19 Февруари, 2013 18:33 10 384 56

Народът пак излезе на протест, напрежението пак ескалира

  • протест-
  • сметки ток

Кръв по софийските улици

Народът пак излезе на протест, напрежението пак ескалира - 1
Снимки: БГНЕС

В София протестът на хората срещу монополите и цялостното управление през последните 23 години тръгна в 18,00 часа от Орлов мост.
Пътят на протестиращите бе препречен при Софийския университет от жандармеристите.
Негодуващите викаха „Мафия”  и изпълняваха химна, чуха се обидни думи за премиера, както и „Българи – юнаци”, "Оставка". Недоволните мощно освиркват премиера и искат неговата оставка.

Те попитаха жандармеристите защо им препречват пътя и нарушават правата за свободно придвижване след като вървят кротко и са с цветя, които искат да поднесат на паметника на Васил Левски по случай 140 години от смъртта на Апостола, където в момента тече официалното честване. Официалните гости там са президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
Според протестиращите по този начин жандармеристите нагнетяват напрежение.

Хората неуведомяваха защо е изкарана военна техника в мирно време. По-рано от Министерството на отбраната изпратиха официално съобщение, в което обясниха, че техниката не е извадена заради протестиращите. Наричаха полицията "еничари".

Писна ни да стоим на студено и да ви храним, скандираха протестиращите. Протестиращите хвърлят бомбички.

Полицията е в пълна готовност, освен целия наличен състав на СДВР, са ангажирани Военна полиция, НСО, Жандармерията, Охранителна полиция, Столична община.

Протестиращите  успяха да стигнат до ул. „Оборище” и до парка „Заимов”. Чуваха се скандирания „Елате при нас, протестът е за вас!", "Мафия!", "Оставка!", „Смърт!” и „любезности” по адрес на органите на реда.  Имаше сбутвания на протестиращите, но до по-сериозни сблъсъци все още не се е стигнало.

Към 19,31 часа хората се озоваха пред загражденията на Народното събрание. В този час бе блокиран и Орлов мост.

В 19,00 часа от Радисън трябваше да тръгне факелното шествие на Атака към паметника на Васил Левски.

Протест има и пред Министерски съвет  за лифтовете в Банско.

В 19,53 часа напрежението пак ескалира. На Орлов мост има с разбита глава човек. Хвърчат бомби, запалени парцали, бутилки с бензин, стъкла, камъни. Първоначално полицията отстъпваше.

Има лежащ на земята на Орлов мост, на който се опитва да помогне артиста Андрей Слабаков. Хората викат "Убийци".Полицията свали част от протестиращите на земята, като някои от активистите отнесоха ритници и палки, след като вече бяха на земята. Има и ранени.

На бул. Васил Левски също настана побой.

Към 20,28 часа стана ясно, че има четирима души в "Пирогов", който закараха линейките. Слабаков заяви пред Нова телевизия, който е в Пирогов, че един от възрастните хора е бил нападнат безпричинно от полицаите. Възрастният човек е с 3-4 сантиметрова рана, той е припаднал.  И четиримата са с окървавени глави. И жена бе доведена в "Пирогов", която бе настанена в Неврохирургията. Всички са ударени с палки.

Има и един от протестиращите, който е със счупен крак.

По непотвърдена информация е ранена и Даниела Пеловска. Към 20,59 часа ранените в Пирогов станаха 10. Няма тежко пострадали, по непотвърдена окончателно информация. Има и двама полицаи, които са ранени.

Напрежението на протеста в София ескалира, след като по полицаите бяха хвърлени бомбички, димки и развалени плодове. Полицейският кордон отстъпва назад по булеварда, но не повече от 10 метра назад. Два сблъсъка имаше след като бяха провокирани при Народното събрание и на Орлов мост.

Част от протестиращите успяха да пробият полицейските редици.

 

Два пъти тази вечер спряха движението на Орлов мост. Много от водачите на автобуси и тролеи подкрепиха протестиращите със своите клаксони. Някои дори се присъединиха към тях и със скандирания.

Към 21,00 часа хората на Орлов мост започнаха да се разпръскват. Част от тях се отправиха към НДК. И тук за кратко бе блокирано движението.

За сега задържаните са 2-ма, но техният брой вероятно ще нарастне.

 

В София хората поставяха снимки с надпис "Буда, дотук ли го докарахте" поставяха гражданите върху "Пустинна котка", които бяха изкарани тази вечер.

Във Варна протестът тръгна от Общината като се насочи към Алеята за поклонение в Морската градина, за да бъде почетена годишнината от смъртта на Апостола на свободата. Тук има и факелно шествие. Полицията блокира района около Общината. Обстрел с камъни и развалени плодове на Енерго Про. Прозорците са запушени с талашит, въпреки това отново има счупени стъкла. Хората са екзалтирани. До 20,31 часа няма сблъсъци с полицията.

В Казанлък протестиращите лавинообразно нараснаха от 500 до близо 2000 души, които се събраха пред централата на EVN в града, скандирайки "Долу ГЕРБ" и наричайки премиера с обидни квалификации, съобщи БГНЕС. Носят плакати "Вече не е за тока, вече е за България". Множеството вика в един глас "Много сме, силни сме". Недоволните граждани запалиха свещички пред сградата на EVN и взривиха тиква, на която пише "Бойко тиквата – ВЪН!

В Кюстендил протестиращите излязоха на площад Велбъжд. Там негодуващите не бяха повече от 50 души. Те взеха решение да изберат утре координационен съвет. Както и ще гласуват отворено писмо до премиера. Те се разграничиха от Даниела Пеловска, която застана днес на пресконференцията до премиера Бойко Борисов.

В Благоевград тази вечер протестът започна в 18.00 часа. Около 500 граждани в самото начало на протеста почетоха паметта на Апостола на българската свобода Васил Левски. По повод днешния протест кметът на Благоевград Атанас Камбитов предостави специална трибуна, на която всеки може да изрази гражданската си позиция, но предвид лошото време, проливния дъжд и мокър сняг, който заваля в последните часове, инициативата бе възпрепятствана в този си вариант. Протестиращите граждани от високите сметки за ток се събраха пред входа на община Благоевград и отново дадоха гласност на недоволството си.

Близо 300 души се събраха пред централата на EVN в Пловдив, след което се отправиха на обичайното си вече шествие към Централна поща. По маршрута на множеството има засилено полицейско присъствие. Движението по три от основните булеварди в града - „Руски”, „6-ти септември” и „Цар Борис III Обединител”, както и по улица „Гладстон” се пренасочва, съобщи Дарик.

Около 150 души излязоха в Хасково въпреки дъжда да протестират против монополите и правителството тази вечер. Днес прави впечатление, че освен че хората бяха повече, бяха и по-нахъсани и по-гневни, а виковете и нападките бяха основно против правителството и лично срещу премиера Борисов.

Протестът започна в 17.00 ч. пред сградата на Областната администрация. Под звуците на химна, с развети знамена и плакати протестиращите обсипаха с гневни викове областната управа, като представител на държавната администрация в града. Чуха се възгласи: „Държавата ни ограбва, изпива ни кръвта” и „В България е пълен хаос, само мафията е организирана”.

От естрадата на централния площад се чуха предложения протестът да се обърне и срещу ВиК-дружеството, както и да се създаде инициативен комитет, който да представя исканията на недоволните на по-високо ниво. Това обаче ще се решава тепърва.

Половин час по-късно протестиращите отидоха пред сградата на EVN в Хасково, където отново с викове „Мафия” поискаха оставка на кабинета и заявиха, че „всеки ден ще е така до победата”.

Над 20 полицаи охраняват сградата на EVN в Димитровград, която е обградена със сигнални ленти. Протестиращите строшиха символично електромер пред сградата на дружеството. „Браво за полицията” скандираха те за униформените, които и тази вечер опазиха обществения ред.

Бомбички и димки съпровождаха пътя на множеството от централния площад в Димитровград до пункта на полицията на изхода за Хасково. Там след кратка блокада на движението, с падане на колене в памета на Левски, шествиетно пое обратно към димитровград.

Преди минути стана ясно, че протестиращите са променили маршрутна си. Вместо по бул. „България” към сградата на общината, те са поели по обходния маршрут край димитровградския пазар. Дъждът в Димитровград отказа част от излезлите на протест тази вечер и в момента с български  знамена и портрети на Левски шестват единствено младежи. И този път пред тях няма ясно изразени лидери, нито опити за политечско присъствие в протестите.

Протестът в Русе прерастна в гражданско неподчинение.

Протестите в Русе, които започнаха тази вечер като мирно факелно шествие в памет на Апостола на свободата ескалираха в гражданско неподчинение, съобщи БНР.

Стотици хора, предимно младежи, с национални знамена в ръка блокират движението по възлови булеварди и кръстовища. Незабавно бяха извикани полицаи от звеното за охрана на обществения ред, които да попречат хаоса да премине в безредици. Служителите на реда толерантно оставиха хората да протестират, като следяха да няма ексцесии и пострадали.

Факелното ществие, което се организира всяка година по повод годишнината от гибелта на Васил Левски, започна пред Пантеона на възрожденците. Организаторите обясниха, че няма как то да не се обвърже протеста на хората от последните няколко дни, тъй като заветите на Левски за свобода днес реално не са осъществени и българите не се чувстват свободни в момента.

Те призоваха всички партийни знамена да се приберат и да не се политизира шествието с викове като "Мафия" и "Оставка", тъй като не е редно да се помрачава почитта към Апостола. Близо 1000 души се включиха в процесията, която премина по главната улица на Русе със скандирания "Трябват дела, а не думи" и "България".

Пред Паметника на свободата факлоносците направиха кордон и бе прочетено есе за Левски. След това обаче недоволството на събралото се множество избухна и започнаха да се чуват виковете "Оставка", "Мафия" и призиви след Симеон Дянков да си отиде и Бойко Борисов. Постепенно те прераснаха в призиви да се премине към по-решителни действия.

Няма сблъсъци и пострадали.

В Монтана замеряха ЕРП-то с домати, бомбички, яйца и тук протестът прерасна в социален.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SSSR

    5 2 Отговор
    Събирайте снимки на протестиращи .След 5-6 месеца когато заплатата заради техните простотии стане 5 евро на месец да ги издирваме да ни хранят.

    Коментиран от #3, #4, #10, #15

  • 2 tost

    2 2 Отговор
    Управляващите не искат да опитат от НАРОДНАТА ЛЮБОВ и за това изпратиха полицията.
  • 3 кико

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "SSSR":

    за снимките си прав ама когато заплатите ни скочат на тия хора трябва да благодарим защото по зле няма а с такива като теб сме за никаде или си поръчков писател или си от страхливците дет са на принципа наведена глава сабя не я сече
  • 4 стан

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "SSSR":

    sssr що не се ог.зиш на управащите да те ощастливят заради такива като теб ще ни го слагат докато сме живи .
  • 5 against

    2 0 Отговор
    Когато заплатите станат 5 евро, ако въобще има заплати, всичко ще е благодарение на невижданата разсипия и простотия на оня (онова, по-точно),тъпото нещо, дето топли премиерското кресло и подобните нему мутри, които е посадило около си и ги полива, както и себе си, разбира се, с парите на хората. Както правят всички от началото на 'НОВОТО ВРЕМЕ", от "новото начало" насам. Лошото е, че и да има протести, нищо няма да се промени в общ план. И следващите ще продължават да разсипват и крадат, докато един ден дойде края, когато вече просто няма какво и от кого да се краде, а тука ще се ширят само м...лите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    1 2 Отговор
    Много сте отворени след седмица ,две всичко ще е минало и пак ще плюете само по форумите.Вярно сега е момента да се протестира ,но защо не хванете Доган или Гейко за врат , а ,отворковци.
  • 8 гост

    1 1 Отговор
    ЧЕЗ България - Томаш Плескач с месечна заплата 59 000 Евро. Апартамент в центъра на София, Мерцедес S и 6 самолетни билети месечно, 2 бодигарда за сметка на фирмата.
    ЕВН – Йорг Золфелнер получава 70 000 лв, вози се на Бентли Континентал, ВИП апартамент в х-л Санкт Петербург в Пловдив, всеки петък лети с чартърен полет до Австрия.
    Енерго-Про - Финансов Директор и Управител с по 100 000 лв. заплати, 2 баровски къщи във Варна и 2 в Бояна.
    Защото управлението на държавата позволява това ограбване ?

    Малко инфо за неграмотните отворковци . Нека да видят кой ги краде
  • 9 usa

    2 1 Отговор
    С 5 ЕВРО НО НО БЪЛГАРИ ДА СЕ НАРИЧАМЕ.БЪЛГАРСКИ ЕЛЕКТРОРАЗПОРЕДИТЕЛИ,БЪЛГАРСКИ ВиК ДРУЖЕСТВА,БЪЛГАРСКИИНТЕРЕСИ 100% НАШЕ РОДНО!
  • 10 Румен Янев

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "SSSR":

    Не мога да повярвам че диша такова същество !!!! За себе си знам - повече с милиционер не говоря !!! Под достойнството ми е !!!!! Те са опората и машата в ръцете на гилдията която се върти ....червени ....зелени ....пенбени ..... Не се ли пекат на огъня на който и ние ??? Да счупиш палка в човешко тяло ???? Е не знам какъв трябва да си и как ще спиш ???? Радвайте Боко и си е момчета ! Има Господ - да знаете !!!!!!
  • 11 гост

    1 1 Отговор
    Не знам дали си спомняте далечната 1997 , тогава беше зима ,а комсомолският секретар Жан Виденов беше премиер . Всички бяхме на улицата уж за да спрем разграбването на България .Така .И какво стана .Дойде черен Костов и обра каквото имаше останало.Сега положението ще е същото . Станишев и Доган ще яхнат вълната на недоволството и пак ще цъфнат като управляващи.Е тогава майка ни е жална. За това стига сте се плюли един друг ,а всички навън ,на улицата и да ги наритаме всичките веднъж завинаги ,че ми писна от такива крадливи милиционери.ДС и там подобни разновидности.

    Коментиран от #12, #29

  • 12 Румен Янев

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Погледни снимките и се замисли дали ще излезеш срещу онези със зелените каски
  • 13 Мая Ангелова

    1 1 Отговор
    Мисля,че протестите трябва да са мирни, хората които протестират да покажат, че са културни, да се разграничат от тези гаменчета, които хвърлят камъни по полицията. Ако сина ми е полицай и хвърлят по него камъни, как бих реагирала. Не може ли българския народ да протестира интелигентно, не по гръцки, нали това което изпочупят при протестите , ще го платим всички ние. Убедена съм, че сред протестиращите има и провокатори, които провокират сблъсъци умишлено. Не се подаваите на провокациите, протестираите мирно, за да бъдете чути, а не бити !
  • 14 Армагедон

    1 6 Отговор
    БТВ лизачите ,начело с Миролюба Бенатова,много искат да изопачат действителността ,като всячески във всичките си предавания от няколко месеца искат да докажат,че българската полиция бие наред! Това са подставени лица,които заслужават не само палки ! И Босфор ТВ едностранно представя фактите и много тенденциозно! Това са медийни изменници на народа и държавата!Не заслужават никакъв рейтинг и внимание !
  • 15 гнида

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "SSSR":

    Тарикат , аз изкарвам пари , ама сам работил за тях .........Ако искаш ще ти дам , ама и ти требе да си ги изкараш.......Иначе подкрепям хората по улиците.Ясно е че с 300 лева на месец децата си не можем да храниме.



  • 16 usa

    3 1 Отговор
    До 8 Ако това евярно с камъни да ги прогоним!Не бодигард,не жандармерия,не еничари-главите им да бидат размазани а не само окървавени като на нашия татко на протестите тази вечер.И линеиките на трупчета!Боже Боико,3.5г.топка риташ пъпеш заспал а народа 100 живота да има тези пари даже да ги сънува не може1
  • 17 Румен Янев

    2 1 Отговор
    А бе Армагедон ! Ти за разпръскване на тълпи със сълзотворен газ например не си ли чувал ? Ако ти счупят на теб палката от главата пак ли така ще мислиш ?

    Коментиран от #25

  • 18 Армагедон

    1 5 Отговор
    А бе будали! То тъпите подставени от Станишката лумпени и вандали сред протестиращите,изпратени да ескалират напрежение,сами си чупят и окървавяват главите като тъпи комунисти и после се представят за бити от полицията и хленчат ! И тъпите медии ескалират още повече безумието на комунистите и преекспонират влиянието на полицията! Особено тъпата Босфор ТВ ,начело с тенденциозната ,злобна Миролюба Бенатова!Не им прави чест на тия измислени подлизурски медии!Предатели на народния гняв!

    Коментиран от #21, #24

  • 19 Мая Ангелова

    2 1 Отговор
    Андрей Слабаков отново на екран, то не бе шоу Аз обичам България, не бе гостуване по цигански къщи, да се пуши ли или не, сега и на Орлов мост облечен в непраните си от месеци дрехи, нежно гали по главата ранен протестиращ с надеждата да го дадат по всички телевизии. Жалка работа Слабаков. Докажи се в професията, а не да участваш във всички предавания ,канен и неканен, та и по митингите да се пулиш. Имай достойнство! Имам чувството, че и от тоалетната ми ще излезеш.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Румен Янев

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Армагедон":

    И вземат от полицаите палките и си ги чупят от главите и си къртят зъбите ! Ти изобщо беше ли дам или дремеш страхливо пред телевизора ! Изпии си хапчето - време ти е !
  • 22 Истината няма име

    1 0 Отговор
    Сговорна дружина планина повдига!
    Сговорни крадливи управляващи държава окрадоха!
    Когато крадоха със сговор пропагандата по телевизията гладко вървеше лъжата по медиите гладко се разпространяваше.
    Когато за Белене не могат да се разберат и пропаганда няма само телевизионна кавга!
    Когато дойдоха хората да управляват истински без лъжа нищо че сред тяхните редици и лъжци се промъкнаха, пропагандата насечена стана!
    Взема се решение според това което знаят, оповестява се по медиите, някой се обажда и вика "Абе вие луди ли сте ако това го направите еди какво си ще стане!" отчитат се новите факти и решението се променя!
    Не е случайно че едно решение често се сменя от хора които мислят за хората и се вслушват в тях!
    Сговорна дружина планина повдига!
    Честни хора и Честни управляващи КРАДЦИТЕ ДА ИЗГОНИМ И ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА!
    ДЪРЖАВАТА Е НА ХОРАТА И В НЕЯ ИМА САМО ЕДНО ПРАВИЛО В ДЪРЖАВАТА СЕ ДЪРЖИ ХОРАТА ДА ЖИВЕЯТ ДОБРЕ!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 питбула

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Армагедон":

    Ей,ти в коя държава живееш бе ,не виждаш ли как живеят хората, кво БСП къв Станишев те гони.
  • 25 Армагедон

    1 10 Отговор

    До коментар #17 от "Румен Янев":

    Кво да ти кажа Румене, като гледам какви пияници дават със счупени глави и неадекватни като закоравели наркомани,не ми се мисли ,че всички истински протестиращи са такива.Това за мен са подставени лица и си заслужават боя ,а даже има някои отишли там за да изкарат някой лев от последващи дела - да съдят и да спечелят за нанасяне на телесна увреда! На много не им е чиста работата там и сигурно си заслужават боя! Загледай се по-добре!
  • 26 Край

    2 6 Отговор
    Армагедон, заради такива като теб сме на това дередже. мишка, криеща се зад клавиатурата. Ела там в първата редица и отиди да кажеш на тъпата жандармерия, да ти дадът една палка да си я счупиш от главата.
  • 27 Армагедон

    1 1 Отговор
    Предлагам ,който хвърля камъни и пали коли и се държи като вандал , първо да си показва сметката за тока и тогава да има основание за недоволство! Но съм сигурен ,че тия битите лумпени не са с големи сметки и са отишли само да си избиват комплекси за малоценност!

    Коментиран от #28

  • 28 666

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Армагедон":

    Ти си малък Буда т.е. БУДАЛАААААА ма не ни прави и нас такива.
  • 29 666

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Грешка грешка голяма грешка Жан и Добрев излязоха с достойнство, голямото крадене почна след това - да видим сега мутрата кво ша прай.
  • 30 фрет

    1 0 Отговор
    НАПЪЛНО ПОТКРЕПЯМ ПРОТЕСТИТЕ НО ОНЕЗИ КОИТО ПРОВОКИРАТ ПОЛИЦИЯТА САМО БОЙ ЗА ТАКИВА НЯМА ДЪРТИ НЯМА МЛАДИ ПРИ МАСОВИ БЕЗРЕДИЦИ ВСЕКИ ЯДЯ БОЙ
  • 31 -----

    0 1 Отговор
    Армагедоне-Айде бегай бе.............
  • 32 *46*

    1 0 Отговор
    Борисов вън!
  • 33 шшшт

    1 0 Отговор
    Тиа двамата с белите коси ,черваното по главите им беше боя,пипнах лично да се уверя
  • 34 Че Гобара

    1 0 Отговор
    Как може такова нещо, във Варна имаше 15-20 000 човека на протеста, ако не и повече, никъде не се споменава, няма една снимка дори. Когато началото на шествието стигна входа на морската градина, светофара на община Варна още беше блокиран от пресичащи. Недоумявам как медиите може да са толкова некадърни и продажни, когато става дума за всеобщото недоволство, все едно те не живеят в тази държава!!!
  • 35 сотрова

    1 1 Отговор
    Това не е граждански протест,а бунт.Половината от присъстващите дори не знаят за какво са там.И начина не е този.Колко средства от бюджета ще бъдат похабени за да се изчисти кочината по улиците и да се изплатят извънредните смени на полицията?!Утре ще се питат къде са им парите.Ей,не се научехме културно да ги правим нещата.
  • 36 Бой ко? БорисOFF

    0 1 Отговор
    Я бързо уртре всички на работа да ми изкарвате парички, че ми писна от вас ЗАБРАНЯВАМ протестите, аз заради вас са разчекнах и кво видя подскачащи улични паячовци , ни въ исрам зарад вас една лентичка не съм резнал тез дни как да си оправдая заплатата ?
  • 37 сотрова

    0 0 Отговор
    Да бе да,то така се чупи полицейска палка (гумена).
  • 38 Кофти

    1 0 Отговор
    "Защо сте дошли тука, лумпени такива? Какво искате? Ние не искаме да става бой", крещи с пълно гърло млада жена пред парламента снощи. Загърната е с трибагреника и добре знае, че може да отнесе някоя палка, ако я сметнат за агресивен "елемент". Протестът уж бил за скъпия ток, уж трябвало да бъде мирен, уж имали разрешение. Нищо подобно.

    "Толкова фашисти на едно място отдавна не съм виждал", приглася й мъж, изненадан неприятно от нашествието на маскирани младежи. Те доста добре се открояваха от мирно протестиращите и в един момент се оказаха преобладаващи.

    Когато лумпените дойдат с камъни, всеки протест губи каузата си. Едно хубаво меле е напълно достатъчно да принизи и опростачи дори най-справедливите искания на недоволните хора, излезли на улицата. Старата и изпитана тактика работи безотказно.

    На десетия ден от недоволството срещу монополите и високите сметки провокацията, която всички чакахме, се случи - изпълниха я почти тийнеджъри с шалове по лицата. Не прави чест на поръчителите да хвърлят тия хлапета, които търсят адреналин, защото може да пострадат. Но тях не ги е гнус да се цапат с такива поръчки.

    Обикновено, когато протестираш и заявяваш позиция, не криеш лицето си. И не носиш камъни в найлонови торбички, не чупиш клони, не хвърляш празни бутилки от бира, не обръщаш контейнери за боклук, не чупиш витрини.

    Те крещяха, че искат демокрация, че искат "България на българите". Не знаят, че демокрацията не е кръвна роднина на агресията, нито пък са виждали сметка за ток, нито са плащали такава. Но бяха добре нахъсани от доволните си предводители, усмихващи се на втори план.

    Безкрайно прозаично - на преден план се тикат непълнолетни, защото наказанията за тях са по-меки, в случай че бъдат арестувани. Но те дори не бяха на преден план, а предпочитаха да хвърлят камъни от задните редици на протеста.

    "Тия са дошли тук, за да се бият. Хайде, момиче, най-добре да си ходим", казва ми възрастна жена, чиято пенсия отива само за сметки и лекарства. След минути тя ще си отиде, изплашена от нагнетяваната агресия. Ще я последват още доста хора, които от дни протестират срещу беднотията.

    Още по-зловещо става, когато полицията не спре маскираните, а им позволи просто ей така да станат част от тълпата. На протеста през 2009-а полицаите ме проверяваха три пъти, не и сега. Значи, МВР пасивно съдейства на тъпата екшън продукция. "Ако не бях на работа и аз щях да съм при вас", казва ми полицай от задните редици на кордона пред парламента.

    Два часа униформените тихо и кротко си стояха, докато над главите им прехвърчаха камъни и клони. Изведнъж се активизираха и започнаха да разгонват тълпата. А през януари 2009-а, когато МВР би студенти и майки с деца, пак заради подобни ултраси, на следващия ден всички, които искаха да отидат на протеста, бяха проверявани от полицията. Този път това не се случи. Защо ли?

    Наистина става тъпо, когато определени политици трият доволно ръце от ескалацията на напрежението. Когато част от тълпата скандира "Оставка", а друга иска национализация на ЕРП-ата и референдум по темата, става подозрително.

    Айде стига подигравка. Народът е ядосан, но не е малоумен. Дори да са притиснати до стената от безпаричие, да им е писнало от празни обещания и от популисти с управленски мераци, хората все повече осъзнават, че гласът им има значение, защото без него политиците са г-н Никой.

    Макар че вчерашният протест беше пълна мистерия - без организатори, без разрешение, без единни искания, а недоволството - евтино употребено, следващия път ще внимаваме.
  • 39 Расиста

    1 0 Отговор
    Армагедоне дали тези които се самообиха или тези които убиха семействата си и невръстните си деца са лумпени или всичко е било поради невъзможност да си плащат сметките по: Парно Ток Вода и заеми . Престани да седиш пред телевизора и да гледаш Вtv цензурираната телевизия на България . Ела на протеста и тогава прави коментари не се крий като Циганите ; или си такъв щом неходиш по протести ? А относно полицията аз лично видях как полицай минавайки покрай паднал протестант го удря с палката по главата и отминава . Защо ? Според мен е нужно повече МОЛОТОВ в ръцете на протестиращите и силите ще се изравнят тогава да ги видим колко бързо се събличат . Каквото почукало такова се обадило.
  • 40 тъутр

    1 0 Отговор
    Видяхте ли роми да протестират срещу цените на тока?! Колко упорито се опитват от БСП и ДПС да извъртят нещата сякаш това е техен електорат и наливат идеята за смяна на правителството, сякаш забравихме кой подписа договорите по които са цените на тока в момента. Платените провокатори ползват протестиращите за "пълнеж" и търсят конфликт с полицията, за да могат после платените журналисти да направят платените снимки... На фона на тази мерзост изпъква абсолютната неадекватност и безсилие на премиера- доказателство, че си няма идея с кой се е захванал в лицето на БСП и ДПС- прекрасно смазана отработена в подривна дейност машина, с дългогодишни контакти в криминалния контингент, някои от тях и до ден днешен на служба. Таааа какво за тока??? Обърнаха ли Ви стимула в тяхната посока? Май вече се заформя поредната ламя на политическата сцена, която нагло и показно пусна кръвта на хората- какво смятате, че трябва да правят полицайте, когато хулигани с шалчета и 5 промила алкохол в кръвта купен с парите за провокация къртят и палят?? Дано само Светльо от Хиподил покани и Буги Барабата като се кандидатира за нов кабинет- пак за него ще гласувам
  • 41 Расиста

    1 1 Отговор
    Кофти Кофтиии напиши ми една държава която е свалила правителството само със знаменца и свирки без кръвопролития. Демокрация със свирки не се прави трябва си "Огън и Жупел"
  • 42 Gost

    1 0 Отговор
    Като видях снимката "Проблема не е в хората..." се изсмях на глас!
    Каква ирония само! Горктие зомбита. Проблема идва ИМЕННО ОТ ХОРАТА! Вижте се. Толкова сте лесни за манипулиране. Говорите за Демкорация, но вие не знаете какво значи това. Вие всъщност искате СВОБОДИЯ! Искате всичко на готово и да си правите каквото искате. Е да ама не.
  • 43 Борисов

    1 0 Отговор
    Футболните хулигани допринасят за анархията. По глупави и непопиващи хора не познавам. Толкова са глупави,че когато им обесниш даден проблем логично, те не успяват да го възприемат и е по-лесно да хвърлят камък, защото усещат колко са глупави и се засягат. Половината с шаловете по лицата от клипа , са футболни хулигани ... със сваляне на правителството и смърт не става. Вижте колко сте глупави щом не го проумявате
  • 44 Насакото Яката

    1 0 Отговор
    Народ или тълпа? Фостата!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 муспи

    1 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЕ, ЕВРЕИТЕ ПОТЪВАТ В ШЕОЛА!
  • 47 муспи

    1 0 Отговор
    №43, - какво си опитъл ти да обясниш логично, че "глупавите" хора на се те раззбрали? Това че 23 г. живееш разкошно на гърба на народ върху който провеждаш еврейски геноцид!
  • 48 Гост

    1 0 Отговор
    Не направи нищо друго освен, че му потвърди думите (на #43). А честито да ти е. Официално и ти знаеш, че си глупав.
  • 49 raptor

    1 1 Отговор
    Няма да им минат номерцата на хулиганите! Жадуват за екшън, анархия и чувство за власт, но няма да стане. Как няма да ги бият тия бе?!?! Тая стачка 1во е нерегламентирана, второ - узорпаторите специално са се подготвили за случая... След като си носят домати, значи са тръгнали с умисъла да дразнят! Следователно - пердаха е заслужен! Дядковците и лезбийките нямат работа там!

    Коментиран от #52

  • 50 гиго

    1 1 Отговор
    ако нещата можеха да се оправят с мирни протести
    французите нямаше да събарят Бастилията и да режат главата на
    Мария Антоанета .Ако не бяха свършили тази черна работа до
    ден днешен щеше да обикалят Версай а наследниците на Мария А.
    да ги наблюдават зад пердетата и някоя ЧЕЗ да им дере кожите.
  • 51 sos

    1 1 Отговор
    Полицейските палки, бронетехниката и кръвта на битите по нареждане на ГЕРБ българи показаха, че в народното недоволство няма нищо общо с никоя партия. Партийни бяха само провокаторите изпратени от Цветанов. Паническото бягство на президент и правителство показаха колко ги е страх от народната любов и как гледат на избирателите си.
  • 52 каиша

    1 2 Отговор

    До коментар #49 от "raptor":

    Ей , спуквам си г.за от бачкане да плащам сметки, които стават по големи и по големи, тъй като управляващите нямат насита.......
    Какви хулигани, хората са на ръба на оцеляването, писна им да живеят в мизерия.
    Взимай 500 лв заплата и плащай 250 лв ток САМО да те видя.
  • 53 каиша

    1 1 Отговор
    Всеки който си мисли, че протестиращите са инспирирани от БСП е или платен драскач или глупак, който го хранят мама и тате и си няма никаква представа как се плащат сметки и как се изкарват пари в тази смотана държава.
  • 54 каиша

    1 2 Отговор
    Сега хората са малко, тъй като трябва да плащат сметки, обаче събота и неделя ще са доста повече.
    Бай Борко най добре да си подава оставката и да си харчи милирадите някъде, ама трябва да изпълнява поръчки, за тва са го сложили и докато не си изпълни комсомолското поръчение няма да се махне.
  • 55 барут

    0 0 Отговор
    БСП са провокаторите.
  • 56 MORETO

    0 0 Отговор
    Митингите започнаха от Варна и във Варна ще завършат, защо никой не отразява какво се случва в Морската столица, защо ли ???
    Ами защото ТИМ им е забраниииииил. Всички медии са подлоги на партий и мутренски организации. Съжелявам те Мила Родино, всяко общество е имало своята МЪРША и тя се вижда точно в такива моменти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове