, те са поели по обходния маршрут край димитровградския пазар. Дъждът в Димитровград отказа част от излезлите на протест тази вечер и в момента с български  знамена и портрети на Левски шестват единствено младежи. И този път пред тях няма ясно изразени лидери, нито опити за политечско присъствие в протестите.

Протестът в Русе прерастна в гражданско неподчинение.

Протестите в Русе, които започнаха тази вечер като мирно факелно шествие в памет на Апостола на свободата ескалираха в гражданско неподчинение, съобщи БНР.

Стотици хора, предимно младежи, с национални знамена в ръка блокират движението по възлови булеварди и кръстовища. Незабавно бяха извикани полицаи от звеното за охрана на обществения ред, които да попречат хаоса да премине в безредици. Служителите на реда толерантно оставиха хората да протестират, като следяха да няма ексцесии и пострадали.

Факелното ществие, което се организира всяка година по повод годишнината от гибелта на Васил Левски, започна пред Пантеона на възрожденците. Организаторите обясниха, че няма как то да не се обвърже протеста на хората от последните няколко дни, тъй като заветите на Левски за свобода днес реално не са осъществени и българите не се чувстват свободни в момента.

Те призоваха всички партийни знамена да се приберат и да не се политизира шествието с викове като "Мафия" и "Оставка", тъй като не е редно да се помрачава почитта към Апостола. Близо 1000 души се включиха в процесията, която премина по главната улица на Русе със скандирания "Трябват дела, а не думи" и "България".

Пред Паметника на свободата факлоносците направиха кордон и бе прочетено есе за Левски. След това обаче недоволството на събралото се множество избухна и започнаха да се чуват виковете "Оставка", "Мафия" и призиви след Симеон Дянков да си отиде и Бойко Борисов. Постепенно те прераснаха в призиви да се премине към по-решителни действия.

Няма сблъсъци и пострадали.

В Монтана замеряха ЕРП-то с домати, бомбички, яйца и тук протестът прерасна в социален.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове